Recepti

Top 5 osvežilnih zdravih napitkov za poletje

Receptov za alkoholne pijače vseh vrst je ogromno, vendar smo tokrat z vami želeli deliti serijo brezalkoholnih pijač, ki bi bile ravno tako impresivno lepe, sveže in okusne. Pijače, v katerih bi lahko uživali tako otroci kot odrasli, ne glede na to, ali gre za posebno družinsko srečanje ali večjo zabavo s prijatelji in sosedi. Vsako pijačo na tem mestu je preprosto pripraviti, sestavine pa lahko pripravite vnaprej in jih shranite v hladilniku.

Če iščete barvite, sveže, zdrave in sadne napitke, ki so osvežilne in kot nalašč za poletje, vam v nadaljevanju ponujamo 5 idej za domače napitke, ki jih pripravite izjemno hitro, pri tem pa vam lahko pomagajo tudi vaši najmlajši. Vsak od spodaj opisanih napitkov ima svoj značaj in poudarja različne vrste čudovitega poletnega sadja. Poletni sorbet iz lubenice je saden in šumeč, jagodna limonada je prijetno sladka in trpka obenem, domač malinov sok z vanilijo je aromatičen in mehurčkast, jagodni ledeni čaj pa ima nostalgičen okus, ki nas ponese nazaj v mladost in otroštvo.

Jagodna limonada

Limonada je sama po sebi ena najbolj priljubljenih poletnih pijač, pogosta je v kombinaciji z meto. Namesto limon pa raje ožemite limete, saj je okus limete nekoliko sočnejši in se zato lepo ujema z jagodami. Jagodna limonada je prava klasika, ki jo uživajo vse generacije.

Limonado pripravite tako, da v loncu zmešate malo sladkorja in pol litra vode ter mešanico na srednje visoki temperaturi kuhate od 5 do 10 minut, da se sladkor raztopi, tekočina pa postane bistra. V velikem kozarcu ali vrču zmešajte limetin sok, pridobljen sladkorni sirup, jagode, meto in še dva deci vode. Mešanico v hladilniku pustite 2–3 ure. Po okusu lahko dodate sladkor ali vodo. Postrezite in uživajte!

Poletni sorbet iz lubenice

Lahko pa se odločite za še bolj zdravo in osvežilno pijačo, če uporabite sveže koščke lubenice, sadni sorbet po vašem okusu in gazirano vodo. Vaš napitek tako ne bo zgolj izjemno osvežilen (in fit!), temveč bo tudi zelo privlačen na pogled.

Iz sveže lubenice izdolbite kroglice. Nato kroglice lubenice zamrznite za vsaj tri ure oz. dokler te ne zamrznejo. Pijačo pripravite tako, da na dno kozarca naložite sorbet, nato nanj dodate zamrznjene kroglice lubenice. Dodajte poljubno količino sveže mete (od nekaj listov do cele peščice, po vašem okusu), nato čez prelijte nesladkano gazirano pijačo, npr. tonik. Počakajte, da se sorbet stopi, da se pijača osladka in okusi prelijejo en z drugim. Uživajte!

Domač malinov sok z vanilijo

V trgovini kupljen sok ali sirup se nikakor ne more primerjati s svežim in doma pripravljenim sokom iz pravega sadnega sirupa. Tokrat smo pripravili malinov sok z vanilijo, lahko pa uporabite tudi druge okuse z jagodnim sirupom ali breskovim sirupom iz (gaziranega) breskovega ledenega čaja.

V manjši posodi, postavljeni na srednjo temperaturo, zmešajte liter vode, malo sladkorja in maline. Kuhajte približno 5 minut, dokler mešanica ne začne rahlo vreti in se sladkor ne raztopi. Neprestano počasi mešajte in mešanico kuhajte še 5 minut, dokler se maline ne skuhajo. Nad merilno skodelico ali skledo postavite cedilo z drobnimi mrežicami in precedite mešanico iz lonca, pri čemer pritisnite na malinovo pulpo, da iztisnete ves sok. Dodajte limonin sok in vanilijev ekstrakt ter pustite, da se ohladi v hladilniku.

Kozarec napolnite z ledom in dodajte 2 do 3 žlice malinovega sirupa. Na vrh dodajte še približno skodelico gazirane nesladkane pijače, npr. tonik. Če vam ni preveč do mehurčkov, lahko pijačo enostavno prelijete s kozarcem hladne vode, a mehurčki soku dodajo še dodatno svežino.

Osvežilni napitek iz sveže mete in melone

V tem receptu je uporabljena melona kantalupa, odlična možnost pa je tudi medena melona. Melono najprej prerežite na pol, nato na četrtine in pazljivo odrežite meso od lupine. Otroci naj ta korak prepustijo odraslim. Melono narežite na koščke ali iz melone izdolbite kroglice in jih dajte v mešalnik. Mešajte, dokler melona ne postane povsem pire, nato pa melonin pire precedite skozi drobno mrežasto cedilo, da iztisnete ves sok.

Sok prelijte v vrč in vanj dodajte hladno vodo, svež limonin sok in meto (več metinih listov kot boste uporabili, bolj svež bo okus). V hladilniku ga pustite vsaj eno uro, da se temeljito ohladi in da se okusi povežejo. Prelijte z ledom in uživajte.

Jagodni ledeni čaj z ledenimi breskvinimi kockami

Zavrite približno liter vode, vanj dodajte čajne vrečke z okusom jagode in jih pustite namakati najmanj 5 minut. Čaj prelijte skozi fino cedilo in pustite, da se segreje na sobno temperaturo. Nato ga postavite v hladilnik, dokler se popolnoma ne ohladi, približno eno uro. Breskve narežite na koščke in jih postavite v zamrzovalnik, dokler ne dobijo trdne oblike (kot kocke ledu).

Jagodni ledeni čaj pripravite tako, da v kozarec dodate breskove ledene kocke in ga približno do 3/4 napolnite s čajem. Dodajte nekaj žlic breskovega sirupa ali več po vašem okusu. Nato v kozarec dodate limonin sok, ki ga prej iztisnete (za bolj sladek okus izberite limeto), kozarec okrasite z rezinami svežih jagod in limone ter uživate!