Kolesarjenje

Najlepše kolesarske poti v naši deželi

Vam je zmanjkalo svežih idej za nove kolesarske podvige?

Za vas smo pripravili seznam petih najlepših kolesarskih poti v Sloveniji. Nič hudega, če ste katero že prevozili. Morda vas bomo s kratkimi predstavitvami prepričali, da se je ponovno lotite, tokrat morda v drugačni sestavi – skupaj z otroki, prijatelji, sorodniki.

S kolesom iz Kekčeve dežele do Belopeških jezer

Kolesarka pot od Kranjske Gore do Belopeških jezer je posuta z urejenimi počivališči, igrišči in okrepčevalnicami. Kot takšna je odlična izbira za izlet z otroki različnih starosti. Pot je varna, saj je ravno prav oddaljena od glavne ceste.

Izjemno lepo urejena kolesarska steza ponuja najlepše razglede na okoliške hribe. Iz Kekčeve dežele pelje pot preko nekdanjega mejnega prehoda v Ratečah do Belopeških jezer. Slednji sta odlična izletniška točka ter priložnost za zanimiv sprehod okoli enega ali obeh. Nedvomno vas bo očarala tudi zeleno-modra barva vode in pogled na veličastni Mangart. Morda še pomemben podatek: Belopeški jezeri lahko najdete še pod imeni Mangartski jezeri, Fužinski jezeri in Klanški jezeri.

Belopeška jezera

Tromejnik

Tromejka za kolesarje z večjo kondicijo

Tromejka je vsega skupaj dolga 78 kilometrov, zato je odlična izbira zlasti za kolesarje z večjo kondicijo. Krožna pot s pričetkom in koncem v Tešanovcih ponuja izjemno atraktivne znamenitosti: cerkev svetega Martina, ledavska jezera, grad na Goričkem, Tromejnik in astronomski observatorij.

Čeprav je pot zahtevnejša, je po drugi strani izjemno lepa. Še več: Tromejka je zapisana kot ena od najlepših kolesarskih poti. Skoraj v celoti je asfaltirana; le približno 2 kilometra se kolesari po sicer lepo urejenem makadamu.

Kolesarska pot po Beli krajini

Še posebej za družinsko kolesarjenje je mamljiva razgibana pokrajina Bele krajine, saj ponuja številne priložnosti; tudi za tiste, ki ste željni zahtevnejših poti. Pot vas postreže s prečudovitimi belimi brezami in vinorodnimi griči ter vas vodi do zelene belokranjske krasotice – reke Kolpe.

Reka Kolpa je v poletnem času kot nalašč pripravljena za sveže kopanje. Značaj pokrajine lahko spoznavate tudi s pomočjo odlične lokalne kulinarike. Domačini pa vam bodo zaupali še vrsto svojih nadvse zanimivih običajev.

Bela Krajina

Soška kolesarska pot, foto: Matevž Lenarčič

Soška kolesarska pot primerna tudi za zimsko turo

Med TOP finalisti za najlepše kolesarske poti je brez dvoma Soška kolesarska pot, ki vas popelje mimo neštetih naravnih ter kulturnih znamenitosti. Poteka po regionalnih in lokalnih cestah. Podvig s kolesom se začne na sotočju Soče in Tolminke, ki velja za enega od najlepših naravnih kotičkov na Tolminskem. Nato se nadaljuje ob jezeru do Mosta na Soči, kjer vas pričakajo fascinantno arheološko najdišče. Pot vas kmalu pripelje do naselja Drobočnik, kjer zavijete desno ter se usmerite proti Gornjemu Logu. Po ozkem kolovozu se pripeljete do Avč, kjer ne spreglejte izredno redke sredozemske praproti.

Nato kolesarite vse do Solkana – vmes pa še številna odlična mesta za pristanke ter oglede znamenitosti. Pot je na sploh priljubljena v poletnih mesecih, saj se lahko osvežite tudi v reki Soči. Vsekakor pa dobrodošla izbira tudi za zimsko turo.

Kolesarsko odkrivanje Pohorja

 Lepote Pohorja lahko odkrivate tudi na kolesu. Pohorska kolesarska transverzala ponuja izjemno priložnost za kolesarske dogodivščine med Mariborom in Slovenj Gradcem. Še posebej dobrodošla je za kolesarje, ki pedala najraje poganjajo po gozdnih poteh in kolovozih. Nepozabne užitke ob odkrivanju številnih znamenitosti ponujajo tudi zelo prijetne temperature in svežina gorskega zraka.

Izlet lahko pričnete že pri spodnji postaji Pohorske vzpenjače, ki vas popelje direktno do hotela Bellevue na Pohorju. V neposredni bližini pri cerkvi svetega Bolfenka se prične slabih 75 kilometrov dolga kolesarska pot, ki je prav tako ena od najlepših pri nas.

Pohorje

Vse kolesarske poti vodijo v Intersport

Če pred kolesarsko turo ugotovite, da še nimate ustrezne opreme ali da je ta zastarela, pa ste dobrodošli pri nas v Intersportu, kjer vam po izjemno dostopnih cenah postrežemo z vso potrebno opremo. Veliko dobre izbire ponujamo tudi za najmlajše kolesarje, ki si bodo svoj izlet še toliko bolj zapomnili, če se bodo po najlepši kolesarski stezi peljali ustrezno opremljeni.