Kolesarjenje

Preden se odpravite na kolesarsko pot

Preden se podate na nov kolesarski izziv, vedno preverite tehnično brezhibnost vašega kolesa. Kolo mora biti ustrezno opremljeno z brezhibno sprednjo in zadnjo zavoro, belo lučjo spredaj, rdečo zadaj, odsevniki na pedalih ali na boku, zvoncem, ustrezno napolnjenimi pnevmatikami, primerno nastavljeno višino sedeža ter krmila. Dobrodošli so še blatniki, ščitnik verige, prtljažnik ali nosilna košarica. A to še zdaleč ni zadosten pogoj za najučinkovitejše poganjanje pedal. Prav tako pomembna je tudi oprema kolesarja.

Ker je kolesarjenje priljubljeno tako v hladnejšem kot toplejšem letnem času, smo v nadaljevanju za vas pripravili kopico dobrih nasvetov, kako se obleči temperaturam primerno.

Kolesarjenje pozimi: oblačila za jesen in zimo

Izkušeni stari modri ljudje pravijo, da se, dokler je v mesecu črka r, morajo nositi dolgi rokavi in »nogavi«. Za takšna oblačila so na voljo materiali iz različnih struktur, ki imajo nalogo obvarovati pred mrazom. Pri izbiri zimskih oblačil za kolesarjenje bodite pozorni na podroben opis izdelka, ki ga, pripetega na oblačilo, po navadi najdete poleg cene izdelka. Oblačila za zimsko kolesarjenje so opremljena z materiali, ki nudijo zaščito pred vdorom vetra za prijetno in udobno zimsko poganjanje pedalov.

Spodnje majice z dolgimi rokavi so odlična izbira za kolesarjenje v temperaturah nekje od pet do deset stopinj Celzija. Takšen kos oblačila je antistatičen ter spodbuja kroženje krvi, kar je priporočljivo v mrzlih dneh. Zagotavlja tudi izparevanje toplote ter učinkovito odvaja znoj. Ponudbo kolesarskih majic najdete tukaj.

Hlače so na voljo dolge, kratke, z naramnicami za zaščito ledvenega dela, prav vse pa imajo kolesarski vložek za udobno dolgo vožnjo. Kolesarske hlače za zimo naj bodo dolge in debelejše, termo ter odporne na veter. Razkorak, noge in kolena bodo tako povsem na toplem.

Kolesarske zimske rokavice naj bodo izdelane iz neoprena. Takšen material je topel in dobro odporen proti vodi ter vlagi. Veliko bolj dobrodošle so nekoliko večje rokavice – več prostora dobro poskrbi za boljšo toplotno izolacijo, za kar so vam še posebej hvaležni prsti.

Kolesarske gamaše – nepremočljiva prevleka za čevlje – z enostavnim priklopom na hlačnice in čevlje omogočajo, da vaša stopala ostajajo topla. Poskrbite pa tudi za to, da so vaša ušesa med vožnjo primerno pokrita. Odlična izbira so na primer kolesarska večnamenska ruta, bandana ali trak. Če kape ali traka nimate s seboj, lahko pozimi za naglavno pokrivalo enostavno uporabite ovratno ruto, poleti pa bandano.

Z bandano si lahko dobro zaščitite tudi usta in nos. Prekrivalo za čelado je izjemno učinkovito tudi kot zaščita v suhem in mrzlem vremenu in ne samo v primeru snega ali dežja.

Kolesarska oblačila za toplejši letni čas

Spomladansko ali poletno kolesarjenje je za marsikoga prijetnejše v primerjavi z zimskim. Vendar pa tudi v tem primeru velja, da oblačila za kolesarjenje izberite premišljeno.

Poletna majica za kolesarjenje je lahko izdelana tudi iz udobne ter raztegljive tkanine, ki učinkovito odvaja vlago ter se hitro suši. Za najbolj vroče dni je odlična izbira kolesarska majica iz poliestra in elastana, ki je zelo lahka ter prilagodljiva. Sicer pa so vam na trgu na voljo posebni kompleti majic in hlač za najučinkovitejše poletno poganjanje pedal. Zlasti dobrodošla izbira za vse, ki prisegajo ne samo na kakovost, temveč tudi na praktičnost.

Med vašo kolesarko opremo nikakor ne smejo manjkati sončna kolesarska očala. Kolesarska očala tako poleti kot pozimi očem nudijo zaščito pred vetrom in nadležnimi mušicami, zato naj se tesno prilegajo obrazu. Očala naj bodo velika in lahka, da bodo oči čim bolj zaščitene, obraz pa prav tako.

Nepogrešljiva oprema v tem času je tako kolesarska majica, ki je izjemno prožna in lahkotna, ko jo oblečete, tako niti ne veste, da jo imate sploh na sebi, saj nudi občutek vaše druge kože. Prednost kolesarskih majic je še, da nudijo zapiranje po celotni dolžini ali kratko zadrgo, silikonski trak, na hrbtni strani pa imajo žep za bidon. Poletne majice za najhujšo vročino so lahko tudi brez rokavov, a naši kolesarji se jih le redko poslužujejo.

Za prehodno obdobje, ko je za dolge rokave pretoplo, za kratke pa še premrzlo, so tu snemljivi rokavičniki. Njihova uporaba je enostavna, zgolj nataknemo jih na kratke rokave, če nam je toplo, pa jih snamemo med vožnjo.

Kolesarske nogavice pa naj bodo ekstra dolge tudi tedaj, ko je zunaj zelo vroče. Nuditi vam morajo tako zaščito kot dodatno udobje.

Kolesarjenje je enostavnejše s pravo opremo

Do pravega kolesarskega uživanja lahko pripelje le dobra in kvalitetna oprema. Obiščite naš kotiček, namenjen kolesarjem, tukaj.