Fitnes

Vadba v naravi postaja vedno bolj priljubljena, saj ponuja številne prednosti za fizično in duševno zdravje. Svež zrak, naravna svetloba in razgibana pokrajina ustvarjajo idealne pogoje za učinkovito in prijetno vadbo. Vadba v naravi prinaša številne koristi, vključno z izboljšanjem telesne pripravljenosti, zmanjšanjem stresa in izboljšanjem splošnega počutja. Zelo pomembno je, da se na vadbo v naravi dobro pripravite, izberete primerno opremo in prilagodite vaje svojim zmožnostim.

Tukaj je nekaj nasvetov in priporočil o opremi ter predlogov vaj, ki jih lahko izvajate na prostem.

Nasveti in priporočila

  1. Izberite si prijetno lokacijo: Parki, gozdne poti, obale in hribi so odlične lokacije za vadbo na prostem. Preverite, če so poti označene in varne. Ne pozabite preveriti vremenske napovedi.
  2. Prilagodite vadbo svojim zmožnostim: Začnite počasi in postopoma povečujte intenzivnost in trajanje vadbe. Prilagodite vadbo glede na svoje telesne sposobnosti in cilje.

Cilji: Prilagodite vadbo glede na svoje cilje, npr. izguba teže, izboljšanje vzdržljivosti, povečanje mišične mase.

  1. Ogrevanje in ohlajanje: Pred začetkom vadbe se je treba dobro ogreti s preprostimi ogrevalnimi vajami ali pa ogrevanje vključite kar v hojo/krajši sprehod. Po vadbi se ohladite in raztegnite mišice, da preprečite poškodbe.*5–10 minut lahkotnega teka ali hoje, dinamične raztezne vaje.
  1. Hidratacija in prehrana: Pijte dovolj vode pred, med in po vadbi. Uživajte lahko prebavljive obroke pred vadbo in poskrbite za regeneracijske obroke po vadbi.
  2. Uporabljajte naravne elemente: Uporabite drevesa, klopi in stopnice kot pripomočke za vaje. Naravni elementi ponujajo različne možnosti za vadbo in povečujejo njeno pestrost.

Oprema

  1. Primerna oblačila: Izberite oblačila, ki so primerna za vremenske razmere. Oblačila naj bodo prilagojena temperaturi, zračna, hitro sušeča in udobna.
  2. Obutev: Kakovostni športni čevlji z dobrim oprijemom so ključni za varno in udobno vadbo. Izberite obutev glede na teren (tek po gozdu, hoja po gorah, itd.). Čevlji naj nudijo podporo gležnjem in amortizacijo za blaženje udarcev.
  3. Nahrbtnik: Lahek nahrbtnik za vodo, prigrizke, osnovne pripomočke prve pomoči in osebne predmete je praktičen, še posebej pri daljših oblikah vadbe.
  4. Športne ure: Naprave za spremljanje srčnega utripa, pretečenih kilometrov in porabljenih kalorij so koristne za spremljanje napredka.

Vaje

  1. Tek in hoja: Tek ali hitra hoja po naravnih poteh izboljšujeta kardiovaskularno kondicijo. Spreminjanje terena (hribi, doline) povečuje intenzivnost vadbe.
  2. Kolesarjenje: Vožnja s kolesom po poteh in cestah krepi mišice nog in izboljšuje vzdržljivost. Gorsko kolesarjenje dodatno izboljšuje koordinacijo in ravnotežje.
  3. Pohodništvo: Pohodništvo po hribovitih ali gorskih poteh je odlična vadba za celo telo, ki krepi mišice, vzdržljivost in duševno trdnost.
  4. Kombinacija funkcionalnega/intervalnega treninga: Kombinirajte tek ali hojo s funkcionalnimi vajami, kot so npr. počepi, izpadni koraki, sklece in poskoki. To povečuje intenzivnost in učinkovitost vadbe.
  5. Joga in raztezanje: Vadba joge in raztezanja v naravi prinaša umiritev in izboljšuje gibljivost ter ravnotežje.

Vadba v naravi ponuja številne koristi, kot so izboljšanje telesne pripravljenosti, krepitev imunskega sistema, zmanjšanje stresa in izboljšanje razpoloženja. Svež zrak in naravna okolica prispevata k večjemu užitku pri vadbi, kar povečuje motivacijo za redno telesno aktivnost.

Pomembno je, da se na vadbo dobro pripravite z ustrezno opremo in primerno izbranimi vajami, prilagojenimi vašim sposobnostim in ciljem. Vključevanje naravnih elementov lahko dodatno popestri vadbo in poveča njeno učinkovitost. Ne glede na to, ali ste začetnik ali izkušen športnik, je vadba v naravi odlična priložnost za izboljšanje fizičnega in duševnega zdravja ter povezovanja z naravo.

Izkoristite to priložnost, da se odmaknete od vsakodnevnega stresa, preživite več časa na prostem in uživate v blagodejnih učinkih, ki jih ponuja narava.

Trening

  1. Glute kickback
  2. Plank row with dumbells
  3. Palloff press
  4. Superman
  5. Banded one arm row
  6. »No money«

Vsako vajo ponovite 10-krat (z vsako stranjo) in naredite 3 kroge vaj. Pri vsaki vaji bodite pozorni na stabilizacijo trupa.

Avtorici članka: Anja Odlazek in Urška Verdinek, KinMotion