Smučanje

Ko se v današnjih časih razgledujemo po smučišču, lahko opazimo nadvse pozitivno spremembo. V nasprotju s preteklostjo skoraj ne boste opazili nobenega smučarja ali deskarja brez čelade. Velika večina vseh smučarjev nosi na smučarskih progah zaščito za glavo. Zavest o zaščiti in ustrezni opremi se povečuje pri številnih športnih aktivnostih na prostem.  Poleg čelade pa vse pomembnejše mesto v smučarjevi ali deskarjevi garderobi pridobiva tudi ščitnik za hrbet.

Korak naprej v zagotavljanju varnega smučanja

Smučanje se je od svojih začetkov precej spremenilo. Napredni materiali in oblike smuči omogočajo hitrejše smučanje, lažjo izpeljavo zavojev. Smučišča se trudijo, da z dodatnimi aktivnostmi,  smučarskimi programi in zabavo privabljajo vse več smučarjev. Zato so proge še posebej na lep sončni dan čez vikend pogosto polne. Smučarji švigajo iz vseh kotov. Nekateri brezkompromisno drvijo, drugi si želijo užitkarskega vijuganja z velikimi zavoji. Vmes se na progi znajdejo še otroci različnih nivojev smučarskega znanja, starejši, začetniki, ki iščejo svoje varno zavetje in jih včasih tudi kam nekontrolirano zanese. Bolj kot se smučarski dan preveša v drugo polovico, bolj so noge utrujene in hitro se pripeti kakšna napaka.

Ko pomislimo na vsoto živahno dogajanje, hitro postane jasno, da se je  povečala tudi možnost za nesreče na smučišču. Zato mora vsak smučar premisliti, kaj lahko sam postori za varno smuko in se primerno opremiti.

Zaščita hrbta

Če je smučarska čelada danes povsem samoumnevni kos zaščitne opreme, pa po drugi strani le peščica smučarjev nosi tudi zaščito za hrbet  oz. smučarski ščitnik. Poleg čelade bi morala biti standardna oprema vsakega smučarja in deskarja na snegu tudi primeren ščitnik za hrbet. Ta vam lahko ob padcu reši življenje.  In to je tisto, kar šteje. Poškodbe hrbtenice ali prsi so najpogostejše poškodbe na smučiščih. Udarci in padci so pri velikih hitrostih siloviti. Zato je pri izbiri smučarske opreme, povsem na mestu, da tudi, če smučanje obvladate, razmislite o nakupu zaščite za hrbet.

Katere funkcije ima smučarski ščitnik za hrbet?

V primeru trka ali padca smučarski ščitnik za hrbet preprečuje poškodbe zgornjega dela telesa. Sila med udarcem se porazdeli na območje celotnega ščitnika. Zato je sila, ki se ustvari pri trku ali padcu, precej manjša, kot bi bila brez ščitnika.

Ščitnik za hrbet ima učinkovito zaščitno površino.  Ta preprečuje, da bi ostri predmeti, kot so veje, kamni in palice, prodrli skoznjo. Seveda pa služi tudi kot odlična opora za stabilizacijo hrbtenjače.

Iz katerih materialov so izdelani smučarski ščitniki za hrbet?

Materiali, ki so uporabljeni pri različnih ščitnikih, se seveda razlikujejo glede na tip zaščite. Kupimo lahko namreč trdo ali mehko lupino.

Pri ščitniku, ki ima mehko lupino, so uporabljeni lahki in prožni materiali. Tako je pri ščitniku Komperdell AIR VEST MAN, ki se obleče kot brezrokavnik in ima dodan tudi ledveni pas.

Ženske lahko izberejo Komperdell AIR VEST WOMAN, ki ima enake lastnosti kot moški model. Zato se zaradi obojestranske izdelave lahko nosi na poljubni strani. Seveda blagovna znamka Komperdell ni pozabila niti na najmlajše, ki se morajo še bolj zaščititi. Zato je izdelala ščitnik Komperdell Ballistic Vest Junior.

Večina ščitnikov je izdelanih iz pene z dvojno gostoto, kot je poliuretan ali etilen-vinil acetat. Pena je podložena v različne plasti, da so še lažji. Visoko elastični penasti materiali se odlično prilegajo hrbtu. Eden od takšnih je tudi McKinley Fortress 3.0, ki je izdelan tako, da se popolnoma prilega telesu uporabnika.

Ščitnik je izdelan iz lahke pene, ki je krati tudi  zračna in preprečuje pregrevanje telesa. Ščitnik ima v bokih nastavljivi trak in se lepo prilega pod smučarskimi oblačili.

Če iščete kakovostno zaščito po dobri ceni, so ščitniki Mckinley prava izbira. Ščitnik Fortress je na voljo tudi v različici za ženske, Tecnopro Fortress W 3.0. Ta zagotavlja zaščito za hrbet in med smučanjem ali deskanjem uporabnice ne omejuje. Zato je odveč strah, da se s ščitnikom med aktivnostjo ne bi počutile udobno. Ravno nasprotno. Ščitniki za hrbet so narejeni z mislijo na neovirano gibanje telesa med aktivnostjo.

Na voljo so tudi otroški modeli Tecnopro Frortess JR 3.0, ki imajo enako dobre karakteristike kot tisti za odrasle uporabnike. Seveda pa so po zasnovi prilagojeni otrokovi telesni zasnovi. Če boste vaše mlade smučarske navdušence na uporabo zaščite za hrbet navadili že od prvih rekreativnih smučarskih podvigov, bodo uporabo tovrstne zaščitne opreme povsem ponotranjili in tudi, ko odrastejo razumeli pomen dobre zaščite.

Salomon je ena redkih smučarskih znamk, ki ima v svoji ponudbi celovito ponudbo za smučarje. Vse od oblačil, smuči, smučarskih čevljev, čelad, očal, zaščite za hrbet in številnih dodatkov.  Med ščitniki za hrbet najdete kolekcijo Flexcell. Salomon je razvil tudi posebno tehnologijo AdvancedSkin Active Dry, ki skrbi, da se pot med smučanjem odvaja in tako koža ostaja suha dlje časa. Za ženske je na voljo Salomon Flexcell Women,  za moške ščitnik Salomon Flexcell Man ter posebna verzija ščitnika za otroke.

Prilagajanje je pomembno

Vsi ščitniki imajo vgrajeno peno, ki se zaradi telesne temperature segreje, postane prilagodljiva in se popolnoma prilagaja obliki hrbta. Ko ščitnik snamete, se vrne v prvotno obliko. To se zgodi tudi, ko padete in ko penasti material ublaži udarno energijo in za kratek čas strdi svojo strukturo.

To je velika prednost, saj se ščitnik lahko ob padcu popolnoma prilagodi in s tem ublaži udarec, po padcu pa se vrne v prvotno obliko. Slednja značilnost je seveda značilna za kakovostnejše ščitnike. Takšne značilnosti odlikujejo tudi ščitnik Poc Spine VPV 2.0 Air Vest, ki je izdelan kot brezrokavnik z integrirano zaščito za hrbtenico. Dodano ima kakovostno mrežico in vključuje tudi pas za primerno pričvrstitev ščitnika na telo uporabnika.

Specialist za smučarske čelade in očala, Alpina, ponuja tudi prav taji odlične ščitnike za hrbet. V spletni trgovini Intersport boste našli model Alpina JSP 3.0 Junior Vest, ki ga odlikuje udobna in premišljena zasnova, ki poskrbi, da ščitnik otroka med smučanjem ne ovira, ostaja na mestu in s sistemom kroženja zraka omogoča udobno nošenje. Večplastna obloga na hrbtu pa nudi dobro zaščito.

Švedska blagovna znamka Poc slovi po vrhunski opremi in najvišjih varnostnih v smučarski industriji.  Pri zasnovi zaščite za hrbet so mislili na prav na vse vidike: tehnološko dovršenost, udobje uporabnika, svobodo gibanja in predvsem maksimalno zaščito. Otroški ščitnik Poc VPD Air Vest junior je vrhunska zaščitna oprema za otroka, ki ustreza najvišjim varnostnim standardom.

Vse smučarske ščitnike lahko, tako kot vso preostalo smučarsko opremo, poiščete v našem kotičku za smučanje.