Smučanje

Smučanje je veliko več, kot levi in desni zavoj na primerno urejeni snežni podlagi, je druženje, uživanje, svoboda, športno preživljanje prostega časa v neokrnjeni naravi. In ravno to smučarski navdušenci iščejo tudi v poletnem času, ko planirajo svoj dopust.

Ležanje na plaži s knjigo v roki pod senčnikom z občasnim hlajenjem v morju že dolgo ne zadovoljuje smučarskih navdušencev med poletnim dopustom. Navadno se odločajo za bolj aktivno preživljanje poletnega dopusta.

Zaradi aktualne zdravstvene situacije se bomo v današnjem blogu osredotočili na slovenske poletne dopustniške destinacije.

Foto: Julijan Perc

Krvavec

V osrčju Slovenije na obrobju ljubljanske kotline se dviga zelo dobro poznano slovensko smučišče Krvavec, ki je v poletnih mesecih raj za vse športne navdušence. Poletna športno-kulinarična ponudba je kot nalašč za smučarske navdušence, ki si želijo aktivno preživeti dopust v prijetnem gorskem okolju. Za družine z mlajšimi otroki je najbolj primerena ”Pot pastriskih škratov”. Poletni park s sedmimi aktivnostimi in adrenalnskimi spusti z gorskimi go-karti in skiroji naredi aktivni družinski dopust na Krvavcu še bolj dinamičen in zanimiv. Za bolj pustolovsko naravnane družine sta na Krvavcu organizirana voden pohod na Dolgo njivo in ”Pustolovščina Krvavec”.

Za smučarske navdušence željne adrenalina in visokih hitrosti pa je pravi naslov Bike park Krvavec s šestimi označenimi gorsko kolesarskimi traili z največjo višinsko razliko spusta med bike parki v Sloveniji. Ljubitelji višin pa se lahko v dolino spustijo z jadralnim padalom. Poleg zgoraj naštetih organiziranih aktivnosti Krvavec ponuja veliko pohodniških poti s prečudovitimi pogledi. Na slikah lahko vidite, kako so se člani demonstratorske vrste Demo team Slovenia zapodili po krvavških trail-ih.

Rogla

Na Štajerskem nad Slovenskimi Konjicami je družinsko smučišče Rogla, ki tudi v poletnih mesecih smučarskih navdušencev ne pusti ravnodušnih. Rogla navdušuje z neokrnjeno naravo Pohorskih gozdov in prijetno klimo, ki je kot nalašč za pobeg iz razgretih betonskih blokov. Primerna je tako za aktivni družinski oddih, kot tudi za ljubitelje adrenalina. Okolico lahko raziskujemo s kolesi po urejenih gorsko kolesarskih poteh ali peš po zanimivih stezah med stoletnimi smrekami. V tamkajšnjih kočah lahko okušamo lokalno kulinarično ponudbo na visokem nivoju in se tako nagradimo za opravljen pohod.

Smučarski navdušenci navadno blestijo tudi v drugih športih, za njih so na Rogli pripravljena tenis igrišča, igrišča za skupinske športe, asfaltna steza za nordijsko rolkanje in rolanje ter še veliko več. V naravi so tudi urejeni piknik prostori.

V kolikor si želite razvajanja, lahko zavijete v dva wellness centra. Ravno tako je z različnimi pustolovskimi, športimi in raziskovalnimi aktivnostimi poskrbljeno za najmlajše. Zelo lepa in prijetna je tudi krožna pot ”Pot med krošnjami”, ki jo najbolj pogumni zaključijo s spustom po toboganu.

Za adrenalina želne smučarske navdušence je na Rogli urejen Bike park in adrenalinsko sankališče Zlodejevo, ki nas še bolj približa zimskim radostim.

Posočje – Tolmin

V Posočju bo smučarske navdušence na poletnem dopustu poleg prečudovitih pohodniških poti navduševala voda, vendar za razliko od zimskega snega je tukaj v tekoči obliki. Reka Soča nam v poletnih mesecih nudi tako osvežitev, kot tudi adrenalinsko doživetje. Naša demonstratorka Nina je v Tolminu preizkusila ponudbo agencije Maya Team in bila navdušena. Preizkusila se je v sit on top kajakih in v supanju po reki Soči. Plovba po razburkani reki ji je priklicala občutke z belih strmin iz pretekle zime in že je bila z mislimi pri naslednji sezoni.

V dolini reke Soče lahko aktivno preživite adrenalinski dopust vezan na spuščanju po rečnih brzicah v raftu, kajakih, na sup-u. Za največje navdušence adrenalina priporočamo soteskanje. Za smučarje, ki pogrešajo poglede iz višav, ki jih doživijo v smučarskih gondolah, priporočamo zipline.

Pustolovsko popoldne lahko preživijo v pustolovskem parku ali se odpravijo na ježo konj po neokrnjeni naravi.

Slovenija je pestra in razgibana država, ki slehernemu smučarskemu navdušencu ponuja veliko aktivnosti, ki bodo popestrile letošnji poletni dopust. Z gotovostjo lahko trdimo, da bodo pravi smučarski navdušenci v vročih poletnih dneh in s potnim čelom že razmišljali o naslednji sezoni in ohladitvi v novo zapadlem pršiču naslednjo zimo.

Julijan Peric

Sloski Demo teamBl