Povzetek

Kolesarjenje

Pred pričetkom kolesarske sezone morate najprej preveriti tehnično brezhibnost svojega kolesa. Prevozno sredstvo mora nujno imeti brezhibno sprednjo in zadnjo zavoro, belo luč spredaj za osvetljevanje ceste in rdečo luč zadaj, odsevnike na boku in na pedalih, zvonec, primerno napolnjene pnevmatike in ustrezno nastavljeno višino sedeža ter krmila.

Skrben kolesar poskrbi še za blatnike, ščitnike verige, prtljažnik in nosilno košarico za prtljago. Za kakovostno delovanje mora biti kolo temeljito očiščeno.

Enako pomembna je tudi oprema kolesarja. Na glavi je nujno imeti kolesarsko čelado, ki ščiti pri morebitnem padcu. Izjemno pomembno je tudi, da kot kolesar poskrbite za odlično vidnost.

Kolesarske hlače in kolesarske majice

Vsak pravi kolesar ne potrebuje samo brezhibnega kolesa ustrezne vrste, temveč tudi primerna kolesarska oblačila. Le na ta način bo vožnja s kolesom udobna in prijetna ter ne nazadnje veliko varnejša. Izjemno pomembno vlogo imajo kolesarske hlače in kolesarski dres oz. majica.

Kolesarski kompleti majice in hlač so praviloma bolj aerodinamični, da lahko odlično poskrbijo za odvajanje znoja s telesa, dobro dihajo in vam ponujajo optimalno svobodo pri gibanju.

Izjemno pomembno vlogo ima kakovosten hlačni vložek. Ta namreč v prvih kilometrih kolesarskega podviga poskrbi k veliko lažjemu navajanju zadnjice na sedež kolesa. Sicer pa je hlačni vložek pomemben zlasti pri blaženju tresljajev med vožnjo. Kakovostno izdelan kolesarski dres poskrbi za udobje. Tehnične tkanine dresa omogočajo odvajanje znoja. Dobrodošli so dodatni žepi na hrbtnih delih majic.

Tja lahko shranjujete energijske gele in druge nujne potrebščine, ki jih želite imeti pri roki.

Zahtevnejši rekreativni kolesarji ali tekmovalci so na kolesu pogosto oblečeni v kakovostne kolesarske hlače z naramnicami, ki dobro prekrivajo ledveni del telesa. Narejene so iz na dotik prijetne, obstojne ter elastične tkanine.

Takšna vrsta hlač kolesarjem zagotavlja odličen kompresijski učinek ter dolgotrajno podporo mišicam.

Kolesarski nogavčki in rokavčki

Med kolesarjenjem je priporočljivo na sebi nositi tudi kakovostne nogavčke in rokavčke, še zlasti v hladnejših dnevih, ko je treba dobro poskrbeti za bolj izpostavljene dele telesa. Nogavčniki lahko dobro pripomorejo k učinkovitejšemu vračanju krvi od nog proti srcu. Prav tako so priporočljivi za zmanjševanje krčev in poškodb. Kakovostni materiali, iz katerih so narejeni, optimizirajo izmenjavo toplote ter odvajanje vlage. To je odlična pomoč za uravnavanje telesne temperature.

Rokavičniki iz neoprena poskrbijo za izjemno udobnost in fleksibilnost, maksimalno izolacijo. Odporni so na vodo in veter. Priporočajo se tudi galoše iz neoprena, ki so prav tako odporne na vodo in veter.

Med pomembne kose kolesarske opreme spadajo tudi kolesarske rokavice. Čeprav gre za majhen kos kolesarjeve garderobe, je še kako pomemben. Kolesarske rokavice ponujajo več prednosti. Držanje krmila na daljši turi bo z njimi, ne le bolj udobno, temveč tudi varno. Večina rokavic je opremljenih z gel blaženjem ali posebno blazinico na področju zapestja, ki zmanjšuje pritisk na živčevje v roki in preprečuje obrabo povrhnjice. Koristne so tudi pri potenju rok, ko vam lahko mokra dlan, če rokavic ne nosite, drsi po krmilu, z uporabo rokavic pa boste položaj fiksirali.

Z manj posledicami pa jo boste odnesli tudi v primeru padca s kolesa, saj bo dlan on stiku s tlemi zaščitena.

Lahke in zložljive kolesarske vetrovke

Nepogrešljiv kos oblačila za kolesarje je zagotovo tudi kolesarska vetrovka. Ta mora dobro poskrbeti za vodoodpornost in odbojnost na veter. Ponuja vam dovolj zaščite, da med vožnjo na kolesu ostanete sveži in suhi. Posegajte po takšni vetrovki, ki jo boste zlahka lahko pospravili v žep ali pa pod sedež svojega kolesa. Pred nakupom preverite, ali je vetrovka narejena iz primernih in kakovostnih materialov in ali vključuje odsevne elemente na zadnji in sprednji strani ter na straneh. To vam bo služilo za odlično vidljivost v temi.

Kolesarske bandane za odlično zaščito pred soncem

Vse bolj priljubljen kos kolesarske opreme so tudi bandane. Te odlično služijo za zaščito pred soncem in dobro vpijajo znoj, da vam ne polzi v oči. Nosijo se podobno kot rute, in sicer pod kolesarsko čelado. Na trgu so vam na voljo v več različicah, navadno pa v eni velikosti.

Če torej želite, da bo kolo še najprej ostalo eno od vaših najbolj priljubljenih prevoznih sredstev, ki pripomore zlasti k zdravju, dobri volji in počutju, v prvi vrsti poskrbite za tehnično brezhibnost kolesa in ne nazadnje za primerna kolesarska oblačila, s katerimi bo vožnja bolj udobna.

V prodajalni Intersport in v spletni trgovini so vam na kolesarskem oddelku na voljo najrazličnejši izdelki svetovno uveljavljenih proizvajalcev, kot so Castelli, Briko, Sportful, Craft, Ziener, Head ter ekskluzivne znamke Nakamura.