Povzetek

Ostali športi

Poletje je odličen čas za najrazličnejše potovalne aktivnosti. V mislih imamo tako klasične planinsko-pohodniške avanture kot tudi potepanja po tujih deželah in živahnih prestolnicah. Ko se enkrat odločimo za obliko potovanja in se opremimo z ustreznimi kosi prtljage – nahrbtniki, potovalnimi kovčki ali torbami, se prej ali slej soočimo tudi z določenimi pomisleki in vprašanji, ki so povezani z varnostjo. Na pot namreč vedno vzamemo dokumente, denar, kreditne kartice, mobilni telefon in druge predmete večje vrednosti, ki jih želimo imeti čimbolj pod nadzorom, čimbolj na varnem in čimbližje sebi. Vse to je še posebej pomembno, kadar potujemo z javnimi prevoznimi sredstvi, na primer z nočnim vlakom, kjer se na določenih linijah najde nepridiprav, ki potrpežljivo čakajo, kdaj bodo utrujeni turisti zatisnili oči. Tudi na letališčih, kjer je vse več ljudi, je dobro, da imamo dokumente vseskozi pod nadzorom. Tam je še posebej pomembno, da jih po obmejnih kontrolah in formalnostih vedno pospravimo na varno mesto. To mora postati avtomatizirana navada, saj se v primeru, da dokumente kje pozabimo ali celo izgubimo, začne prava nočna mora.

Priročne torbice

Dejstvo je, da dokumentov in denarja ni pametno spravljati v torbo ali nahrbtnik. Tudi priročna torbica ali toaletna torba nista najboljša izbira. Priporočljivo jih je nositi čimbližje telesu ali še bolje kar na telesu. K sreči je za to kar nekaj odličnih možnosti. Morda najboljša izbira je posebna torbica manjših dimenzij, ki si jo obesimo okoli vratu in jo nosimo pod majico ali srajco. V njej je dobolj prostora za denar, potni list in kreditne kartice. Njena dobra stran je, da je praktično nevidna. Druga opcija je torbica, ki jo nosimo okoli pasu. Ta je praviloma nekoliko večja, kar omogoča, da v njeno notranjost spravimo še kakšno dodatno malenkost, na primer mobilni telefon. Tretjo možnost pa predstavlja poseben pas, ki ima v notranjosti predal za hranjenje denarja. Ta opcija je najbolj varna, hkrati pa je njena notranjost najmanj prostorna.

 Nepremočljive torbice in torbe

Poleti se pogosto znajdemo ob vodi. V mislih imamo uživanje na plaži, na pomolu, prevažanje s trajektom, čolnim ali SUP-om. Seveda tudi v teh okoliščinah potrebujemo nekaj gotovine, kreditno kartico, prenosni telefon … In teh predmetov ne želimo zmočiti. Za takšne primere so na voljo nepremočljive torbice, ki so izdelane iz neoprena ali drugih nepromočljivih materialov, poleg tega pa so opremljene z vodotesnimi zadrgami ali drugimi sredstvi za zapiranje, ki preprečujejo vdor vode v notranjost. Na voljo so v različnih velikostih, bodisi samo za mobilni telefon bodisi za še več dodatnih predmetov.

Če potujemo po področjih z vlažnim vremenom ali po predelih, kjer pogosto dežuje, je dobro pomisliti tudi na zaščito predmetov, ki jih imamo v glavni torbi. Za ta namen se je pametno opremiti s posebnimi torbami, ki so prevlečene z vodo-odbojnim slojem, ki preprečuje, da bi vlaga in mokrota zmočili vsebino torbe. Točno taka je takoimenovani “duffle bag”, torba preproste zasnove, ki je izdelane iz ustreznega materiala, hkrati pa je opremljena z naramnicami, ki omogočajo tudi nošenje na hrbtu.