Tek

Tek s kužkom je lahko izjemno zabaven. Seveda se je tudi te aktivnosti treba lotiti z nekaj sistematike, hkrati pa je treba uporabiti tudi nekaj zdrave pameti.

(Ne)primerne pasme

Tako kot ljudje nismo vsi enako nadarjeni za vse športe, tudi vsi psi niso navdušeni tekači. Tako so določene pasme psov bolj primerne za tek, druge pa manj. Načeloma velja, da psi s kratkimi nogami in bolj okrogle konstitucije, kakršni so na primer buldogi, niso primerni za tek. Poleg tega za tek niso primerni mladički. Na drugi strani so psi bolj “atletske” konstitucije z dolgimi nogami in slokim trupom, kakršni so na primer labradorci, zlati prinašalci ali hrti, dobesedno rojeni za tek.

Poseben primer so na primer terierji Jack Russell, ki sicer spadajo med manjše pse, vendar so zaradi svoje hiperenergičnosti navdušeni športniki in seveda tudi tekači.

Vremenske razmere

Tudi psi niso neuničljivi stroji in so bolj ali manj vzdržljivi. Načeloma velja pravilo, da psov ne smemo gnati do roba njihovih zmogljivosti. Predvsem pa z njimi ni priporočljivo teči, kadar je res vroče. Poleg tega jim je treba privoščiti dovolj tekočine.

Tečemo s povodcem

Med tekom moramo imeti psa vseskozi na povodcu. Na ta način se bomo izognili morebitnim težavam ob srečanju z drugimi tekači, ki morda niso tako navdušeni pasjeljubci.

Držanje povodca v roki je lahko zelo moteče, v določenih primerih pa tudi nevarno. Če tečemo po gozdni stezi, nas lahko pes nepričakovano potegne iz smeri in s tem povzroči padec. Odlično alternativo povodcem predstavljajo posebni pasovi, na katere pričvrstimo povodec. Na ta način imamo prosti obe roki, kar olajšuje naravnost našega tekaškega gibanja.

Tudi kuža ima rad nagrado

Kot vsak tekač si tudi kuža zasluži nagrado v obliki posladka. To si bo še kako dobro zapomnil, zato se naslednjič zagotovo ne bo upiral, ko bo opazoval, kako si obuvate tekaške copate. Res pa je, da je tek za večino psov že sam po sebi nagrada.

Tek blagodejno vpliva na obnašanje psov

Ljudje dobro vemo, da je tek neke vrste stimulator dobre volje in dobrega počutja. Podobno velja tudi za pse. Ko se kuža “zlaufa”, je manj dovzeten za druge neumnosti, ki bi jih sicer počel, če bi imel preveč energije.

Poskrbite za varnost

Nekateri tekači s psi tečejo tudi v temi. V tem primeru je priporočljivo uporabiti povodec z odsevnimi elementi, s katerim povečate varnost vašega hišnega ljubljenčka.