Povzetek

Ostali športi

Drsanje je ena izmed najbolj priljubljenih zimskih radosti. Je eno izmed tistih zimskih veselj, v katerem se prepletajo šport, razposajenost in romantika. Za vas smo izbrali najlepša drsališča za doživetje zimske pravljice.

Zimska pravljica. Nešteto snežink. Kristalni zrak. Rdeča lica. Vroč čaj. Topel šal. In seveda drsalke. Drsanje je ena izmed najbolj priljubljenih zimskih radosti. Je eno izmed tistih zimskih veselj, v katerem se prepletajo šport, razposajenost in romantika. Zvok, ko klina drsalk zareže v ledeno površino, je eden izmed zaščitnih znakov zime. In potem se prepustiš hitrosti, domišljiji, sanjarjenju …

Skorajda vsako mesto v zimskem času svojim prebivalcem in obiskovalcem omogoča drsalne užitke. Nad drsanjem smo navdušeni tudi v Intersportovih prodajalnah, še posebej pa v ljubljanski Šiški, kjer poleg pestre ponudbe svojim kupcem omogočamo tudi brušenje drsalk.

Bled je zagotovo eden izmed najbolj razpoznavnih slovenskih krajev. Takorekoč v vsakem letnem času ponuja skorajda kičasto alpsko kuliso, ki je pozimi še bolj izrazita. In kaj je lepšega kot drsanje po naravno zaledenelem jezeru. Bled je v tem oziru zagotovo med najlepšimi na svetu. Ko se na lastni pogon poganjaš okoli otoka s cerkvico, mimo veslaškega centra proti Zaki in ko nad tabo bdi prekrasen grad, se ti dobesedno zdi, da si se znašel v ledenem kraljestvu. Res pa je, da je za drsanje na Bledu nujno potrebno dovolj hladno vreme, ki gladino jezera spremeni v gladko ledeno ploskev.

Hrvaška prestolnica se že nekaj let uvršča med evropske prestolnice z najlepšo novoletno okrasitvijo. Zagrebški advent je postal pravi magnet za številne turiste, ki se navdušujejo nad pisanimi lučkami. V Parku kralja Tomislava se nahaja tudi Ledeni park, katerega glavna atrakcija je 800 kvadratnih metrov veliko drsališče. Okoli parka pa je urejena še 400 metrov dolga in poltretji meter široka ledena pot, ki omogoča drsalni sprehod po parku.

Dunaj je tradicionalno ena izmed najpomembnejših srednje-evrospkih metropol. V avstrijskem glavnem mestu je na vsakem koraku prisotna večstoletna zgodovina in tradicija. V adventnem času je na Dunaju še posebej svečano. Pred dunajsko mestno hišo pa se nahaja pravljično drsališče, ki meri kar osem tisoč kvadratnih metrov. Poimenovali so ga Wiener Eistraum (Dunajske ledene sanje). Okoli drsališča pa je na desetine stojnic, kjer prodajajo tipične avstrijsko-dunajske božične dobrote.

Tudi britanska prestolnica si vsako leto decembra nadane praznično preobleko. Na različnih koncih mesta domačine in turiste razvajajo z različnimi zanimivostmi. Dvorišče legendarne palače Somerset House iz 18. stoletja pa se prelevi v enega izmed najlepših urbanih drsališč na svetu. Neoklasicistična fasada ponuja fantastično kuliso. Ledena ploskev pa se ob zvokih glasbe, razsvetljavi in prazničnem vzdušju spremeni v nekakšno ledeno plesišče.

Vsak film, ki se decembra dogaja v New Yorku, obvezno vsebuje tudi prizor z enega izmed dveh znamenitih drsališč, ki jih v prednovoletnem času uredijo v mestu, ki nikoli ne spi. Prvi se nahaja pred Rockefellerjevim centrom, ki ga poleg drsališča krasi tudi prekrasna jelka. Drugi pa je malo bolj proti severu, na jugo-zahodnem vogalu Centralnega parka, kjer se nahaja Wollman Skating Rink, ki je simbol zimskih radosti nejbolj norega mesta na svetu.