Tek

Hruške. Homer jih je imel za darilo bogov, mi pa skoraj prav tako. Na taščinem vrtu raste namreč čudežno hruškino drevo, ki nam avgusta ponudi obilo najslajšega razkošja. Tako je danes zjutraj že pred zajtrkom moja taščica pokukala skozi naša vrata z veliko skledo res zrelih, kot med sladkih hrušk. Uživajte, nam je rekla, ogromno jih še imam. Hm, kaj naj pa danes z njimi, sem tuhtala. Včeraj sem naredila hruškov puding, predvčerajšnjim hruškino pecivo, vsak dan jih jemo seveda tudi kar tako, ampak aha, že vem, pa tokrat poskusimo s hruškinimi piškotki. To bo hitro, preden se otroci zbudijo se bosta dva pekača že hladila, še dva pa bosta čakala, da v pečici prideta na vrsto. Glede na kakšnih 5 kilogramov hrušk, sem ocenila, da bo za najmanj štiri pekače. Pa pri 4 otroci in tekačih, ki bodo po večernem treningu veseli kakšnega piškota, to sploh ne bo veliko. Aja, pa še pri vsem tem tudi najpomembnejše, tudi zelo zdravo bo. To bodo hruškini zdravkoti. Torej, akcija.

Ker so nekatere hruške ležale tudi pod drevesom, sem jih oprala, potem pa očistila in narezala na kose, ki so bili primerni za v mešalnik. In hop v posodo, dodam malo vode in zavrtim. V hipu sem imela gosto maso, tako, kot da bi bila to marmelada, ki sem jo zlila v večji skledo.

V to maso sem potem dodala kokosovo maščobo, kokosovo moko, ovsene kosmiče, mlete mandlje in čija semena. Vse skupaj sem na roko premešala, med tem, ko sva z možem spila jutranjo kavico, pa so se suhe sestavine napojile hruškine mase in se povezale med seboj.

Pečico sem prižgala na 200 stopinj, vzela vse ta velike pekače, vanje položila peki papir in potem urno z žličko vanje nadevala sladke kepice. Nekatere kepice sem na vrhu okrasila še s celimi mandlji in potem hop v pečico, med tem pa se je zbudil že moj prvi pomočnik.

Kot običajno je bil Urban prvi pokuševalec. Hrustljavo in čeprav brez dodanega sladkorja tudi čisto dovolj sladko, hmmm, odlično, je rekel. Daj še.

Velja, mase sem imela za pet pekačev po 70 piškotkov. Med tem so se zbudili še ostali trije in vsak je po svojih močeh še malo pomagal, tudi le s pokušanjem, kar pa seveda tudi šteje.

Za pripravo mase sem potrebovala 5 minut, počivala je 10 minut, da sem kepice velikosti male žličke nadelavala v  5 pekačev pa še 20 minut. Potem pa so se piškotki pekli. Pol ure dela torej vsega skupaj, a za tako veliko količino zdravih in slastnih hruškinih dobrot, gotovo vredno truda.

Pa dober tek!

Bi lahko kaj spremenila?

Seveda, v maso bi lahko dodala tudi druge oreščke (npr. orehe, lešnike), semena (laneno, sezamovo, bučno), rozine ali cimet. Namesto hrušk pa bi lahko uporabila tudi katero koli drugo sadje.

To poskusim naslednjič. Če so sestavine dobre, razmerje med njimi niti ni pomembno, ključno je le, da s suhimi sestaviniami osnovno tekočo maso utrdimo toliko, da bo tako kompaktna, da jo bomo lahko z žličko polagali v pekač. Pečemo pa take piškotke približno 20 minut na 200 stopinj oziroma toliko, da vidimo, kako so lepo porjaveli in zadišali.

K piškotom se prileže jabolčni kompot, ki sem ga naredila tako, da sem skuhala domača jabolka, v ohlajeno pijačo pa dodala še meliso.

In kaj je posebno dobrega v hruškah?

Večino makrohranil v hruški predstavljajo ogljikovi hidrati, to je sladkorji, med katerimi je fruktoze trikrat več kot glukoze. Poleg tega so bogate s prehranskimi vlakninami, zaradi česar pripomorejo k urejanju prebave. Vsebujejo večje količine folata, vitamina K, kroma, bakra in kalija, ter različne polifenole in druge antioksidate. V želodcu nase veže nitrate in tako zavira pretvorbo potencialno kancerogene spojine.

Po tekaškem treningu je čas za takšen prigrizek kot nalašč.

In takole je po današnjem treningu teknilo tekačem

Čas priprave piškotkov za 4 osebe: 10 minut,  s peko vred 30 minut.

Potrebujete:

  • 4 hruške
  • skodelico mletih mandljev
  • skodelico kokosove moke
  • skodelico ovsenih kosmičev
  • veliko žlico kokosove maščobe
  • veliko žlico čija semen

Spisala, spekla, tekla in poslikala je Jasmina Kozina Praprotnik.