Ostali športi

Med letom nam pogosto zmanjka časa, da bi v roke prijeli dobro knjigo. Poletne počitnice pa so odlična priložnost, da to nekoliko popravimo. V spodnjih vrsticah je pet idej za lahkotno, športno obarvano, poletno branje. Zgodbe vrhunskih športnikov so namreč same po sebi izjemno navdihujoče in motivacijske. Plaža in branje pa tako ali tako gresta z roko v roki.

Rafa; Avtor: John Carlin; Založba: Učila International

Pravijo, da je pisanje biografij zelo nehvaležno. Še posebej če je govora o še aktivnih ljudeh. Rafael Nadal je letos v Parizu osvojil svoj rekordni enajsti naslov. Njegova biografija pa je izšla že pred sedmimi leti. A njegova življenjska zgodba je tako nenavadna in zanimiva, da je pravzaprav vseeno, če je njegova biografija nastala že nekje na polovici njegove kariere. Mojstrsko jo je napisal John Carlin, ki se je podpisal tudi pod knjigo Invictus, ki je bila osnova za istoimensko filmsko uspešnico, ki prikazuje prizadevanja Nelsona Mandele za dosego narodne enotnosti s pomočjo južnoafriške reprezentance v ragbiju. Zanimivo poletno branje.

Slika: Založba Felix

Jaz, Tina; Avtor: Vito Divac; Založba: DZS

Tina Maze je najboljša slovenska športnica vseh časov. V svoji karieri je dosegla vse, kar je v alpskem smučanju mogoče doseči. Je dvakratna svetovna in olimpijska prvakinja, zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala, v njeni vitrini sta poleg velikega globusa še dva mala, ob tem pa je dosegla tudi šestindvajset zmag na tekmah svetovnega pokala. Veliki kristalni globus pa je osvojila z rekordnimi 2414 točkami. Tudi njena kariera je bila polna vzponov in padcev, solza sreče in žalosti. Vse to je v knjižno obliko spravil novinar Vito Divac, ki je tudi osebno spremljal večino njene športne poti. Prijetno poletno branje.

Slika: Založba DZS

Messi; Avtor: Luca Caioli; Založba: Učila International

Kljub temu da se je Lionel Messi z argentinsko reprezentanco razmeroma hitro poslovil od letošnjega svetovnega prvenstva, je njegova življenjska zgodba fascinantna. Leo Messi še vedno trese mreže kot nepogrešljivi član nogometnega kluba Barcelona, v svoji karieri je bil večkrat nogometaš leta, za svojega naslednika pa ga je izbral legendarni Diego Maradona. Knjiga, ki jo je napisal italijanski športni novinar Luca Caioli, ki se je podpisal tudi pod biografije o Torresu, Ronaldu, Zidanu in Ronaldinhu, ponuja izjemno zanimiv vpogled v kariero enega izmed največjih nogometnih virtuozov.

Slika: Založba Felix

O čem govorim, ko govorim o teku; Avtor: Haruki Murakami; Založba: Mladinska knjiga

Haruki Murakami je že vrsto let eden izmed najbolj branih avtorjev na svetu. Njegova dela, kot so Norveški gozd, Kafka na obali, Ljubi moj Sputnik, 1Q84 in številna druga, so prevedena v vse pomembnejše svetovne jezike in so med najbolj branimi. Murakami je tudi strasten tekač, maratonec in triatlonec. In prav tek je tema njegove biografske knjige O čem govorim, ko govorim o teku. Delo je odličen vpogled v drugo plat izjemnega intelektualca, ki ga pri skoraj sedemdesetih letih odlikuje tudi izjemna telesna pripravljenost.

Slika: MK Založba

Ustvarjen za gibanje; Avtor: Grega Hočevar; Založba: Ciceron

Grega Hočevar je nekdanji triatlonec, sicer pa fizik in športni trener, ki je do uresničitve športnih ciljev pomagal številnim profesionalnim in rekreativnim športnikom. Je strokovnjak za tek, plavanje in triatlon in ima kot tak odličen vpogled v ustroj človeškega telesa. Prav človeško telo, kot nekakšen motor, ki omogoča najrazličnejše oblike gibanja, je tudi predmet odlične poljudno-strokovne knjige Ustvarjen za gibanje. V njej avtor na razumljiv način opisuje zakonitosti človeškega telesa in njegove procese, ki omogočajo tudi največje napore.

Slika: Založba Ciceron