Plavanje

Počitnice ob morju so čas, ki ga takorekoč vse leto vsi nestrpno pričakujemo. Tam se spočijemo, napolnimo baterije in zberemo energijo za naslednje delovne podvige. Nekaj dni zagotovo paše povsem brezskrbno poležavanje na plaži. A potem si večina zaželi tudi nekaj več akcije in dinamike. In na morju je za to vsekakor precej možnosti. Dobra družba, prijatelji, družina in družabno-športne aktivnosti. Kaj je sploh lahko prijetnejšega in zabavnejšega?

Igre z žogo

Šport, ki je morda najtesneje povezan s plažo, je odbojka na mivki. Ta dinamična igra, ki se lahko igra v različnih igralnih kombinacijah, je odlična plažna rekreacija. Podobno velja tudi za nogomet na plaži. Če v rokah raje vihtite lopar in če se ne ozirate na veter, se bo prilegla partija badmintona. Tudi v vodi je možno igrati posebno obliko odbojke, pa seveda vaterpolo in različne igre z žogo, ki si jih lahko izmislite kar sami.

Na vodni gladini

Seveda je morje kot magnet, ki privlači z veliko močjo. Vsakdo si zaželi na gladino, daleč na odprto morje, od koder je drugačen razgled na obalo. Lahko odveslate s čolnom, kajakom ali kanujem. V zadnjem času je izjemno priljubljeno tudi veslanje v stoje, ki mu pravimo tudi supanje. To je odlična rekreacija, ki razgiba celotno telo, poleg tega pa se lahko po morski gladini tudi razmeroma hitro premikate in prepotujete kar nekaj kilometrov. Tisti, ki pa se raje držite bližje obali, pa boste lahko uživali v pljuskanju morske vode, medtem ko boste poležavali na napihljivi blazini.

Pod vodo

Dopustnike bolj pustolovske narave, pa tudi otroke, najbolj zanima podvodni svet. Nadenejo si plavutke in masko in se odpravijo raziskovat dogajanje pod morsko gladino. Velika modrina je namreč prekrasen svet, kjer vladajo nekoliko drugačna pravila igre. Če jih spoštujete, se bodo pred vašimi očmi prikazali prekrasni prizori. Spoznali boste, kako raznovrsten in živ je podvodni svet, morda premagali strah pred neznanim in z mislimi odplavali daleč stran. Najmlajši pa bodo zagotovo na ogled ponosno prinesli svoj morski ulov.

Družabne igre

Na plaži se lahko igrate tudi s svojimi najmlajšimi. Z njimi si lahko podajate frizbi in igrate balinčke. Ali pa jim pomagate graditi peščene gradove in spoznavati bujnost njihove domišljije. Na ta način lahko dodatno utrdite vezi s svojimi otroki in njihovimi prijatelji. Na peščenih plažah namreč nastajajo spomini za vse življenje.

Telovadba

Bivanje ob morju je tudi izjemno stimulativno in povečuje motivacijo. Zato si je dobro privoščiti telovadbo na plaži. Nekaj vaj ob sončnem vzhodu ali zahodu bo zagotovo odlično vplivalo na vaše počutje. Prav lahko pa se zgodi, da boste prav na morju začeli s sistematičnim ukvarjanjem s telovadbo, ki bo tudi po vrnitvi v delovni vsakdanjik postalo sestavni del vaše osebne rutine in higiene.

Meditacija

Mnogi si boste zaželeli, da bi si nekaj uric vzeli tudi povsem sami zase.  Zagotovo si boste privoščili bosonogi tek po peščeni plaži ali nekaj kilometrov po stezi, ki poteka vzdolž obale. Prileže se tudi seansa joge, ki je ob vdihavanju blagodejnih morskih hlapov, še bolj učinkovita. Tako tek kot joga sta vsak na svoj način tudi odlična meditacija.

(Ob)morski užitki bodo zagotovo blagodejno vplivali na vaše razpoloženje in počutje. Predvsem pa se bodo vsakodnevne tegobe zdela tako daleč stran. Zato si jih privoščite čim več, čim bolj pogosto, čim močneje …