Ostali športi

Čeprav sta na Rogli že lansko leto zrasli prenovljena Škratova učna pot in Pohorska vasica ob Uniorčku, okoli nje pa vse polno igral, dogodivščin in zabave za naše najmlajše – peka jabolk na prostem, XXXL spomin s kanglami za mleko, velika krava z zvončki, hoja po vrvi oz. slackline, MAKSI lesena igrala in podobno, se letos lahko razveselimo treh luštnih novosti.

Jezernikova pot in Jezernikov vodni park

Kdo je Jezernik? Povodni mož, ki živi na Rogli. Spodaj preberite njegovo poučno zgodbo. Jezernikova pot se začne pri Uniorčku in se nato vije med smrekami in preko mehkih mahov, ob gozdnem potočku, vse do jase na Mašinžagi, kjer se razširi v Jezernikov vodni park. Tam boste spoznali mlinčke, pretakali in spoznavali (na Pohorju še zelo čisto!) vodo ter iskali Jerine zlatnike. Na koncu bo za lačne v Restavraciji Mašinžaga na voljo Jezernikov otroški meni. Slastno!

ZGODBA O JEZERNIKU

Pod Roglo se je nekoč razprostiralo veliko temno jezero, v katerem je domoval povodni mož, ki so ga imenovali Jezernik. Okoli jezera so se sprehajale vile in živali, saj je bila okolica mirna in spokojna. Globoko spodaj ob Radoljni pa je živel kmet Smodivnik z lakomno ženo Jero. Ta je moža zmeraj, ko je zmanjkalo denarja, pošiljala v okolico jezera sekat največje in najlepše smreke. Ker je Jezernika kot zaščitnika narave to zelo jezilo, je poslal h kmetu svojega palčka Možuha, da mu v zameno za smreke ponudi mošnjo cekinov. To je nekaj časa tako veljalo. Ker pa je lakomna Jera zahtevala vedno več, Jezernik pa te lakomnosti ni hotel več podpirati, je denarja hitro zmanjkalo in je Smodivnik zopet začel sekati okoli jezera. Takrat je Jezernik opozoril oba z ženo in jima velel, da naj raje gresta domov in prenehata s sekanjem dreves, sicer ju bo doletela nesreča. Jera tega ni hotela verjeti in je moža silila, da je sekal in sekal. Neke noči pa se je nad jezerom razbesnela strašna nevihta. Jezero je bilo preveč polno in je prestopilo bregove ter odplavilo hišo Smodivnika, lakomno Jero, vse hlode in tudi kmeta samega. Jezernik pa se je umaknil v podzemne vode Lovrenških jezer. Zgodba o Jezerniku je poduk, kako lahko lahkomiselnost pri ravnanju z naravo pusti trajne posledice.

Otroški ZIPLINE!

Če si za izhodišče ponovno vzamete Uniorček in se odpravite na desno, proti gozdu ob smučarski progi Košuta, le kakšnih 100 metrov proč od Bara Uniorček, bo vaš najmlajši deležen prav posebne dogodivščine. Nad pohorsko naravo bo namreč odbrzel na otroškem ziplinu. Opozorilo: Mogoče ne bo več hotel na druga igrala!

Novi leseni kipi

Rogla je že drugič gostila kiparsko kolonijo in dogodek postaja tradicionalen. Letos so gostili 9 kiparjev z Madžarske in Slovenije, ki pripravljajo lesene skulpture na temo flore in favne na Rogli in širšem Pohorju.

Skulpture z lanske kolonije lahko najdete na koncu naše Škratove učne pote, letošnji pa bodo razkropljeni tudi drugod po planjah in skritih kotičkih. Izziv? Najdite vseh 8!