Nogomet

Nogomet je igra vseh iger. Je “joga bonito” – lepa igra. Je najpomembnejša postranska stvar na svetu. Je z naskokom najbolj priljubljen šport na našem planetu. Največji nogometni virtuozi so takorekoč športna božanstva: Pelé, Ferenc Puskas, Gerd Müller, Franz Beckenbauer, Michel Platini, Ronaldo, Christiano Ronaldo, David Beckham, Lionel Messi, Zlatan Ibrahimović, Neymar, Jan Oblak … Seznam se pravzaprav nadaljuje v neskončnost.

Nogomet je igra, ki potrebuje le tri elemente: domišljijo, žogo in nogometne čevlje. Slednji predstavljajo tako stik s podlago kot z žogo. Zato je jasno, da jim nogometaši posvečajo izjemno pozornost. Znan je prizor, ko je Adi Dasler osebno pregledoval čepe nogometnih čevljev članov nemškega “Elfa”. Ker si enostavno ni smel privoščiti, da bi Franzu Beckenbauerju med ustvarjanjem umetnin na travnati površini zatajili čevlji.

Danes je izdelovanje nogometnih čevljev prava znanost, saj se čevlji razlikujejo glede na igralno površino, pozicijo igralca na igrišču in tip igralca. Čevlji morajo zagotavljati svodobno gibanje, nuditi morajo dober oprijem in omogočati hitre štarte, nenadne sprememembe smeri ter agilno in dinamično igro. Ob vsem tem pa morajo stopalom in gležnjem nuditi čim več opore, kar seveda zmanjšuje možnost nastanka poškodb. Prav gležnji in stopala so pri igranju nogometa najbolj na udaru.

Kopačke

Kopačke za igro na travi

Pravi nogomet se seveda igra na 100 metrov dolgem travnatem igrišču. Tek in gibanje na tej podlagi sta možna le s posebnim podplatom, ki je opremljen s čepi, ki omogočajo dober oprijem in odriv. Pravzaprav je to klasična podoba pravih nogometnih kopačk. A tudi trava ni enaka travi. Zato so danes na voljo različni modeli za različne travnate površine. Kopačke z oznako FG (Firm Ground) so primerne za nogometne zelenice, ki se nahajajo v podnebnih razmerah, kjer ne dežuje pogosto. Kopačke z oznako SG (Soft Ground) so primerne za igranje na mehkejših in bolj razmočenih igriščih. Tam morajo čepi za zagotavljanje oprijema nekoliko globje prodreti v podlago.

Najprej so bile usnjene, potem so jih začeli izdelovati tudi iz drugih materialov. Danes so izdelani iz posebnih materialov, ki omogočajo odličen občutek noge pri udarcu žoge, poleg tega pa s svojo “lepljivo” površino omogočajo rotacijo žoge.  Že Adi Dassler je ugotovil, da se mora pravi nogometni čevelj nogi prilegati kot nogavica. In danes skoraj devetdeset let kasneje je ta njegova ideja dobila svoje realistično utelešenje. Vodilni nogometni proizvajalci namreč ponujajo modele nogometnih čevljev z nogavico. Gre za čevlje, ki segajo do gležnjev in imajo zgornji del izdelan iz elastične tkanine, ki odlično objame nogo. Na ta način varuje gležnje, hkrati pa nudi izjemen občutek.

Nogometni čevlji za umetno travo

V zadnjem času je vse več nogometnih igrišč z umetno travo. Ta podlaga zahteva nekoliko drugačen podplat. Če imajo čevlji za dvoranski nogomet gladek podplat iz surove gume, so za igrišča z umetno travo primerni čevlji s podplatom iz gume nekoliko bolj grobega profila. Pogosto so to posebne različice čevljev Firm Ground, ki nosijo oznako AG (Artificial Ground) ali AT (Artificial Turf). Ponavadi njihov profil sestavljajo drobne polkroglice, ki nudijo dober oprijem. Zgornji del teh čevljev je izdelan iz sodobnih tehničnih materialov, ki odlično objamejo nogo, hkrati pa zagotavljajo dovolj stabilnosti. Večina proizvajalcev ponuja tudi polvisoke različice z nogavico.

Dvoranski nogometni čevlji

A dejstvo je, da večina rekrativnih nogometašev igra mali nogomet, ki se odvija v dvorani in na asfaltnih igriščih. Za igro na dvoranskih in asfaltnih površinah pa potrebujejo copate s povsem drugačnim podlpatom, ki nosijo oznako IN (Indoor). Dober oprijem na gladkih igralnih površinah namreč omogoča podplat iz kvalitetne gume, ki se pri hitrih štartih in dinamičnem gibanju “prilepi” na podlago, hkrati pa v določenih trenutkih omogoča tudi delno zdrsavanje. Poleg tega morajo biti copati za dvoranski nogomet izdelani iz materiala, ki stopalu zagotavlja stabilnost. Lahko so izdelani iz usnja ali pa iz kombinacije sodobnih tehničnih materialov. Zgornji del pa ima ponavadi poseben jezik, ki ščiti vezalke in preprečuje, da bi se v nepravem trenutku razvezale.

Otroški nogometni čevlji

Proizvajalci seveda mislijo tudi na nogometni naraščaj. Nadebudnim nogometašem namenjajo otroške različice copat največjih asov. Na voljo so v številnih izvedbah, predvsem pa s podplati za travo, dovrano, asfalt in umetno travo.