Pohodništvo in alpinizem

“Kamorkoli greste, vedno vzemite vreme s sabo,” se glasi znameniti refren priljubljene popevke skupine Crowded House. Morda se zdi, da smo v zadnjih letih postali kar nekoliko obsedeni z vremenskimi napovedmi. A meteorologija je v tem času tako napredovala, da vremenoslovci lahko z urno natančnostjo napovedujejo vreme. Včasih smo pogledali skozi okno in videli, kakšne so vremenske razmere. Če se je čez uro ali dve ulilo kot iz škafa, smo bili pač premočeni do kože. Danes pa raje pogledamo na ekran pametnega telefona, tablice in računalnika. To sicer ni vedno najbolje, saj se pogosto zgodi, da vreme na zunanji strani okna ni tako slabo kot pravi napoved. A vendarle imajo sodobne aplikacije, ki so povezane z (mikro)lokalnimi vremenskimi postajami, kar nekaj prednosti, predvsem pa posredujejo res zelo natančne podatke.

Poznati vreme pomeni več užitka, brezskrbnosti in predvsem varnosti. Športne aktivnosti, ki se odvijajo v naravi, so pač izjemno odvisne od vremena. Smučanje v megli pač ni prijetno, jadranje na deski v brezveterju je dolgočasno, v viharnih razmerah pa smrtno nevarno, pohodništvo v slabem vremenu je zoprno in nevarno, gorsko kolesarjenje na blatni površini ni prav nič zabavno, obisk športnih iger in tekmovanj v dežju je prava nadloga … Športni navdušenci si pri načrtovanju svojih aktivnosti v naravi pomagajo s številnimi izjemno uporabnimi vremenskimi aplikacijami, s pomočjo katerih si lahko olajšajo svoje bivanje v naravi.

Na spletu je malo morje vremenskih aplikacij. Večina jih deluje na operacijskih sistemih Android in iOS. Nekatere so brezplačne, nekatere so plačljive. Iz tega oceana smo izbrali peščico, za katero menimo, da vam bodo prišle prav pri načrtovanju vaših najljubših športnih aktivnostih na prostem.

triglav vreme

Triglav vreme

To v osnovi ni zgolj športna aplikacija, a ponuja tudi vremensko napoved na slovenskih smučiščih in v slovenskih gorah. Predvsem uporabna je sekcija s smučišč, ki vedno ponuja tudi sliko v živo, pa napoved  nevarnosti toče, ki vam bo še posebej koristila v poletnih dneh. Poleg tega aplikacija ponuja vremenske podatke za naslednje tri dni ter vas z obvestili agencije ARSO opozori na morebitne nevarne vremenske pojave.

bergfex

Bergfex Ski in Bergfex Wetter

Bergfex Ski in Bergfex Wetter sta priljubljeni aplikaciji, na kateri prisegajo ljubitelji smučanja in gora. Prva ponuja vremenske podatke o smučiščih kar trinajstih evropskih držav, na drugi pa lahko najdete podatke o šestih alpskih državah. Na teh aplikacijah je možno dobiti natančne mikrolokacijske podatke za šest dni. Bolj zahtevni uporabniki pa si lahko omislijo tudi profesionalni različici, ki ponujata še bolj natančne in obsežne podatke.

windfinder

Windfinder

Jadralci na deski in tudi jadralci so izjemno odvisni od vremena. Pravzaprav je vreme za njih lahko življenjskega pomena. Aplikacija Windfinder ponuja vremenske podatke o vetrovih, plimovanju, višini valov, prijajajočih vremenskih frontah … Vse to bodo pomorščaki s pridom izkoristili bodisi za načrtovanje svojih aktivnosti bodisi za prilagajanje svojih načrtov in iskanju varnega pristana, če so že na morju.

Activity Weather

Activity Weather je aplikacija, ki ponuja vremenske podatke za deset dni vnaprej o kar 150.000 krajih na svetu. Če ste popotnik, ki potovanja rad združi s športnimi aktivnostmi, potem bo ta aplikacija kot nalašč za vas. Aplikacija vsebuje tudi podatke o indeksu UV za štiri dni vnaprej. Poleg tega lahko podatke delite tudi s svojimi prijatelji.