Nogomet

Žoga Telstar 18

Nogomet je najbolj priljubljena igra na svetu. Doma je prav v vsakem kotičku našega planeta. In žoga za nogomet je seveda neke vrste relikvija. Znan je tisti legendarni rek, da je okrogla. To seveda drži, a hkrati drži tudi to, da ni vsaka žoga enaka. Prav žoga je namreč zelo pomemben soustvarjalec čarovnij, ki jih na nogometnih zelenicah zganjajo Messi, Ronaldo, Neymar, Ibrahimović in druščina. In v tem oziru je nogometna žoga Adidas vedno nekaj posebnega. Že vrsto let ta priznani nemški proizvajalec za vsako evropsko in svetovno nogometno prvenstvo izdela posebno žogo, ki je odraz najnaprednejših tehnologij tistega časa.

Za letošnji mundial, ki ga bo med 14. junijem in 15. julijem 2018 gostila Rusija, so Adidasovi inženirji zasnovali žogo, ki so jo poimenovali Telstar 18. Ta žoga je v svojem bistvu spomin na znameniti FIFA World Cup 1970, ki ga je gostila Mehika in na katerem so s svojimi mojstrovinami navduševali nogometni velikani, kot so Pelé, Gerd Müller, Giacinto Facchetti, Pedro Rocha in Bobby Moore. Žoga prvenstva pred oseminštiridesetimi leti se je imenovala Telstar. To je bila skovanka besed Television Star – se pravi televizijska zvezda. Žoga je bila namreč na takrat še črnobelih televizijskih zaslonih odlično vidna in je na ta način za vedno spremenila spremljanje nogometa preko malih zaslonov.

Kakšna bo letos uradna žoga prvenstva?

Letošnji Telstar, ki nosi še številko 18, je na nek način sodobna reinkarnacija tiste žoge. Oblikovno s črno-belim panelnim dizajnom spominja na svojo znamenito predhodnico. Hkrati pa je seveda opremljena z vso sobodno tehnologijo.

Nekateri nogometni asi so že imeli čast in srečo preizkusiti žogo, s katero bodo igrali na SP v Rusiji, in so nad njo navdušeni. Med njimi je tudi najboljši med najboljšimi – argentinski nogometni čarovnik Lionel Messi: “Bil sem eden izmed tistih srečnežev, ki smo že razmeroma zgodaj lahko preizkusili žogo, s katero bomo igrali na ruskih igriščih. Všeč mi je v vseh pogledih. Zasnovana je v atraktivnem retro dizajnu v klasičnih barvah, predvsem pa je občutek igranja z njo enostavno fantastičen.”

Izgled žoge

Žoga Telstar 18 je opremljena z vso moderno tehnologijo, hkrati pa je izdelana iz trajnostnih materialov, ki jih je možno reciklirati. Poleg tega je opremljena s posebnim čipom NFC, s pomočjo katerega jo je možno povezati s pametnim telefonom. “Originalni Telstar iz leta 1970 je ena izmed najbolj ikoničnih nogometnih žog vseh časov. Zato je bila izdelava Telstarja 18 za nas poseben izziv. Panelna struktura in vgrajeni čip NFC bosta nogometno izkušnjo zagotovo ponesla na še višjo raven,” je navdušen Ronald Rommler, ki pri Adidasu vodi oddelek za snovanje nogometne opreme.

Žoga Telstar 18