Pohodništvo in alpinizem

Sončno in ne pretirano vroče jesensko vreme je kot nalašč za pohajkovanje v naravi. Med vedno bolj priljubljenimi aktivnostmi je zagotovo tudi hoja v hribe, pri kateri pa je na žalost tudi vedno več nesreč. Vas zanima, kako jih preprečiti?

Pohodništvo je v zadnjih letih v velikem razmahu. Čeprav gre za prijetno aktivnost, pa se je nanjo treba dobro pripraviti. Izkazalo se je, da so nesreče v hribih v zadnjih letih zelo pogosto posledica slabe priprave na pohod, neustrezne opreme in neugodnih vremenskih razmer. Zato vam bomo v nadaljevanju predstavili, kako se izogniti nezgodam v gorah.

Pred odhodom v hribe vedno preverite vreme

Preden se odpravite v hribe morate upoštevati, da je vreme na višjih nadmorskih višinah popolnoma drugačno kot v dolini. V tem letnem času je vreme v gorskem svetu zelo spremenljivo, še vedno obstaja možnost popoldanskih neviht, v visokogorju pa vas lahko preseneti tudi že sneg.

Zato je preverjanje vremenske napovedi prvi korak pri vaših pripravah na pohod. To lahko storite na spletni strani Agencije Republike Slovenije za okolje in prostor, na spletnih kamerah, na radarskih slikah padavin in na različnih spletnih straneh, kjer dobite aktualne podatke o razmerah v gorah, kot so snežne razmere in plazovi.

Vremensko napoved je najbolje preveriti en dan pred načrtovanim izletom v hribe ali pa celo na dan pohoda. Tako boste najbolj prepričani v to, da so razmere za pohod dovolj varne. Na tem mestu pa ni odveč preveriti tudi obratovalnih časov planinskih koč, da na cilju ne boste presenečeno obstali pred zaklenjenimi vrati.

Cilj pohoda izberite glede na svoje telesne sposobnosti

Podobno kot za vse druge športne aktivnosti morate biti tudi za pohodništvo ustrezno telesno pripravljeni. Zato je ključnega pomena, da destinacije vaših pohodniških podvigov izbirate glede na svoje zdravstveno stanje in telesne sposobnosti. Pri tem upoštevajte načelo postopnosti – začnite z vrhovi na nižjih nadmorskih višinah, nato pa postopoma povečujte čas hoje in tudi nadmorsko višino.

Pri izbiri cilja pohoda nikoli ni odveč preveriti kategorizacije poti. Na spletnih straneh, ki so namenjene pohodništvu, lahko najdete natančne opise planinskih poti, pri čemer dobite tudi informacije o tem, ali gre za lažje, srednje ali zelo zahtevno planinsko pot.

Vedno upoštevajte, da je hoja v hribe lahko zelo naporna, zato morate ustrezno poskrbeti tudi za energetske izgube. Poskrbite, da bo v vašem nahrbtniku vedno dovolj energetsko bogate hrane in pijače, da boste imeli dovolj energije tudi za povratek.

V hribe se nikar ne odpravite brez ustrezne opreme

In že smo pri izbiri ustrezne pohodniške opreme, ki jo je treba prilagoditi tudi zahtevnosti poti.

Ne glede na to, kam se odpravljate, vedno upoštevajte načelo čebulnega oblačenja, kar preprečuje prekomerno znojenje, nudi dobro toplotno izolacijo in učinkovito zaščito pred vetrom, dežjem ali mrazom. Zlasti pa morate biti pozorni pri naslednjih elementih pohodniške opreme:

Pohodniški čevlji ali gojzerji

 Ti so lahko nizki, polvisoki ali visoki ter letni ali zimski. Pravi pohodniški čevlji so ključnega pomena za varno hojo v hribih, saj zagotavljajo najboljši oprijem na različno zahtevnem terenu in nudijo najboljšo stabilnost noge. Prav tako zagotavljajo tudi maksimalno zaščito pred mrazom in vlago, saj so običajno izdelani iz vodoodpornih materialov.

Pohodniške hlače

Čeprav je marsikdo mnenja, da so pohodniške hlače zgolj modna muha, pa vam jih z razlogom toplo priporočamo za hojo v hribe. Ker so običajno izdelane iz softshella z vodoodbojno obdelavo, vas takšne hlače učinkovito zaščitijo pred mrazom, vlago in vetrom, hkrati pa so dovolj elastične, da vam zagotavljajo udobno hojo.

Pohodniška jakna

 Tudi, če se v hribe odpravite v prijetno toplem jesenskem vremenu, je kakovostna pohodniška jakna obvezna. Ta predstavlja zunanji sloj pohodniških oblačil in vas ščiti pred mrazom, vetrom in vlago, zato je priporočljivo, da izberete jakno, primerno letnemu času.

Nahrbtnik

Tudi kakovosten nahrbtnik je pomemben del vsake hribovske odprave. Pri tem je pomembno, da izberete primerno velikega – za krajše pohode je dovolj manjši nahrbtnik, za daljše in večdnevne pohode pa večji nahrbtnik. Ta mora biti v jesenskem času dovolj velik za shranjevanje več rezervnih oblačil.

Dežno prekrivalo

Glede na to, da je jesenski čas v hribih nepredvidljiv, je prav, da imate s seboj vedno tudi dežno prekrivalo za nahrbtnik. V primeru dežja je še kako pomembno, da vsebina nahrbtnika ostane suha, saj jo boste potrebovali, ko prispete na cilj.

Kapa, rokavice, večnamenska rutka

Nos, ušesa in prsti so najbolj izpostavljeni deli našega telesa v primeru nizkih temperatur. Če so temperature že ob zgodnjem odhodu na pohod nizke, potem vam bo večnamenska rutka prišla še kako prav, v vašem nahrbtniku pa prav tako ne smejo manjkati kapa in rokavice.

Pohodniške palice

Če so leta nazaj pohodniške palice uporabljale zgolj nekoliko starejše generacije planincev, pa so danes nepogrešljiv del pohodniške opreme. Pravilno izbrane palice nam pomagajo pri hoji navzgor, pri sestopu pa so nam v dodatno oporo in preprečujejo zdrse.

Ker so dnevi jeseni vedno krajši, se na pohod odpravite dovolj zgodaj, da vas ne preseneti noč. Prav tako pa je pomembno, da o pohodu obvestite svoje bližnje. Vedno imejte v mislih, da vas bo gora vedno počakala, zato se nanjo odpravite le v lepem vremenu in ko ste za to ustrezno pripravljeni.