Pohodništvo in alpinizem

Pohodništvo je lahko nekoliko zastrašujoče sploh za začetnike, a vas v resnici nima kaj skrbeti. Je odličen in poceni način, da se potopite v naravo, se dobro pretegnete in si napolnite baterije, sami ali v družbi.

Za pohodništvo ne potrebujete nobenih posebnih spretnosti, biti pa morate odgovorni, in imeti oči na pecljih, da ne padete po nepotrebnem. V nadaljevanju prilagamo pet bistvenih namigov za varno pohodništvo, da bo vaš pohod karseda varen in zabaven.

1. Za seboj ne puščajte sledi

Aktivnosti na prostem, kot je pohodništvo, se ponovno čedalje bolj razvijajo, kar je odlično, vendar ima vse tudi nekaj grdih in slabih plati. Zato bodite zagovornik narave na prostem in njen skrbnik, odgovorno uporabljajte pohodniške poti in skrbite za naravo.  Če bomo na poteh puščali več praznih plastenk za vodo in vrečk za kakce, se bodo poti kaj kmalu zaprle, obenem pa so odpadki nevarni za padce ostalih pohodnikov in tudi za živali, ki smeti nič hudega sluteče pojedo in se tako kaj kmalu zastrupijo.

Ne glede na to kaj na pohodu počnete in česa ne, vedno spoštujte naravo in druge pohodnike, delujte okolju prijazno in tako poskrbite tudi za varnost poti in okolja. Skratka, ne smetite in ne mečite odpadkov, niti ostankov sadja, ne zapuščajte uradne poti, ne vznemirjajte okolja okoli sebe, bodite obzirni do drugih pohodnikov (lomljenje vej, kričanje, glasna glasba).

2. Izberite pohod po svojih zmožnostih

Največja napaka pohodnikov, sploh začetnikov, je pretiravanje in precenjevanje svojih zmožnosti, saj velikokrat izberejo pohod, ki je predolg ali ima preveč vzponov, zato je posledično neugoden in neprijeten, ker pretiravate, pa je vaše telo izmučeno in še bolj podvrženo padcem ter poškodbam.

Če s pohodništvom šele začenjate, izberite pohod, krajši od petih kilometrov in z minimalnim vzponom. Ne pozabite na dejstvo, da dolžina poti ni enaka dolžini vzpona – tako je 5 km po ravnini občutno drugačnih kot 5 km neprestanega vzpona. Vsak teden naredite dodaten kilometer ali dva in tako stopnjujte svojo pripravljenost. Za varno pot se pred odhodom seznanite s potjo, preberite vodnik po poti, kaj lahko na njej pričakujete, kje so ovinki, vzponi in koliko časa boste potrebovali. Ničesar se vam ni treba naučiti na pamet, le dobro si morate predstavljati, kaj lahko pričakujete. In ne pozabite – hribi vas bodo počakali.

3. Pohodniška oblačila in obutev

Pozitivna stvar pohodništva je, da za lažje vzpone v resnici sploh ne potrebujete nobene posebne opreme in lahko shajate s stvarmi, ki jih že imate, za vašo varnost in udobje na poti pa morate vseeno paziti na nekaj stvari. Čelada je tako vedno dobrodošla pohodniška oprema, prav tako kot dobri pohodniški čevlji. Tipična napaka začetnikov v pohodništvu je, da nosijo kavbojke in običajna oblačila, ki nas ob znojenju le še bolj obtežijo, dražijo kožo in s tem povzročajo nelagodje.

Priporočljiva so lahka športna oblačila, ki odvajajo vlago in so namenjena aktivnemu gibanju. Z dolgimi hlačami ali nogavicami poskrbite, da vam grmovje in trni ne opraskajo nog. Prav tako vas bodo majice z dolgimi rokavi ščitile pred vremenskimi vplivi, zato se oblecite po slojih.

Zelo pomembni za varnost na vašem pohodu in dobro počutje so tudi čevlji. Dober par superg ali tekaških copat je običajno dobra izbira za sprehod po ravnem in enostavne hribčke, za pohodništvo pa le posezite po pohodnih čevljih z dobrih oprijemom proti drsenju. Glede na tip poti lahko izbirate višje ali nižje modele pohodniških čevljev.

Če se podajate visoko v skalnate gore, so obvezni visoki pohodniški čevlji, ki varujejo vaše gležnje, obenem pa ščitijo pred možnimi udarci in zadržujejo toploto. Če imate v omari star par pohodniških čevljev, jih raje zamenjajte z novimi, saj usnje po nekaj leti rado popoka in čevelj vam tako lahko odstopi v najbolj neprimernem času.

4. Dodatna pohodniška oprema

Poleg dobrih čevljev in oblačil različnih dolžin so naslednji na seznamu nahrbtnik, zadostne količine vode (prinesite je več, kot je potrebujete), prigrizki in pohodniška čelada, pas ali dereze, odvisno od letnega časa in težavnostne stopnje vzpona. Za lažje in krajše vzpone ne potrebujete velikega nahrbtnika, saj ne potrebujete večjih zalog hrane in pijače. S sabo poskušajte vzeti prigrizke, ki ne zasedejo veliko prostora (npr. energijski geli, tablice, čokolada, sadje).

Pohodniška čelada je za vašo varnost povsod priporočljiva, pohodniški pas pa v primeru plezalne poti ali nevarnih in zahtevnejših predelov. Dereze so obvezen kos pohodniške opreme za pohode po snegu, saj vam zagotavljajo dober oprijem na snegu. Brez izkušenj in ustreznega znanja se v težke snežne razmere v gore ne odpravljajte sami oz. brez spremstva vodnika.

5. Ne pozabite na vreme

Pred odhodom v hribe vedno preberite vremensko napoved in se v hribe ne odpravljajte, če je napovedano zelo slabo vreme in s tem težke razmere za vsakega še tako izkušenega pohodnika – dež, nevihte, sneg, megla, možnost plazov.

V hribih in gorah bodite tudi vedno pripravljeni na nevihto in na temperaturne spremembe. Pred odhodom si oglejte in zapomnite lokacije planinskih koč ali drugih zatočišč, kamor se lahko zatečete v primeru nevihte oz. slabega vremena.