Pohodništvo in alpinizem

Pohodniške jakne so zaradi izjemno pestre izbire materialov in modelov danes izjemno vsestranske. Že dolgo jih ne uporabljamo zgolj za hojo v hribe, ampak tudi za druge aktivnosti na prostem ali pa za vsakodnevno nošenje v hladnejšem delu leta.

Danes poznamo najrazličnejše materiale, iz katerih so izdelane pohodniške jakne. Izbira materiala pa je tisti dejavnik, ki v največji meri vpliva na to, čemu je jakna namenjena in v kakšnih vremenskih razmerah se najbolje obnese.

Softshell, tehnični materiali in razna polnila so najpogostejši materiali iz katerih so izdelane pohodniške jakne. Ti v največji meri vplivajo na njihovo različno vodoodbojnost, odpornost proti vetru in na to, kako dobro prenesejo druge zunanje pojave.

Softshell jakne so udobne

Za softshell jakne velja, da so zelo priljubljene, saj so vsestransko uporabne. So krojene kot klasične pohodniške jakne, vendar v, za tehnično jakno, udobnem kroju, tako da jih lahko uporabite tudi za vsakodnevne aktivnosti.

Softshell material je rahlo elastičen in izjemno zračen, hkrati pa je tudi vodoodbojen. Stopnje vodoodbojnosti so lahko med modeli različne. Na ta način zagotavlja dobro zaščito pred vlago, zaradi svoje zračnosti pa boste v teh jaknah ohranjali prijetno telesno temperaturo in se vedno dobro počutili. Nekatere jesensko – zimske različice so podložene za več toplote v hladnih dneh. Določene pa imajo tudi posebno zaščito oz. membrano, ki varuje pred vdorom vetra.

Med najbolj priljubljenimi blagovnimi znamkami softshell jaken so Icepeak, Mckinley, Salewa, Jack Wolfskin, Salomon, The North Face, CMP, Luhta, adidas

Vse softshell jakne najdeš TUKAJ.

McKinley
NN SARY

Jack Wolfskin
NORTHERN POINT

Icepeak
BARMSTEDT

Hardshell jakne so primerne za najbolj zahtevne vremenske razmere

Kot že ime pove, so hardshell jakne izdelane iz odpornejšega tehničnega materiala. Ta zagotavlja najboljšo zaščito pred vlago in vetrom, vendar je manj zračen kot na primer softshell. Na ta način so hardshell jakne nekoliko trše in ne nudijo toliko svobode pri gibanju kot na primer softshell jakne. Njihova vloga je predvsem zaščita v primeru neugodnih vremenskih razmer. Običajno imajo že integrirano kapuco, ki ima posebno zasnovo, ki dobro ščiti obraz v primeru nevihte. Pri hardsell jaknah je več pozornosti namenjene šivom, ki so praviloma vodoodbojni in pogosto lepljeni. Vse to, da bi se preprečilo vdor mokrote.

So pa zato hardshell jakne najboljša izbira, če se odpravljate na enodnevni ali večdnevni pohod v hribe, ko potrebujete zaščito pred dežjem, hkrati pa so dovolj lahke in zložljive na manjšo prostornino kot softshell jakne, zato jo boste priročno spravili v nahrbtnik, če je ne boste potrebovali. Priljubljene so tudi med ljubitelji zimskih športov, še posebej turnih smučarjev.

Če iščete kakovostne hardshell jakne, ki vam bodo dolgo služile, preverite različne modele uveljavljenih blagovnih znamk, kot so adidas, McKinley, Jack Wolfskin, Salomon, The North Face, Salewa, Karpos….

McKinley
RINNO

Salomon
OUTLINE GTX

Columbia
OUTDRY EXTREME WILDRAIN SHELL

Jakne 3 v 1 nudijo najboljšo zaščito v različnih vremenskih razmerah

Kadar se ne morete popolnoma odločiti, kakšno pohodniško jakno bi izbrali, takrat so dobra izbira pohodniške jakne 3 v 1. V tem primeru so jakne izdelane iz dveh slojev, ki ju lahko nosite vsakega posebej ločeno ali pa oba skupaj – torej z eno jakno dobite kar tri različna oblačila.

Izbira materialov pri tovrstnih jaknah je zelo različna. Zunanja plast so najpogosteje tehnični materiali, ki nudijo zaščito pred vetrom in vlago, notranja plast pa je lahko tanka puhovka s polnilom ali pa material iz flisa, ki zagotavljata dodatno toploto.

Največja prednost pohodniških jaken 3 v 1, je zagotovo ta, da jih lahko nosite praktično celo leto. Samostojno ali v obeh slojih so uporabne v jeseni in spomladi, v primeru deževnih dni, brez težav pa jih lahko oblečete tudi pozimi, ko temperature padejo pod ničlo.

The North Face
THERMOBALL ECO TRICLIMATE JACKET

Jack Wolfskin
THORVALD

McKinley
AVOCA

Hibridne jakne so vsestransko uporabne

V zadnjem času so vedno bolj priljubljene tako imenovane hibridne jakne. Kot že ime pove, gre za nekakšne hibrid med lahko puhovko in jopo ali je preprosto kombinacija dveh različnih materialov.

Sprednji del trupa je včasih zasnovan po izgledu puhovke in nudi toploto. Ostali deli, kot so rokavi in hrbet, pa so izdelani iz raztegljive tkanine. Na ta način se tovrstne jakne lepo podajo telesu, hkrati pa zagotavljajo, da vam bo v njih vedno prijetno toplo. Na voljo so v različicah s kapuco ali brez. Idealne so za »prehodne« vremenske razmere, hladne večere na prostem, nosite pa jih lahko tudi kot srednji sloj v zimskih dneh.

Hibridne jakne odlikuje njihova vsestranska uporabnost, saj so primerne tako za športne kot druge prostočasne aktivnosti.

Icepeak
BRAUNLAGE

Jack Wolfskin
CROSSING PEAK

McKinley
CHUNGA UX