Tek

Tekaški navdušenci se pogosto odločajo za nakup pametnih ur. Te postajajo nepogrešljiv pripomoček tudi pri tekaških treningih in na tekmovanjih, zato so zelo dobro nadomestile vse klasične športne ure.

Izkazalo se je, da pametne ure zelo dobro prikazujejo tudi GPS aktivnost, ki je ena najbolj priljubljenih in najpomembnejših funkcij za analizo tekaških treningov. Njihova dodana vrednost pa je, da so cenovno bolj dostopne.

V pestri ponudbi pametnih ur smo testirali pametno uro Energetics PRO SPORT GPS S1, ki je na voljo tudi v ponudbi Intersporta. V obdobju enega tedna se je zvrstilo 10 tekaških treningov in je bilo pretečenih 131 km.

Uro je testiral športni novinar Ersan Bjedić.

Zmogljivost baterije

Vzdržljiva baterija je na splošno ena od najpomembnejših lastnosti, na katero mora biti pozoren tekač pri izbiri ure. In s tega vidika je Energetics PRO SPORT GPS S1 pravo presenečenje. V navodilih za uro boste zasledili podatek, da baterija z GPS funkcijo zdrži 9 ur, kot ura pa celo 30 ur. In verjetno vas zanima, če je temu res tako.

Prvi trening s pametno uro Energetics PRO SPORT GPS S1 je bil opravljen takoj po tem, ko smo jo razpakirali, nato pa smo jo napolnili. Za tem je bilo opravljenih še 9 tekaških treningov, dokler se baterija ni popolnoma izpraznila. Ob tem naj omenimo, da je bila tekaška aktivnost ob izpraznitvi baterije v celoti shranjena.

Za tovrstne ure bi pričakovali, da bo baterija v GPS delovanju zdržala 5-6 ur, vendar se je v tem primeru izkazalo popolnoma drugače. Z enim polnjenem baterije je bilo opravljenih 121 km, ki so bili pretečeni v 10-ih urah in 13-ih minutah. To bistveno presega podatek iz navodil, pri čemer velja omeniti, da je bila ura uporabljena izključno za tekaško vadbo.

GPS funkcija

GPS je najpomembnejša funkcija športnih ur, ki jo danes iščejo vsi tekaški navdušenci. Že prvi treningi s pametno uro Energetics PRO SPORT GPS S1 so pokazali, da je v primerjavi z uro Garmin Fenix 6 Pro izmerjen rezultat praktično enak.

Pokazala so se majhna odstopanja (10,03 km Garmin in 10,04 Energetics), kar pa je povsem običajno, saj med različnimi urami vedno obstajajo določena odstopanja. Dejstvo je, da GPS naprave nikoli ne zagotavljajo stoodstotne natančnosti. Pametna ura Energetics PRO SPORT GPS S1 torej zagotavlja dovolj natančne rezultate, da se lahko vsi tekači na daljše razdalje popolnoma zanesete nanjo.

Nekoliko večja odstopanja pa so se pokazala v časovnih intervalih na 1 km, vendar je bil končni rezultat (čas in kilometrina) vedno pravilen. Pametna ura je pokazala, da smo zadnjih 40 m pretekli v 1 min in 45 s, kar ni logično. Vendar je bil končni rezultat, 10,04 km v 50:38 povsem realen.

Glavne značilnosti

Pametna ura Energetics PRO SPORT GPS S1 tehta le 50 g in je izjemno lahka na roki. Ima silikonsko zapestnico in kaljeno steklo, ki dobro ščiti barven zaslon na dotik. Njena vodoodpornost je 5 ATM, kar pomeni, da lahko prenese pritisk enak tistemu na 50 m globine.

Energetics PRO SPORT GPS S1 je izjemno enostavna za uporabo. Zgolj z nekaj dotiki pridete do funkcije teka ali katere druge športne aktivnosti in GPS povezave, nato pa že lahko začnete z merjenjem aktivnosti. Med aktivnostjo vam ura prikazuje opravljeno razdaljo, tempo teka, število korakov, srčni utrip in porabljene kalorije.

Njena slabost so le manjše številke na zaslonu in nezmožnost ogleda celotne statistike treninga na uri po koncu aktivnosti. Analizo lahko opravite šele po prenosu aktivnosti v aplikacijo JCLife.

Aplikacije

Energetics PRO SPORT GPS S1 je mogoče povezati z operacijskimi sistemi Android in iOS. Aplikacija JCLife omogoča enostavno urejanje lastnega profila in drugih nastavitev. Izbirate lahko med različnimi prednastavljenimi postavitvami zaslona ure ali pa uporabite predlogo za lastno postavitev zaslona ure.

Preko ure lahko upravljate s kamero na mobilnem telefonu ali fotografirate, 24 ur na dan pa vam beleži porabljene kalorije in korake ter vam daje informacije o kakovosti spanca. JCLife je mogoče združiti z aplikacijo Strava, ki je med tekači izjemno priljubljena, vendar so tam določeni podatki nepravilni.

Splošna ocena

Energetics PRO SPORT GPS S1 je pametna športna ura, ki je dobra izbira za vse tekače začetnike in druge rekreativne športnike. Zagotavlja vam osnovno podporo in analitiko za svoje aktivnosti, solidno baterijo, večfunkcionalnost in privlačen izgled po ugodni ceni.

Kdo je Ersan Bjedić?

Ersan Bjedić je športni novinar, ki že od leta 2004 dela za dnevni časopis Mostar. Od leta 2013 se aktivno ukvarja s tekom. Pred tem se je s tem športom ukvarjal le rekreativno. Do danes je pretekel že 20 maratonov, njegov osebni rekord je 2:57:56. Tedensko preteče približno 90 km.