Trendi

Vsi že nestrpno čakamo, da se bo življenje normaliziralo ter bodo razmere in dogajanje v svetu dovoljevali, da bomo lahko zopet brez omejitev potovali, kamor koli bomo želeli. Seveda pa bi pri tem radi čim bolj prizanesli svoji denarnici, kar lahko storite tudi s tem, da ste pozorni na to, kako spakirate svojo prtljago. Preden se lotite pakiranja, se pozanimajte, kakšne so omejitve nizkocenovnih letalskih družb oz. s kakšno torbo greste lahko na letalo.

Zamislite si najbolj črni scenarij, da se željni novih avantur pojavite na letališču pri check-in okencu in vas osebje obvesti, da vaše prtljage ne smete vzeti s seboj na krov letala. Oddati ga morate v prtljažnik letala, za kar morate seveda doplačati.

In zakaj je temu tako?

Omejitve velikosti ročne prtljage pri nizkocenovnih družbah

Nizkocenovne družbe letalskih prevozov nam danes omogočajo številne lete po Evropi. V naši bližini so najpogostejši Ryanair, Wizzair in Transavia, ki ponujajo privlačne cene kart, vendar je potrebno biti pozoren pri velikosti prtljage.

Ker je na večini letal prtljažni prostor v kabini omejen, imajo letalski prevozniki določene omejitve glede velikosti ročne prtljage. Težo in ustrezne dimenzije je zato najbolje preveriti pri posameznemu ponudniku, saj se standardi med njim razlikujejo.

Če ste na primer kupili najcenejšo karto pri Ryanairu, lahko na krov letala vzamete torbo maksimalnih dimenzij 40x20x25 cm in zanjo ni potrebno doplačati. Če ste se odločili, da boste leteli z Wizzair, potem mora biti ročna prtljaga manjša od dimenzij 40x30x20 cm, pri Transavii pa lahko celo izbirate med dvema velikostma – med ročno prtljago v velikosti 45x40x25 cm ali 55x40x25 cm.

V tem primeru boste ročno prtljago lahko postavili nad svoj sedež, vanjo pa je potrebno pospraviti tudi manjše torbice z najbolj osnovnimi stvarmi ali dokumenti – tudi teh namreč ne smete imeti pri sebi.

Če pa se na letališču pojavite z večjo prtljago, boste morali zanjo doplačati.

Pravila za pakiranje ročne prtljage

Torej, če za svoje potovanje izbereta pravo velikost torbe, v kateri so vaše stvari pravilno zapakirane, je mogoče prihraniti kar nekaj denarja. Še posebej, če ste se odločili za let z nizkocenovnim ponudnikom letalskih prevozov.

V tem primeru je priporočljivo upoštevati nekaj pravil, s pomočjo katerih je mogoče vse vaše stvari zapakirati v torbo dimenzije ročne prtljage:

  • namesto kovčka izberite raje nahrbtnik ali torbo, ki sta bolj prilagodljiva in ju boste lažje pospravili v prostor nad sedežem;
  • s seboj nesite le najnujnejše stvari, saj je mogoče nekatere stvari dokupiti tudi ob pristanku; po potrebi lahko oblečete tudi nekaj dodatnih stvari;
  • za shranjevanje kozmetike razmislite o nakupu manjših stekleničk, ki jih dobite v drogerijah ali lekarnah; ne pozabite na omejitve pri prevozu tekočine v ročni prtljagi;
  • verjetno dobro veste, da je tehnika zlaganja tudi pomembna, če želite prihraniti nekaj prostora; najbolj priljubljeno je zvijanje oblačil in zlaganje drug poleg drugega;
  • na vrh torbe zapakirajte kozmetiko, prenosnik in druge posebne stvari;
  • za dokumente, ki jih potrebujete za potovanje, izkoristite katerega od zunanjih žepov.

Pri pakiranju ročne prtljage ne pozabite na posebne predpise glede količine tekočine, ki jo smete vzeti s seboj na letalo. V to kategorijo so zajete pijače, tekoča hrana, kozmetika, kot so kreme, aerosoli, kopeli, zobne paste in losjoni.

V tem primeru je potrebno upoštevati, da morajo biti tekočine shranjene v steklenicah z največjo prostornino 100 ml. Vse steklenice skupaj, pa morajo biti zapakirane v prozorno plastično vrečko, ki ima največjo prostornino 1 l.

Česa ne smete imeti v ročni prtljagi?

Ko se pripravljate na potovanje, imejte v mislih, da se odpravljate zgolj za nekaj dni in da po vsej verjetnosti imajo tam, kamor se odpravljate, tudi trgovine in supermarkete. Zato lahko kakšno stvar brez strahu pustite tudi doma.

Zagotovo pa v ročni prtljagi ne smete imeti nevarnih predmetov, kot so na primer škarjice, žepni noži, razpršilci za oči, palice za golf ali pa katerokoli orodje. Prav tako pa tudi ne eksplozivnih, vnetljivih in radioaktivnih ter strupenih snovi. V tem primeru vam varnostno osebje na letališču vse omenjene predmete zaseže.

Kakšno torbo je torej najbolje izbrati?

Če se z družino odpravljate na dopust po Evropi, je izbira nizkocenovnega ponudnika zagotovo najcenejša izbira. Vendar le, če imate s seboj torbo primerne velikosti. Zato se vam pred potovanjem vsekakor splača vložiti v nakup kakovostne torbe ustreznih dimenzij. Na ta način se boste izognili neprijetnim presenečenjem in vsem dodatnim plačilom.

Če imate doma že kakšno športno torbo, ki jo uporabljate za trening ali vadbo, jo vsekakor izmerite, saj lahko ustreza predpisanim dimenzijam. V nasprotnem primeru pa pobrskajte v ponudbi Intersporta, kjer se lahko opremite s torbo, ki bo ustrezala vsem predpisanim standardom.