Pohodništvo in alpinizem

Prostrani mistični gozdovi. Neskončne pešpoti. Močne energijske točke. Razgibane gorsko-kolesarske poti. Skrivnostna jezerca. Očarljivi slapovi. Pestra flora in favna. To so glavni atributi Pohorja, naravnega igrišča za vse, ki se jim po žilah pretaka ljubezen do aktivnega preživljanja prostega časa in kanček adrenalina.

Narava Pohorja navduši prav vse, ki obiščejo ta štajerski biser. Planotast svet, ki se razprostira na okoli 1500 m nadmorske višine, se ne ponaša z izrazitimi vrhovi, a je morda prav zato tako priljubljena pohodniška, tekaška in kolesarska destinacija. Območje, ki v dolžino meri 50 in v širino 20 kilometrov, je prepredeno z gozdnimi cestami, pešpotmi in gorsko-kolesarskimi stezicami. Med najbolj znanimi športno-turističnimi točkami Pohorja izstopata Mariborsko Pohorje in Rogla, del Zreškega Pohorja.

Mariborsko Pohorje

Tu se začenja Slovenska planinska transverzala. Z železniške postaje v Mariboru do spodnje postaje Pohorske vzpenjače, kjer se začne prvi vzpon. Do Bolfenka. Pa naprej do Mariborske koče. Mimo Ruške koče, slapa Šumnik, Črnega jezera, Osankarice, Koče na Pesku, Lovrenških jezer, Ribniške koče, Partizanskega doma, pa Koče pod Kremžarjevim vrhom vse do Slovenj Gradca. Za 60 kilometrov v dolžino in 2190 skupnih metrov v višino boste potrebovali slabih 30 ur. Običajno si pohodniki pot razdelijo na dva do tri sproščujoče dni.

Priporočamo vam, da si prenočišča v kočah in planinskih domovih rezervirate vnaprej.

Na pot vzemite lahek pohodniški nahrbtnik, ki ga napolnite z najnujnejšimi pripomočki za osebno higieno, aktivnim perilom in obvezno vetrovko. Na pot se podajte s primerno pohodniško obutvijo, zadostujejo že nizki pohodni čevlji. Za vaše želodčke bodo poskrbeli v kočah, planinskih domovih in gostiščih ob poti, s seboj vzemite le dovolj tekočine in morda energijsko ploščico.

Za izkušene gorske kolesarje, ki pedala navzgor poganjajo bolj kot ne za nujno zlo, pa Mariborsko Pohorje predstavlja poseben kolesarski biser. »Kordek – BPP« se imenuje tista krožna pot, na kateri boste užili vse slasti gorskega kolesarjenja: 8 km vzpona, nekaj ravnine in kilometri uživaškega spusta. Po spustaški progi pod sedežnicami, do uradnega Bike parka, vse do pump tracka, s katerim se ob spodnji postaji gondole spust zaključi.

Seveda so vam na voljo tudi sedežnice, ki v kopni sezoni vneto prevažajo tako pohodnike kot kolesarje za lažje pohodne začetke ali večkratne kolesarske spuste.

V Bike Parku, kjer gostijo tudi tekme svetovnega pokala, so vam na voljo tako zahtevne adrenalinske proge kot tudi družinska proga za piljenje kolesarskih veščin vseh članov aktivne družine. Kolesarske čelade so obvezne, priporočamo vam tudi uporabo kolesarskih ščitnikov za komolce, goleni in dlani. Zadnja plat vam bo hvaležna, če boste za daljša kolesarska pohajkovanja izbrali kolesarske hlače, nahrbtnik z mehom za zadostno hidracijo.

Ne pozabite na obvezno opremo za krpanje gum in morebitna manjša popravila na kolesu.

Rogla

Rogla je del Zreškega dela Pohorja in se tako kot njen mariborski bratec ponaša s plejado športnih aktivnosti, ki jih lahko izvajate na njenih prostranosti. Prepredena je s pohodniškimi in gorsko-kolesarskimi stezicami, tudi Rogla pa je dom še enega izvrstno urejenega Bike parka. Šest raznolikih gozdnih prog različnih težavnosti do najlažje do najtežje se razteza od Mašinžage do Ostruščice. Tudi te proge so polne elementov, ki jih pozna in obožuje vsak gorsko-kolesarski spustaš: bande, dropi, hitri ovinki in še marsikaj.

Na Rogli boste našli številne krožne poti, takšne primerne za izkušene pohodnike, zagnane gorske tekače ali zgolj takšne, kjer bo uživala cela družina z najmlajšimi vred. Škratova učna pot, Čutna pot, pot na razgledni stolp, Jezernikova pot so le nekatere od tistih, ki bodo kratkohlačnikom ostale v večnem spominu. Vse generacije bodo na Rogli prišle na svoj račun.

V pohorskih gozdovih nastaja poseben zrak. Svež, krepčilen, dišeč. Prav takšen, ki kliče po ŠE! Poživlja telo, ki na tem izjemnem igrišču narave zaprede, se zažene in obnovi. Ne glede na to, kakšno aktivnost boste izbrali za svojo v tem prelepem koncu Slovenije. Vse poti so označene, vzdrževane, na izhodiščih so na voljo številna urejena parkirna mesta, na obeh lokacijah pa vam z veseljem pomagajo na info točkah, kjer si lahko za svoje podvige najamete tudi vodiča, sposodite manjkajočo opremo ali se zgolj pozanimate o številnih možnostih preživljanja aktivnega prostega časa, ki jih še ponujajo.