Pohodništvo in alpinizem

Pohodništvo pozimi

Naša dežela je prepredena z okoli 10 000 kilometri planinskih poti po nižinah, v sredogorju in visokogorju. Biti pohodnik v Sloveniji je preprosto, saj so poti dobro označene, dejavnost pa živi v vseh letnih časih. Idealni čas za obiskovanje visokogorja je poletje, najlepši čas pa je zagotovo jesen, ki ponuja pisane gozdove, modro nebo in bele apnenčaste skale. V hladnih mesecih v visokogorju leži debela snežna odeja, zato se v tem času raje odločimo za obisk sredogorja.

Dan je v zimskih oziroma hladnih mesecih bistveno krajši, zato se je najbolj dobrodošlo podati na katero od tematskih poti. Te so označene z rumeno markacijo – belim krogom z rumenim obročem ter usmerjevalnimi tablami na rumeni podlagi. A ne glede na letni čas je najpomembneje, da imate na sebi primerna in udobna oblačila ter obutev.

V nahrbtniku vedno imejte:

Ker so za zimo v času pohodništva še toliko bolj značilne specifične razmere, smo pripravili nekaj koristnih nasvetov.

Učinkovita priprava na zimsko pohodništvo

Planinski svet je pozimi običajno prekrit s snežno odejo, zato se razmere za gibanje spremenijo. S hojo po gozdu lahko še določimo smer poti – s pomočjo markacij na drevesu. Na planem pa je to skoraj nemogoče. Že tanjša plast snega namreč prekrije markacije in zabriše poti; klini in jeklenice pa so skriti pod snegom ali prekriti z ledom.

V zimskem času bodite pripravljeni na nizke temperature, krajše dneve in na proženje snežnih plazov. Vedno hodite nekaj metrov pod grebenom na privetrni strani, saj na grebenih veter ustvarja snežne opasti, ki se pod našo težo lahko podrejo. S seboj vzemite rezervno opremo, ker se razmere hitro spreminjajo in so lahko bistveno drugačne od pričakovanih. Dosledno spremljajte in ocenjujete, ali se gibljete po dovolj varnem terenu.

Pripravite si načrt poti in pot razdelite na manjše odseke. Natančno predvidite počitek in okviren čas hoje. Najpomembneje je, da je načrtovani cilj povsem skladen z vašo fizično ter psihično pripravljenostjo. Uporabljajte opremo, s katero znate dobro rokovati.

  • Že doma dobro preverite vso opremo.
  • Na pohod se odpravite dovolj zgodaj.
  • Vedno preverite odprtost planinskih koč.
  • Več dni pred pohodom spremljajte vremensko napoved in razmere za območje, kamor ste namenjeni.
  • O svojih načrtih in poteh obvestite svoje najbližje. Zapomnite si, da ste na vrhu hriba šele na pol poti – vaš cilj je varna vrnitev domov.

Obvezna oprema za planinarjenje v zimskem času

Četudi se boste pozimi podali samo na bližnji ne preveč zahtevni hrib, potrebujete več opreme, znanja ter izkušenj kot sicer. Zimski teren je namreč bolj zahteven za hojo. Obvezni so kakovostni zimski pohodni čevlji, termo perilo (majica in hlače), zimska pohodniška jakna, tople pohodne hlače, dodaten par toplih rokavic, kapa in podkapa, nogavice, gamaše, palice, nahrbtnik.

Nakup nove pohodniške opreme za zimski čas

Če ste pohodnik začetnik ali pa je vaša pohodniška oprema že zastarela, si pred planinarjenjem priskrbite novo opremo. V spletni prodajalni Intersport smo za vas pripravili celotnostno ponudbo oblačil, obutve in druge opreme. Izbirate lahko med številnimi kakovostnimi in cenovno dostopnimi izdelki za ženske, moške in otroke.