Ostali športi

Slovenski športniki v letu 2020

Leto 2020 je tudi na športnem področju zaznamovala pandemija koronavirusa, zaradi katerega so bili odpovedani številni največji športni dogodki in prireditve, vključno z olimpijskimi igrami v Tokiu in evropskim prvenstvom v nogometu. Kljub številnim odpovedanim tekmovanjem pa so nekateri slovenski športniki in športnice vendarle dobili priložnost, da prikažejo svoje najboljše predstave in se spopadejo s tekmeci tudi v mednarodnem merilu.

In kdo vse je s svojimi uspehi najbolj zaznamoval športne dogodke v letu 2020?

Primož Roglič in Tadej Pogačar – nepremagljiva na dveh kolesih

Če bi morali po odpovedi olimpijskih iger in evropskega prvenstva v nogometu izpostaviti najodmevnejši športni dogodek, je to zagotovo tritedenska kolesarska dirka Tour de France, ki je vse ljubitelje kolesarstva dobesedno prikovala pred televizijske zaslone.

Primož Roglič je veljal za enega od najresnejših favoritov za skupno zmago, a se mu je pri tem pridružil še mladi in izjemno nadarjeni Tadej Pogačar. Skupaj sta uprizorila pravi epski dvoboj, in na trenutke je celotno tekmovanje spominjalo že na državno prvenstvo.

Primož Roglič je postal prvi Slovenec, ki je oblekel rumeno majico na Tour de France in jo je nosil do predzadnjega dne dirke, ko je bil na sporedu kronometer.

Takrat je moral priznati premoč Tadeju Pogačarju, kar je pomenilo, da sta se na vrh tritedenske kolesarske dirke prvič zavihtela dva Slovenca; Tadej Pogačar na prvem mestu in Primož Roglič takoj za njim.

S tem pa kolesarskih uspehov še ni bilo konec. Sledilo je svetovno prvenstvo, na katerem je Primož Roglič osvojil odlično 6. mesto, zmaga na enodnevni klasiki Liege – Bastogne – Liege, nato pa je ubranil še zmago na tritedenski dirki po Španiji. Kako izjemne uspehe je Roglič nanizal v preteklem letu, priča dejstvo, da je drugič zapored prejel zlato kolo za najboljšega kolesarja v svetovnem merilu.

Tim Gajser – svetovni prvak razreda MXGP

Po nekoliko manj obetavnem začetku sezone je slovenski motokrosist Tim Gajser še enkrat dokazal, kdo je vladar svetovnega motokrosa.

S stopnjevanjem svoje forme in vedno boljšimi vožnjami je v letu 2020 še četrtič v zadnjih šestih letih osvojil naslov svetovnega prvaka – uspeh, ki ga bo težko ponoviti in preseči.

Anamarija Lampič je krojila svetovni vrh v smučarskem teku

Mlada tekačica Anamarija Lampič je že z novoletno turnejo Tour de ski nakazala, da bo to zanjo najuspešnejša sezona do sedaj. Prvo mesto v izboru šprintov je bil le začetek v odlične tekaške predstave, ki so sledile turneji.

Med drugim je osvojila dve zmagi in dva druga mesta, kar jo je pripeljalo na 3. mesto v skupnem sprinterskem seštevku svetovnega pokala, poleg tega pa je dosegla še nekaj svojih najboljših rezultatov tudi na razdalji.

Kako izjemni so bili njeni rezultati v pretekli sezoni, priča dejstvo, da jo je Društvo športnih novinarjev Slovenije razglasilo za najboljšo športnico Slovenije za leto 2020.

Luka Dončič in Goran Dragić sta nas razveseljevala pod koši

Naslednji dvojec, ki nas je razveseljeval preko celega leta, sta košarkarja Luka Dončić in Goran Dragić. Luka Dončić je naredil še en korak naprej k uveljavitvi v najmočnejši ligi na svetu in poskrbel za nepozabne košarkarske predstave.

Rezultat njegovih izjemnih predstav je bil prvi nastop v tekmi zvezd lige NBA, hkrati pa je bil izbran v prvo peterko lige NBA.

Med ekipnimi športi so navduševali slovenski rokometaši

Slovenski rokometaši so se na svoj največji športni dogodek podali že v mesecu januarju, ko je evropsko prvenstvo v rokometu prvič potekalo v treh državah, in sicer v Švedski, Norveški in Avstriji. Po odlično odigranem prvem delu prvenstva brez poraza so s svojimi uspešnimi predstavami nadaljevali vse do polfinala, ko so morali priznati premoč Španiji, nato pa so klonili še v tekmi za 3. mesto.

Ekipa je na koncu dosegla 4. mesto, ki pa mu ne smemo gledati v zobe, saj gre za odličen uspeh v izjemno močni konkurenci in ne nazadnje za drugi najboljši izid na evropskih prvenstvih.

Kdo so slovenski športniki, ki so prav tako poskrbeli za navdušenje?

Seveda pa ob vseh že omenjenih uspehih ne smemo pozabiti tudi na vse druge slovenske športnike, ki so nas razveseljevali preko celega leta. Kevin Kampl je prišel do polfinala lige prvakov, Josip Iličić je bil do začetka pandemije eden najboljših igralcev na svetu, vratolomne obrambe Jana Oblaka pa so danes že nekaj povsem običajnega.

Zagotovo velja na tem mestu omeniti zmago Žana Kranjca na prestižnem in tehnično zahtevnem veleslalomu v Adelbodnu že v začetku leta 2020. In ko smo mislili, da je vseh športnih dosežkov v preteklem letu konec, nas je razveselil še Martin Čater s 1. mestom na smuku v Val d´Iseru.

Lahko rečemo, da je šport v spopadu s koronavirusom zagotovo zmagal. Res, da se je moral prilagoditi in sprejemati številne kompromise, a kljub temu ni zamrl. Ravno nasprotno! Šport je predstavljal edino svetlo luč na koncu tunela in upanje, da bo življenje kmalu zopet normalno. In medtem ko ljubitelji športa z veseljem ugotavljamo, da je bilo leto 2020 eno uspešnejših v slovenski športni zgodovini, že nestrpno pričakujemo, kaj nam bo prineslo leto 2021.