Smučanje

Smučanje, zimski pohodi, večerni obiski prestolnice, opazovanje prazničnih lučk, drsanje ali sankanje. Skupni imenovalec naštetih aktivnosti je mraz, veliko zabave in dobro spodnje perilo! Da, prav ste prebrali. Nekaj tako preprostega in samoumevnega, kot je intimno spodnje perilo, lahko naredi krepko razliko, ali bo vaše zimsko pohajkovanje radostna izkušnja ali pa boste komaj čakali, da se odtajate v objemu toplega doma.

Ključno je plastenje

Da bodo zimske aktivnosti na prostem prijetne, je zato pomembno, da se za njih preudarno in pravilno oblečete. Plastenje oblačil je tista ključna komponenta, ki naredi razliko. Vsak sloj ima namreč svojo funkcijo, zato je priporočljivo oblačenje po »čebulnem« sistemu, ki nam omogoča dodajanje ali izpuščanje slojev, odvisno od intenzivnosti vadbe in vremena. Ob zimskem soncu in brezvetrju boste lahko slekli plast za plastjo ter se izognili toplotnemu pregrevanju ter obratno pri znižanju stopnje aktivnosti ali padcu temperatur. Ob tem pa vedno na koži ostaja prvi sloj oblačil.

Včasih smo mu rekli smučarsko perilo, danes ga poznamo pod imenom aktivno, športno oziroma funkcionalno perilo, saj nam služi ob najrazličnejših zimskih aktivnostih, ne zgolj smučanju.

Materiali

Sodobno športno perilo je najpogosteje iz sintetičnih vlaken. Prednosti tega materiala so predvsem dobro odvajanje vlage, udobje na koži, cenovna dostopnost, trpežnost, enostavna nega in hitro sušenje. Glavna razlika med osnovnimi kosi iz sintetičnih in naravnih vlaken je v odvajanju oziroma vpijanju vlage.

Medtem ko spodnje perilo iz umetnih vlaken učinkovito odvaja vlago stran od kože v druge plasti, naravni materiali, kot je na primer volna, vpijajo vlago preden sploh začutimo, da smo mokri. Slednja se ponaša z izjemnimi lastnostmi hitre regulacije temperature in naravno preprečuje razvoj neprijetnih vonjav.

Se pa počasneje suši, pranje in vzdrževanje je nekoliko zahtevnejše, prav tako pa je perilo iz volne (merino) navadno višjega cenovnega razreda. Ker je odličen termoregulator pozimi greje in poleti hladi, zato se na dolgi rok večja investicija povrne.

Proizvajalci športnega perila veliko pozornosti namenjajo udobju, zato poleg skrbno izbranega materiala pomembno vlogo igrajo tudi šivi oz. materiali, ki so brezšivni. Takšno perilo sicer ima šive, a so ti posebej obdelani, še bolj gladki, na koži pa jih skorajda ne čutite. To je še posebej dobrodošlo, če ste pozimi s športom ukvarjate enako intenzivno kot v toplejših mesecih.

Od teka do smučanja

Izbor spodnjega perila naj narekujejo tudi aktivnosti in vremenske razmere. Čeprav so proizvajalci, ki imajo že dolgo tradicijo izdelave športnega perila, razvili lastne klasifikacije, pa je vsem skupno, da se perilo v osnovi deli glede na temperature razpone, za katere je primerno. Ti so običajno označeni tudi na embalaži perila.

Velik delež perila je primeren za hladne jesenske in milejše zimske temperature, od približno -5 stopinj do + 10 stopinj.  Priznani proizvajalci, kot je Craft, pa tudi znotraj posameznega temperaturnega razpona ponujata različne materiale, za bolj ali manj intenzivne športne aktivnosti.

Toplotna zaščita in zračnost

Pri izbiri perila nekaj gramov na tehtnici za bolj ali manj toplotno izolativen kos prispeva tudi dejstvo, kako »zrmzljiv« je posameznik, kakšen bo vrhnji sloj, jakne in hlače, ki so običajno prav tako opremljene s tehnologijami za ohranjanje toplote in ali boste oblekli tudi srednji sloj.

Perilo za hladnejše razmere običajno nosi oznako »warm«, kar pomeni, da je primerno za športne aktivnosti v hladnih zimskih razmerah oz. temperaturah okrog -5  stopinj in nižje. Takšni kosi nudijo nekoliko več toplotne zaščite, hkrati pa material odvajaj znoj stran od telesa in skrbi, da tkanina kljub telesnim naporom ostaja suha oz. da se pod zunanjim slojem ne pregrevamo.

Čeprav morda na prvi pogled perilo izgleda povsem običajno, pa je zasnova takšnega perila nekoliko bolj kompleksna, s posebej zasnovanimi conami, kjer se na telesu običajno zadržuje toplota, in conami, kjer se prvenstveno odvajajo znoj. V ponudbi znamke Odlo pa boste našli tudi linijo perila X-Warm. Gre za perilo, ki vam bo nudilo toplotno zaščito in hkrati zračnost vse do izrazito nizkih temperatur

Na drugi strani pola je perilo, ki nudi malo toplotne zaščite, a je izredno lahko in zračno in ga lahko uporabljate pri temperaturah, krepko nad ničlo, torej tudi pri drugih športnih aktivnosti čez leto, kot sta kolesarjenje, pohodi ali tek.

Vsekakor velja, da je spodnje perilo tisto, ki lahko dramatično izboljša razpoloženje na zimski turi ali ob kakršni koli zimski aktivnosti na zraku, pa najsi bo to v naravi ali v mestu. Morda o tem še nikoli niste razmišljali, zato je to lahko prva zima, ko boste v njej zares uživali, saj boste na snegu in mrazu, a hkrati na toplem in suhem.

Craft

Perilo iz Craftove linije Active Intensity je primerno za intenzivne treninge v srednje hladnih pogojih. Ergonomsko prileganje, aktivno odvajanje znoja in premišljeno zasnovani šivi za športen izgled. To je perilo, ki med aktivnostjo ohranja telesno temperaturo in hkrati odvaja znoj pri temperaturah od 5°C do -10°C. Perilo je odlična izbira za tek na smučeh in intenzivno smučanje.

Odlo

S  hladnega severa prihaja Odlo. Specialist za športno perilo, ki je svojo pot začel že leta 1946. Inovacije so pomemben vodnik v več kot 70-letni zgodovini te znamke. Zadnja med njimi, perilo Blackcomb, ki je zasnovano na trajnostnem razvoju, si je pred nekaj leti prislužilo zlato ISPO nagrado. Brezšivna zasnova, premišljeno zasnovane cone za odvajanje znoja in reguliranje temperature, tehnologija ZeroScent, ki preprečuje nastajanje neprijetnega vonja in predvsem vrhunsko udobje, so atributi, ki bodo prepričali aktivne zimske športne navdušence. Na voljo v različici za moške in ženske.

McKinley

Pri Mckinleyju mislijo na smučarja od glave do pet. In pri smučanju se vse začne pri osnovnem sloju. Set majice in hlač Mckinley Yalata/Yadina se s svojo brezšivno zasnovo izjemno lepo in nežno prilega telesu ter omogoča vso svobodo pri gibanju. Tehnologija Dry Plus skrbi za uravnavanje temperature in znoja in vas med aktivnostjo ohranja suhe. Izbirate lahko med različnimi barvami perila in različico z ženstvenim potiskom.