Povzetek

Pohodništvo in alpinizem

Družinski izlet na višjo vzpetino z majhnimi otroki je lahko sila zabaven in nepozaben, a to je v veliki meri odvisno, kam se boste z malčki odpravili. Izlet z najmlajšimi načrtujte tako, da ne bo vsega preveč ali premalo in da ne bo prenevarno. Hoja po manj zahtevnih hribih ali po gozdovih je lahko povsem mikavna, polna presenečenj, dogodivščin, skrivnosti, izzivov, skratka vsega, kar imajo malčki najraje. Zlasti pa je najpomembneje, da svoje malčke dobro razgibate na svežem zraku ter v čisti naravi, četudi jih boste sprehajali samo po ravnem in ne po najstrmejšem hribu.

Za mlajše otroke so zlasti mikavni enodnevno izleti. Če so ti dobro načrtovani, se bodo malčki v družbi odraslih dobro počutili, saj dogajanja ne bo zmanjkalo, hkrati pa se boste tudi odrasli spočili v objemu narave, z mislimi stran od vsakodnevnih obveznosti.

Kam na izlet z otroki, pa je predvsem vprašanje za odrasle. Pripravili smo vam nekaj idej, ki se vam jih splača pogledati tudi od bliže. Ne glede na to, katero lokacijo boste izbrali, druženje bo še okrepilo vaše vezi, predvsem pa boste ustvarili številne lepe spomine.

Čeprav so lokacije morda manj zahtevne, pa kljub temu poskrbite, da bodo otroci primerno obuti, s seboj vzemite rezervna oblačila, saj se lahko zgodi, da bodo luže mikavne in trata dobro izkoriščena. Če boste vašemu malčku nadeli še pohodniški nahrbtnik, bo izlet v njihovih očel dobil pravi pustolovski pridih.

Kekčeva dežela v Kranjski Gori

Ko se boste prvič vprašali, kam na izlet z najmlajšimi in ne boste imeli nobene priročne ideje, se odpravite v Kranjsko Goro, v Kekčevo deželo. Hribi naj bodo malčku predstavljeni kot ena od večjih dogodivščin. V čudovitem objemu gora se skriva kotiček, kjer domujejo Kekec in vsa njegova druščina.

V juliju in avgustu so vodeni ogledi Kekčeve dežele vsak torek, četrtek, soboto in nedeljo. Pustolovščina na vrhu hriba traja 2 uri. Otroci bodo nad izletom zagotovo več kot navdušeni. Mimogrede jih povabite še na poletno sankanje ‘Besna Pehta’. V petih minutah vam bo uspelo premagati skoraj 300-metrsko višinsko razliko.

Hribe bodo povezovali s pozitivnimi spomini na junake, ki so jih vaši mali junaki nekoč morda spremljali le preko malih ekranov.

Kekčeva dežela; Foto: kranjska-gora.si

Velika Planina; Foto: visitljubljana.com

Najvišja pašna planina v Sloveniji

Ko vam zmanjka idej, kaj bi s svojimi malčki počeli v dolini, je čas, da z njimi odidete na Veliko planino. Ta velja za najvišjo pašno planino pri nas. Do nje vodi več poti. Glavna pot, ki je najbolje označena, je do spodnje postaje nihalke. A najprej se morate zapeljati do Kamnika, pot nadaljujete do Stahovice ter tam zavijete levo. Pripeljali se boste do parkirišča pod nihalko. Od tam pot lahko nadaljujete peš. Do vrha je približno tri ure hoda.

Ko boste z otroki prišli na cilj, si nujno pobliže oglejte pastirsko naselje, kapelo Marije Snežne, kamniško murko (najpogosteje se to ogroženo vrsto cvetice lahko vidi junija), Preskarjev muzej, turistično naselje. Na vrhu boste imeli tudi precej možnosti za dober in zdrav obrok.

Koča pri čarovnici v Deželi pravljic in domišljije v Olimljah

Samo kilometer naprej od samostana Olimlje se v gozdu nahaja Dežela pravljic in domišljije. Otroci bodo v gozdu lahko srečali Kekca, Bedanca, Rdečo kapico, Krjavlja in še številne druge junake. Ko se boste z malčki vzpenjali po stopnicah, boste najprej deležni dobrodošlice, ki vam jo bo zaželel palček na balkonu. Celo družino bo povabil v Deželo pravljic, v krčmi Ga-Ga vam bo skuhal dnevno specialiteto.

Lahko svojim malčkom ponudite še kaj zanimivejšega?

Koča pri čarovnici; Foto: carovnica.si

Vulkanija; Foto: obcina-grad.si

Doživljajski park Vulkanija

S svojimi otroki lahko dan preživite na Goričkem, kjer vas sredi neokrnjene narave čakajo zelo zanimiva doživetja. Obiščite doživljajski park Vulkanija in doživite izbruh vulkana.

Skupaj z otroki boste potovali v globino goričkega vulkana. Druženje bo začinil krtek Oli, ki bo poskrbel, da se boste varno in udobno sprehodili ter izjemno uživali v parku nepozabnih doživetij.

Škratova dežela; Foto: kranjska-gora.si

Škratova dežela v Gozdu Martuljku

Letošnje poletje je kot nalašč za to, da z otroki obiščete kar dve pravljični deželi. Po Kekčevi deželi z malčki obiščite še Škratovo deželo. Tja vas bo vodila skrivnostna pot. Škratje bodo vašim malčkom ves čas puščali znamenja, da se nahajajo na pravi poti.

Ko boste stopili skozi vrata Škratove dežele, se vam škratje končno pokažejo. Vstopite pa lahko le v spremstvu škratov vodnikov. Otroci tega izleta nikoli ne bodo pozabili.