Povzetek

Pohodništvo in alpinizem

Poletje velja za izjemno priljubljen letni čas, a le dokler so temperature znosne. Ekstremno visoke temperature so za človeka neugodne, še zlasti za starejše ljudi in mlajše otroke. A če ste dobro pripravljeni tudi na takšne razmere, vam bo poletje vedno ostalo v prijetnejšem  spominu.

Na svojem domačem vrtu si lahko postavite prikupen bazen, z otroki se lahko za en dan odpeljete na morje, skratka možnosti je veliko. A povsem pravo ohladitev boste doživeli nekje drugje. Za vas smo pripravili 5 odločnih predlogov, kje lahko zlahka ujamete večje doze vrhunskih občutkov poletne ohladitve.

Soteska s petimi slapovi  

Prava poletna vročina hitro postane velika muka, ki se je zlepa ne morete znebiti. Še zlasti to velja za tiste, ki prebivate v večjih mestih oziroma v prestolnici, kjer ste obkroženi skorajda s samim betonom in asfaltom. To še poveča občutek neprijetne vročine. A če se boste po vročih asfaltnih cestah zapeljali samo nekaj kilometrov ven iz mesta, bo občutek hitro dosti boljši.

Le nekaj kilometrov ven iz Ljubljane se nahaja tudi soteska Pekel pri Borovnici. Soteska je najbolj poznana po petih slapovih, pod katerimi se lahko tudi kopate. Pot do slapov je speljana po gozdu, ki ponuja veliko sence in prijetnega hladu.

Čeprav se boste iz mesta do sem vozili le nekaj minut, boste imeli občutek, da ste sredi gora.

Če boste želeli priti do vseh pet slapov, boste morali plezati, uporabiti jeklenice, kline ter podobno.

Slap soteske Pekel; Foto: Planinska zveza Slovenije

Gozd na Pokljuki, Foto: Aleš Zdesar, gov.si

Sprehod po gostem smrekovem gozdu na Pokljuki

Gozd je poleti pravi balzam za pregreta telesa. Morda živite v neposredni bližini gozda in se poleti v njem pogosto nahajate. Seveda morate paziti tudi na primerno zaščito pred klopi in podobnimi manj ugodnimi vplivi iz okolja. A bližina gozda vas pomirja, saj se v njem lahko najhitreje ohladite in zbistrite svoje misli.

Mi vam priporočamo, da se odpravite tudi na Pokljuko. Ta se nahaja v neposredni bližini Bleda, ki ga po sprehodu prav tako lahko obiščete. Skupaj z malčki si privoščite tamkajšnjo specialiteto – blejsko kremšnito. A preden zaidete v katero od priznanih blejskih slaščičarn, po gozdu na Pokljuki med gostim smrekovim gozdom naredite nekaj kilometrov.

Učinkovita ohladitev pregretih teles v Kranjski Gori

Veliko možnosti za učinkovito ohladitev vaših pregretih teles vam ponuja tudi Kranjska Gora z okolico. Odlična izbira je na primer obisk jezera po imenu Jasna. Našli ga boste v zavetju alpskih vršacev Razorja in Prisojnika.

Jezero Jasna je sestavljeno iz dveh umetnih jezer, ki sta med seboj povezani. Severna polovica jezera se v poletnem času ogreje tudi do 25 stopinj Celzija, zato je primerno mesto tudi za kopanje.

Jezero Jasna v Kranjsi Gori, foto: mojajezera.si

Kamp Kolpa Vinica, foto: avtokampi.si

Kopanje v reki Kolpi v Vinici ali v reki Krki na Dolenjskem

Poletna vročina je odličen povod za to, da s svojimi najbližjimi končno obiščete tudi reko Kolpo v Vinici. Tam lahko prespite kar v kampu. Reka je priljubljena destinacija tudi za družine z mlajšimi otroki, saj ni preveč globoka.

Če vas poletna vročina napodi na Dolenjsko, pa se le ohladite v reki Krki. Reka je znana po številnih atraktivnih slapiščih, ki so nastala kot posledica lehnjakovih pragov. V dolini reke si lahko pripravite prijeten družinski piknik.

Reka Soča, foto: slovenia.info

Pogumen spopad z ledeno krasotico

Z družino se poleti ne pozabite odpeljati tudi do Posočja do reke Soče. Mnoge med vami bo reka ohladila že samo s pogledom. Kljub visokim temperaturam se Soča ogreje le do 18 stopinj Celzija. Najtoplejši del reke vas bo pričakal v Solkanu.

Če pa vam pogum ni neznanka, potem se lahko kjer koli spopadete z ledeno krasotico. Ves čas pa bodite previdni, saj je reka deroča in skriva kar nekaj pasti.

Obvezna oprema za na pot

Najprej torej s svojimi družinskimi člani izberite najmikavnejšo lokacijo. Nato je čas, da preverite, ali imate pri roki vso potrebno opremo. Ta vam bo na poti do vrhunske poletne ohladitve zagotavljala udobje in varnost. Na seznam obveznih kosov opreme uvrstite nahrbtnik, primerno obutev in oblačila, pokrivala in ne nazadnje še pohodne palice. Vsa oprema vam je na voljo tudi v naših prodajalnah Intersport, kjer boste lahko izbirali med izdelki vrhunskih blagovnih znamk po dostopnih cenah.

Večnamenski nahrbtnik “družinske” velikosti

Če se boste odločali za nakup nahrbtnika, vam priporočamo večnamenski nahrbtnik, ki vam bo omogočal izjemno preprosto manevriranje. Vanj boste lahko spravili vse pripomočke, ki jih kot družina potrebujete na poti.

Nizki pohodni čevlji

Za omenjene lokacije so povsem ustrezni nizki pohodni čevlji. V to kategorijo ne sodijo navadne superge. Pohodni čevlji se od njih razlikujejo po tem, da imajo veliko trdnejši podplat, ki omogočajo bistveno boljši oprijem. Dobro izbrani pohodni čevlji vam bodo zagotovili lahkotno, udobno in hitro hojo. Poskrbite za to, da bo notranji del čevlja dovolj fleksibilen, saj to dobro vpliva na učinkovit stik s podlago.

Zračna zaščitna pohodniška oblačila in pokrivala

Na pot vzemite kakovostna pohodniška oblačila. Poskrbite za večplastno oblačenje, ker boste tako dobro pripravljeni na prav vse vremenske pogoje. Izberete lahko oblačila z UV zaščito, ki vas bodo učinkovito zaščitila pred škodljivimi žarki in oblačila za zaščito pred močnejšim dežjem.

Ne pozabite niti na kopalke, saj se boste na poti morda želeli ohladiti v jezeru ali reku. Ne glavi naj vas spremlja kakovostno pokrivalo. V prodajalni Intersport so vam na voljo kakovostna in simpatična pokrivala, tudi za najmlajše otroke.

Dobrodošle pohodne palice

Obvezen del opreme naj bodo tudi pohodne palice. Te vam bodo pomagale pri ohranjanju sklepov, pri ravnotežju in ne nazadnje tudi pri varčevanju z energijo na strmejših pobočjih. Še zlasti dobrodošle so na poti navzdol. Če boste takšen kos opreme nakupovali prvič, vam bomo pri tem z veseljem pomagali prodajalci v prodajalnah Intersport.