Pohodništvo in alpinizem

6 idej za pohodniške točke z ohladitvijo

Kljub temu da so slovenska poletja čudovita, v neizprosni vročini še kako prav pride kakšen kotiček, ki nam nudi hladnejše temperature. V naši deželi smo lahko izjemno ponosni na naše številne pohodniške poti in destinacije, ki vodijo skozi senčne gozdove, vzdolž reke in sotesk vse do slapov in alpskih vasic.

Za aktiven pobeg pred poletno vročino in ohladitev vam v nadaljevanju predstavljamo 6 čudovitih slovenskih destinacij nedaleč stran od prestolnice.

Osvežujoč sprehod ob reki na Koželjevi poti

Koželjeva pot je dobro označena desetkilometrska pot, ki se vije ob majhni in kristalno čisti reki Kamniški Bistrici, začne se v Stahovici in se razteza vse do njenega izvira pod Kamniško-Savinjskimi Alpami.

Pohod je priporočljiv za družine in tiste s pustolovskim duhom, saj ves čas poteka ob reki s kar nekaj izhodi na majhne prodnate plaže, ki so kot nalašč za osvežitev v hladni vodi. Poleg tega pot velja za enega skritih naravnih lepot Slovenije, zato je še toliko bolj vredna ogleda in uživanja v tišini ter objemu narave.

Dolina Soče

Zgornja Soška dolina je zagotovo eden od kotičkov Slovenije, kjer vsak obiskovalec pusti košček svojega srca. Skozi dolino Lepena teče potok Lepenjica, v katerem se lahko osvežite medtem pa se vam pod zasneženimi vrhovi Julijskih Alp ustvarja dih jemajoč prizor.

Območje ima tudi bogato zgodovino in je bilo priča drami dvanajstih krvavih bitk na reki Isonzo (Soča) med Soško fronto v prvi svetovni vojni. Tako krvavo, da se je sicer smaragdno zelena reka Soča obarvala povsem rdeče, o čemer so pisali tudi slavni pisatelji, kot je Hemingway.

V nasprotju s svojo burno zgodovino se zgornja Soška dolina danes ponaša s čudovitimi pohodniškimi potmi, kristalno čisto smaragdno reko Sočo, neštetimi drugimi potoki in slapovi ter mirnimi alpskimi gozdovi. Zgornja Soška dolina je po mnenju mnogih najlepši del Julijskih Alp, saj je v svoji popolnosti naravnost gledališka.

Lovrenška jezera

Pot do Lovrenških jezer je približno enourna pot, ki se začne na že kar visoki nadmorski višini in posledično primernim, svežim in hladnim gorskim zrakom, v Smučarskem centru Rogla na Pohorju. Po eni uri hoje po gozdu pot doseže dvignjeno barje, imenovano Lovrenška jezera. Barje je dobilo ime po devetnajstih majhnih jezercih (močvirnatih bazenih) na tem območju. Lovrenška jezera se napajajo iz deževnice, zato se njihova velikost med letom spreminja.

Lesena pešpot med jezeri vodi do lesenega razglednega stolpa sredi močvirja. Z vrha stolpa se odpirajo čudoviti razgledi. Pot se nadaljuje mimo Ribniške koče in kroži nazaj proti smučarskemu centru Rogla.

Slap Kozjak in Tolminska korita – čaroben izlet po Posočju

Slap Kozjak predstavlja pravo skrivnostno naravno bogastvo, ujeto v kamnito komoro. Slap Kozjak je zavarovano območje in eden najlepših slapov v Sloveniji. Je odličen cilj za sprehod v vročih poletnih dneh, saj strme stene ohranjajo prijeten hlad in nekoliko nižje temperature. Nedaleč stran od Kobarida, nad smaragdno zeleno reko Sočo, se nahaja soteska, kjer še posebej izstopa 15 metrov visok slap Kozjak. Ta priljubljena naravna znamenitost ustvarja podobo nebeškega kotička, ki ga pred vsakdanjim svetom skrivajo visoke, temne stene, prekrite z apnenčastimi sedimenti, podobno kot v kraških jamah. Do slapu vas bo vodila urejena pešpot za slikovit pohod. Na nekaterih mestih jo dopolnjujejo majhni leseni mostički, konča pa se s teraso z mističnim pogledom na skalnati amfiteater z zelenim bazenom in belim snopom vode.

Tolminska korita so skupno ime za soteski reke Tolminke in Zadlaščice, ki sta eni izmed najlepših naravnih znamenitosti na Tolminskem, nedaleč stran od Kobarida. Tolminska korita so najnižja in verjetno najlepša vstopna točka v Triglavski narodni park. Krožna pot nas vodi skozi divji soteski Tolminke in Zadlaščice, ki se združujeta v edino sotočje v soteskah na ozemlju Slovenije. Na izletu nikar ne pozabite ogleda Hudičevega mostu, ki je visok kar 60 m, pod njem pa teče kristalno čista reka Tolminka.

Slap Orglice – dolina Kamniške Bele

Ta prikupen 40-metrski slap in hladni bazenček pod njim, ki nam sega ravno do kolen, so odlična priložnost za petdesetminutni pohod stran od Kamniške Bele po senčnem gozdu.

Čeprav je poleti običajno manj vode, je dodatna prednost, da prečkate suho strugo sicer živahnega potoka in se povzpnete na hrib ob slapu, kjer lahko zlahka dosežete bolj še osamljene bazenčke za popolno osvežitev in trenutke z izjemnim ozadjem ulovite tudi v objektiv.

Bohinjski in blejski biser

Ko je govora o slovenskih biserih, se nikakor ne sme spregledati blejskega in bohinjskega. Izlet na Bled lahko podaljšate do Bohinja, kamor se lahko odpravite z avtomobilom, avtovlakom ali kar s kolesi.

Sprehod okoli Bohinjskega jezera je obvezen za vsakega obiskovalca, ki pride v Bohinj. Lahko ga skrajšate in se sprehodite le po severni ali južni obali, kjer lahko uživate v čudovitih razgledih, če ste željni izziva, pa se lahko podate celotno pot okrog jezera, ki traja cca. 3 ure in je dolga 11, 5 km. Vmes se lahko brezskrbno vržete v jezero in se osvežite, ali pa to za nagrado storite na koncu.