Pohodništvo in alpinizem

Ko se človek nekaj dni potika po naravi, se zelo približa svojemu bistvu. Tam spozna, kako malo je pravzaprav potrebnega za osnovno preživetje. Še boljša novica pa je v tem, da sodobna pohodniška oprema omogoča, da imamo v svojem nahrbtniku vse, kar potrebujemo za bivanje v naravi – šotor, spalno vrečo in številne uporabne dodatke.

Šotori za popotnike

Sodobni tehnični materiali omogočajo izdelavo izjemno kakovostnih šotorov, ki jih odlikujejo nizka teža, vodo-odbojnost, trpežnost, stabilnost in odpornost na veter, dež in ostale vremenske nevšečnosti. Po zaslugi teh šotorov si človek lahko po celodnevnem pohodu najde miren kotiček v naravi, tam postavi šotor in prenoči. Sodobni šotori so izjemno enostavni za postavljanje in podiranje.

Poleg tega pa v zloženem stanju zavzamejo izjemno malo prostora, kar pomeni, da jih je brez večjih težav možno spraviti v nahrbtnik. Pohodniški šotori so običajno zasnovani za eno ali dve osebi in ne tehtajo več kot dva kilograma. Opremljeni so s palicami iz aluminija ali ogljikovih vlaken. Njihovo vodo-odbojnost pa med drugim omogočajo tudi varjeni šivi.

Šotor McKinley Escape 20.1

Odličen primerek pohodniškega šotora je McKinley Escape 20.1, ki je primeren za eno osebo. Izdelan je iz vodo-odbojnega poliestra, njegova tla pa omogočajo 5000 milimetrov vodnega stolpca. Poleg tega je opremljen z učinkovitim prezračevalnim sistemom, ki omogoča odličen dotok svežega zraka.

Pohodniške spalne vreče

Vsak pravi pohodnik s sabo vzame tudi spalno vrečo. Glede na to, da je ponudba spalnih vreč res izjemno pestra, je zelo pomembno vedeti predvsem, v katerem letnem času se bomo najpogosteje odpravljali na pohode. Večina pohodnikov se v naravo v glavnem podaja v poletnem času. Takrat praviloma ne potrebujejo preveč debelih spalnih vreč.

Najbolj primerne so spalne vreče, ki omogočajo kakovostno spanje pri temperaturah med 18 in 0 stopinj Celzija. Praviloma so polnjene z umetnim polnilom, ki je tudi precej bolj enostavno za čiščenje in vzdrževanje. Zaželeno je, da ima pohodniška spalna vreča tudi tako imenovano kapucasto vzglavje.

Spalna vreča McKinley Trekker 5 Comfort

Spalna vreča McKinley Trekker 5 Comfort  bo navdušila vse pohodnike, ki se na ture odpravljajo v poletnem času. Polnjena je s polnilom Tecloft Microlite, opremljena je s kakovostnimi dvosmernimi zadrgami in kapucastim vzglavjem. Poleg tega omogoča združevanje s še eno spalno vrečo. Primerna je za osebe, katerih telesna višina je manjša od 195 centimetrov. Tehta pa le 1,1 kilograma.

Pohodniški nahrbtniki

Nahrbtnik je seveda najbolj zvest pohodniški sopotnik, saj omogoča prenašanje vse potrebne opreme, oblačil, hrane in pijače. Njegova velikost je odvisna od dolžine ture. Načeloma se na trekinge odpravimo z razmeroma velikimi nahrbtniki, s takšnimi, katerih prostornina se giblje nad 40 litrov, lahko pa gre vse tja do 70 litrov. V takšen nahrbtnik lahko poleg rezervnih in toplih oblačil spravimo tudi spalno vrečo in celo šotor, pa še meh za vodo, hrano, nujne drobnarije in kuhalni pribor. Na zunanjo stran pa lahko pritrdimo ležalno peno, pozimi pa smuči, palice, cepin, čelado …

Bistvena lastnost kakovostnega pohodniškega nahrbtnika je njegovo hrbtišče, ki mora biti ergonomsko zasnovano, ponujati mora kakovosten ventilacijski sistem, predvsem pa mora zagotavljati možnosti osebnostnih nastavitev in podložene naramnice. Sodobni nahrbtniki so oprmeljeni tudi s posebnim predalom za vodni meh in odprtino, skozi katero naplejemo cevko za vodo, ki je nameščena na naramnici. Priporočljivo je, da ima nahrbtnik priloženo posebno ponjavo, ki ga ščiti v primeru dežja.

Nahrbtnik McKinley Yukon 65  + 10RC IV

Odličen primerek kakovostnega sodobnega pohodniškega nahrbtnika je McKinley Yukon 65 + 10RC IV, ki je primeren za večdnevne pohode, gorniške ture, izlete in potovanja. Nahrbtnik odlikuje anatomsko oblikovano hrbtišče FIT VARIO 2.0, ki omogoča zelo dobro kroženje zraka ter nastavitev velikosti hrbtišča, tako da se popolnoma prilega uporabnikovemu hrbtu.

Nahrbtnik ima nastavljivo pokrivalo z dodatnim žepom (+10 l) ter ostalimi uporabnimi dodatki: žepa na bokih, spodnja in zgornja komora, stransko odpiranje, bočni in prsni pas, prostor za vodni meh, pasovi za pritrjevanje dodatne prtljage, možnost pritrditve ležalne podloge in pohodniških palic.

Dodatna oprema

Na pohodih pa potrebujemo še nekaj dodatne opreme, ki bo olajšala naše bivanje v naravi. Za kakovostno spanje poleg spalne vreče potrebujemo še ležalno podlago, ki je lahko napihljiva ali pa je izdelana iz mehke pene. Če gremo v visokogorje, so zelo priporočljive tudi pohodniške palice. V vsakem primeru pa potrebujemo še priročno svetilko, večnamensko orodje, komplet prve pomoči, plastenko za vodo … Lahko si omislimo tudi jedilni in kuhalni pribor … Vse to pa je na voljo v prodajalnah Intersport.