Povzetek

Smučanje

Deskanje na snegu je sinonim za zimsko izvirnost, sproščenost, kreativnost in domišljijo.

Obstaja posebna vrsta snežnih zanesenjakov, ki so v svojem bistvu polj podobni kalifornijskim deskarjem kot alpskim smučarjem. Njihov šport je deskanje na snegu. Doma je iz Združenih držav Amerike, kjer so si v sredini šestdesetih let izmislili nov šport, ki je nekakšna snežna različica ježe na valovih in cestnega rolkanja. Ideja se je rodila po čistem naključju, ko je Sherman Poppen izdelal snežno igračo za svoji hčerki. Pravzaprav je le povezal dve smučki, da je dobil eno samo precej širšo dilco, na sprednji del pa je namestil vrv, za katero so se držala dekleta, ko so drvela proti dolini. Nov športni pripomoček so poimenovali “snurfer”, ki je skovanka angleških besed “snow” in “surfer”.

Kmalu za tem se je dogovoril, da bodo njegovo novost začeli izdelovati za množično prodajo. In do konca šestdesetih let so jih prodali več kot milijon. Potem so na sceno stopili še drugi – Tom Sims, Jake Burton … Iz snurfa se je kmalu rodil snowboarding, oziroma po naše snežno deskanje. Vse skupaj je postajlo tako popularno, da so o novem zimskem fenomenu pisali celo resni časopisi, kot je Newsweek.

Snežno deskanje je nekakšen antipod smučanju, je precej bolj sporščeno, svodobomiselno in kreativno. Zato je zelo kmalu začelo preraščati šoortne okvire in se spreminjati v poseben življenjski slog ali celo subkulturo, ki jo predstavljajo posebna glasba, slog oblačenja, obnašanje, estetika … Ne pravijo kar tako, da so snežni deskarji nekakšni umetniki.

Deskanje na snegu ima številne zvrsti in različice. A vsem je skupna izjemna doza sproščenosti in adrenalina. Seveda vse te trende spremljamo tudi pri Intersportu, zato boste na naših policah našli pisano izbiro desk, oblačil in dodatkov, s pomočjo katerih si lahko prav vsakdo zamisli sebi najbolj primerno obliko snežnega norenja.