Povzetek

Smučanje

Pravi smučarski navdušenci tudi v poletni vročini sanjajo o snegu, zimi in popolnih zavojih. Tisti, malo manj zagreti, pa potrebujejo nekoliko drugačen vzgib. A ko konec oktobra prvič zapiha severni veter, vsem močno zadiši po snegu. Takrat se police Intersportovih prodajaln začnejo polniti s smučarsko “robo”, žičničarji na terenu opravljajo vse potrebne priprave na novo sezono, smučarji pa se potapljajo v neskončne zimske debate. In potem vsi skupaj gledajo v nebo in plešejo indijanske plese za prve snežinke. Ali pa vsaj za dovolj mrzlo vreme, ki bi snežnim topovom omogočilo bruhanje umetnega snega.

Ko se na avstrijskih smučiščih začenja nova smučarska sezona, je to poseben dan. To je dan za smučarski žur. Takorekoč vsa avstrijska smučišča sezono začnejo s takoimenovanim Ski Openingom, ki ga smučarski navdušenci nestrpno pričakujejo. In med njimi je tudi precej slovenskih smučarskih zanesenjakov, ki pogosto gostujejo na belih strminah naših severnih sosedov. V spodnjih vrsticah je nekaj namigov, kje lahko začnete zimo z letnico 2018/19. Izbrali smo nekaj priljubljenih avstrijskih, italijanskih in seveda tudi slovenskih smučišč.

Bad Kleinkircheim, ki mu slovenski smučarji pravijo kar “Bad”, je ena izmed najbolj priljubljenih koroških zimskih destinacij. Od Ljubljane je oddaljen 135 kilometrov, kar pomeni, da je odlična izbira tudi za enodnevni smučarski izlet. Bad  pa sicer slovi tudi po svoji družinsko zimsko-počitniški ponudbi, saj se tam nahajajo tudi znamenite terme Römerbad s številnimi bazeni in savnami. Žičnice bodo v Badu predvidoma pognali 13. decembra.

Tudi Nassfeld, ki jim po slovensko pravimo Mokrine, je eno izmed najbolj priljubljenih koroških smučišč, ki je dostopno tako z italijanske kot seveda z avstrijske strani. Tamkajšnje odlično urejene proge ponujajo terene, ki so primerne za smučarje vseh nivojev znanja. Za začetek letošnje sezone so pripravili takoimenovani Božičkov Ski Opening, ki se bo odvijal med 20.in 23. decembrom.

Obertauern je eno izmed najbolj sodobnih avstrijskih smučišč, ki je zaradi svoje pozicije tik ob turski avtocesti priljubljeno tudi med slovenskimi, hrvaškimi in italijanskimi smučarji. Obertauern je znan tudi po svoji apres ski ponudbi. In v skladu s to tradicijo bo organizirana tudi letošnja otvoritev sezone. Na sporedu bo med 29. novembrom in 02. decembrom, ko bo zbrano druščino zabavala DJ Wanda.

Kronplatz oziroma Plan de Corones je eno izmed najbolj priljubljenih in tudi najbolj sodobnih smučišč na Južnem Tirolskem. Med drugim se prav na vrhnjem platoju nahaja Alpski muzej Reinholda Messnerja, ki ga je zasnovala znamenita arhitektka Zaha Hadid. Sicer pa Kronplatz ponuja odlično smučarijo za vse vrste smučarjev. To je pravi smučarski raj tako za družine kot tudi za zahtevne športno naravnane smučarske fanatike. Tam se sezona začenja 13. decembra.

Med slovenskimi smučišči je Krvavec, ki s svojo bljižino navdušuje predvsem Ljubljančane in Kranjčane, tradicionalno med najbolj priljubljenimi. Zato sploh ni presenetljivo, da si je v preteklosti že večkrat prislužil naziv najboljšega slovenskega smučišča. Letošnja sezona se na Krvavcu začenja med 6. in 9. decembrom, ko bodo za smučarsko zabavo skrbeli tudi Čuki.

Tudi Rogla je eno izmed najbolj priljubljenih in najbolje urejenih slovenskih smučišč, ki je priljubljeno predvsem med štajerskimi smučarji. Rogla s svojo atraktivno lokacijo in prekrasnim naravnim okoljem ne privlači le smučarjev, temveč tudi smučarske tekače in pohodnike. Smuka na prelepih progah med zasneženimi smrekami se na Rogli predvidoma začenja 16. decembra. Takrat bo obiskovalce na Mašinžagi zabavala skupina Skater. Na Rogli si boste lahko tudi izposodili smuči v Intersportovi izposojevalnici. Otroci pa se bodo lahko prvih smučarskih korakov naučili v Intersportovi šoli snežnih športov.