Povzetek

Tek

Dan pred maratonom je dan pred dolgo pričakovanim dnem. Kako ga preživeti? Kako se izogniti neljubim zapletom, ki nam bi lahko otežili tek? Pa poskusimo predvideti, kaj vse nas čaka.

Lokacija dogodka

Običajno maratona ne tečemo ravno v domačem kraju. Saj je eden od dodatnih spodbujevalcev naše vneme za maratonski tek tudi ta, da ga tečemo v zanimivem tujem mestu. Tja pa ponavadi potujemo več ur. Če gre  za večji in logistično kompleksen dogodek, pa je bolje, da ste tam že dan ali dva prej. Dolgotrajno sedenje na poti pa je lahko prav škodljivo za naše mišice, sklepe, vezi in krvni ter limfni obtok. Zato se na poti raje večkrat ustavimo in razgibajmo.

Prevzem številk in trasa

Tudi štartne številke in čip za merjenje časa je običajno treba prevzeti v dneh pred maratonom. Na sejemskem prizorišču  običajno poteka tudi prodaja tekaške opreme. Čeprav so naprimer naši tekaški copati že precej obrabljeni in si tisti dan morda kupimo nove, je najbolje, da novi ostanejo še v škatli v pripravah za naslednji maraton.

Pozanimajmo se tudi, kako organizator poskrbi za okrepčevalnice med tekom. Običajno je na vsakih 5 km postaja z vodo, energetskimi napitki, čajem in bananami. V tem primeru večinoma niti ne potrebujemo svojih energetskih gelov ali bonbonov. Če pa ugotovimo, da je oskrba okrepčevalnic bolj šibka, pa nam ne bo žal, če si priskrbimo nekaj dodatne sladke energije za na pot.

Prehrana

Za to, da bomo imeli naslednji dan na startu napolnjene zaloge energije, ki jo v obliki glikogena shranimo v mišicah in jetrih je pomembno, da ta dan ne stradamo. Najbolje je, da redno po malem jemo različno zelenjavo, sadje in polnozrnata žita. Ta manj predelana hrana ima nižji glikemični indeks od predelanih živil in se torej tudi bolj počasi presnavlja in zaradi tega tudi bolje uskladišči v obliki glikogena. Poleg hrane pa ne pozabimo tudi na vodo.

Ko se odpravljamo v posteljo, si pripravimo tekmovalno majico s štartno številko, vrečo, ki jo bomo pustili na startu in nas bo potem čakala na cilju. Na tekaške copate pa si ne pozabimo nadeti tudi čipa za merjenje časa.

Spanje in bujenje

Določimo si uro bujenja in zajtrka. Dobro je, da bogato zajtrkujemo kakšne 3 ure pred startom. Na ta način bomo pravočasno prebavili hrano in tudi v miru opravili jutranje potrebe.

Potem pa mirno v posteljo. Še najbolje z revijo, v kateri se predstavljajo maratoni iz najrazličnejših koncev sveta. Zaspimo z mislijo, da je jutri maratonski dan in z željo, da bo pred nami še veliko njih.

Urban Praprotnik, tekaški trener Intersport