Kako izbrati prave smuči?

Ne glede na to, na katerem nivoju se ukvarjamo s smučanjem, vedno potrebujemo smuči, ki po dolžini, geometriji, torzijski stabilnosti in upogibni togosti ustrezajo našemu znanju in telesnim sposobnostim.

 • Vsestranske smuči / All Round
  Zasnovane so tako, da omogočajo tako dolge kot kratke zavoje in so v glavnem namenjene smučanju po urejenih progah.
 • Vsegorske smuči /All Mountain 
  Njihova nekoliko širša zasnova jim omogoča večjo plovnost v mehkejšem snegu in celcu, zato so primerne tudi za smučanje izven urejenih prog.
 • Smuči, ki izvirajo iz tekmovalnega razreda / Race 
  Za dobre rekreativce, ki uživajo v krajših zavojih, so primerne slalomske smuči pod oznako SL. Za tiste, ki uživajo v daljših zavojih pa veleslalomske smuči pod oznako GS.
 • Ženske smuči 
  Smuči, ki so narejene prav za ženske, so predvsem občutno lažje, poleg tega pa imajo vezi nameščene nekoliko bolj naprej, kar jim omogoča lažje manevriranje in boljšo vodljivost.
 • Otroške smuči
  Smuči, s katerimi bodo otroci naredili svoje prve zavoje na belih strminah

Poglej ponudbo najljubše znamke

Za varno vožnjo v zimske dni

Smučanje s svojo dinamičnostjo in energičnostjo omogoča neizmerne užitke, a hkrati prinaša tudi številne nevarnosti.

Slednjim se lahko izognemo tudi z uporabo zaščitne opreme kot so čelada, smučarska očala in zaščita za hrbet.

Čelada in očala ali čelada z vizirjem?

 

 Ni naključje, da imajo čelade z integriranimi očali oziroma vizirjem vedno več privržencev. Če vsako zimo preživite nekaj vikendov ali dni na smučiščih, boste še kako cenili udobje, natančno izdelavo in ne nenazadnje tudi en kos opreme manj za prenašanje in shranjevanje.

V primerjavi s klasično čelado in očali, čelade z vgrajenimi očali ponujajo večje vidno polje, proizvajalci pa so poskrbeli tudi za ustrezen sistem prezračevanja ter za visoko kakovost stekel, ki se prilagajajo spreminjajočim svetlobnim razmeram.

Kaj moramo vedeti o smučarskih čevljih?

Ključnega pomena sta velikost in trdota smučarskega čevlja

Smučarski čevlji morajo biti prave velikosti. V prevelikih smučarskih čevljih noga ne bo trdno na svojem mestu, kar ni najbolj varno. V premajhnih pa bodo noge boleče in pojavili se bodo zoprni žulji.

Kako trde smučarske čevlje si izberemo, je odvisno predvsem od nivoja smučarskega znanja in teže. Trši čevlji so namenjeni smučarjem z bodisi zelo dobrim smučarskim znanjem bodisi z višjo telesno težo. Trdota čevljev se označuje s tako imenovanim fleksom, ki ga označujejo številke od 50 do 150. Večji kot je fleks, trši je smučarski čevelj.

Aktivno smučarsko perilo je sestavni del smučarskih oblačil

Če je izbrano premišljeno, potem ni strahu, da nam med zimsko smuko ne bi bilo vedno suho in toplo.
Na naših policah najdete smučarsko perilo znamk:

Otroški smučarski kotiček

Otroci obožujejo zimo in sneg! Le kaj je lepšega od brezskrbnih zimskih pustolovščin z rdečimi lici in iskrami v očeh. Prav zimska radost mora biti osnovno vodilo otrok, ki začenjajo spoznavati smučarske skrivnosti.

Prvi korak je izbira prave opreme, s katero bodo otroci ob uvodnih smučarskih korakih dobili občutke, ki jih bodo v nadaljevanju učnega procesa le še nadgrajevali. Oprema mora ustrezati otrokovi starosti in telesni višini, zato je nima smisla kupovati za sezono ali več vnaprej.

Majhnim otrokom, ki se šele začenjajo učiti prvih zavojev na snegu, kupite čim krajše smuči. Kasneje (med 5. in 10. letom) pa naj te ne presegajo višine nosu.

Še več smučarskih nasvetov 

Kakovostni smučarski čevlji za smučanje z občutkom

Smučarski čevlji so eden najpomembnejših, če ne kar najpomembnejši kos smučarske opreme. Preko čevlja smučar prenaša sile na smuči, hkrati pa čuti podlago in odziv smuči. Pri izbiri smučarskih čevljev je seveda pomembno, da se le ta prilega nogi in vam nudi udobje med smučanjem. In le s kakovostnim in predvsem našemu načinu smučanja primernim čevljem, bomo lahko uživali na snegu in izkoristili svojo unikatno kombinacijo smučarskega znanja in opreme.

Preberite več
Najboljše smuči zanjo

Večina proizvajalcev ponuja bogato izbiro ženskih smuči, ki jih v vseh ozirih odlikujejo odlične lastnosti.

Preberite več
Varnost na smučišču je v naših rokah

Smučarska zaščitna oprema je v zadnjem času postala standard. A učinkovita je le, če se znamo na smučiščih obnašati pametno, odgovorno, pri tem pa pomagajo tudi uveljavljena pravila FIS.

Preberite več
Kdaj je pravi čas za prve smučarske zavoje?

Aktivnosti na snegu so za vse izjemno zanimive in zabavne, še posebej pa to velja za otroke. In ko sneg pobeli pokrajino, je čas, da se z družino odpravite nepozabnim dogodivščinam naproti.

Preberite več
Kaj letos ponujajo najboljše smučarske znamke?

Gore so vir navdiha, ki s svojo čarobno močjo privlačijo smučarje in tudi vse ostale navdušence nad zimskimi športi. Čudovite so v vseh letnih časih in v vseh svetlobah, a verjetno so najlepše pozimi, ko jih prekrije bela prevleka. In prav ta belina ima čarobno moč, ki navdušuje smučarje, deskarje in vse ostale navdušence, ki se tudi zimskih mesecih ne morejo upreti gorski skušnjavi. Prav gore so skupni imenovalec navdušencev nad različnimi oblikami zimskih športov.

Preberite več
Kje začeti s turnim smučanjem?

Turno smučanje je res poseben užitek – in nepozabno doživetje. Najprej vzpon in odkrivanje gorskih območij stran od vrveža, uživanje v razgledu in naravi, nato pa razburljiva smuka po neoznačenih in neurejenih poteh.

Preberite več
Turno smučanje – posebna oblika užitka

Pogled na zasnežene vrhove hribov je poleg razgleda na morje eden izmed najbolj čarobnih prizorov narave. Prizor, ki se ga ne moremo naveličati in zaradi katerega se tudi v najbolj mrzli zimi zjutraj ni težko zbrcati iz postelje. Turno smučanje ponuja tiste prvinske zimsko-gorske smučarske užitke in priložnost, da se z lastno močjo dvignemo nad jutranjo meglo, bližje k soncu, v objem zimske narave.

Preberite več
Ivica Kostelić: Intervju z enim izmed najboljših smučarjev vseh časov

Ivica Kostelić je fascinanten človek in navdihujoča oseba. Je utelešenje najbolj žlahtne oblike naravne samozavesti, ki ima svoje korenine v znanju, talentu in trdem delu.

Preberite več
Kaj gre v smučarski nahrbtnik?

Prišel je dan D, smučarski dan kot se šika. Ko nas zagrabi smučarska mrzlica, je pomembno, da smo smučarsko opremo že pregledali in pripravili, s seboj pa bi radi vzeli še nekaj stvari, ki jih lahko priročno spravimo v nahrbtnik.

Preberite več
Kako otroka navdušiti za zimske avanture?

Kaj je lepšega kot družinski zimski izlet na smučišče ali bližnji breg od koder se boste spuščali s sanmi? Ne veliko. Le da je otrokom včasih nekoliko težje razložiti vso lepoto in pomembnost preživljanja kvalitetnega časa z družino...

Preberite več
Top smučarske čelade letošnje sezone

Smučanje je šport, ki ponuja obilo užitka. A poleg tega vsak ozaveščen smučar poskrbi tudi za svojo varnost. To najprej stori s primernim obnašanjem. Seveda pa uporablja tudi vso zaščitno opremo, ki ga ščiti takrat, ko refleksi odpovejo.

Preberite več

To je tvoja zima

Zasnežena pobočja in ravnine vabijo k gibanju na svežem zimskem zraku.

Naj bo na smučeh, drsalkah, deski, krpljih ali sankah …

kjerkoli, s komerkoli in kakorkoli jih preživiš, važno, da uživaš zimske dni!

Izšla je nova revija Aktiv

Vrhunci smučarske ponudbe, novosti, zimsko pohodništvo, intervju z olimpijcem Olo Vigen Hattestad, sočna kolumna Filipa Flisarja in še mnogo zanimivosti. Nalijte toplo skodelico kave ali čaja, se udobno namestite in prelistajte našo zimsko revijo Aktiv!