Kako izbrati prave smuči?

Ne glede na to, na katerem nivoju se ukvarjamo s smučanjem, vedno potrebujemo smuči, ki po dolžini, geometriji, torzijski stabilnosti in upogibni togosti ustrezajo našemu znanju in telesnim sposobnostim.

  • Vsestranske smuči/Allround– Zasnovane so tako, da omogočajo tako dolge kot kratke zavoje in so v glavnem namenjene smučanju po urejenih progah.
  • Vsegorske smuči /Allmountain– Njihova nekoliko širša zasnova jim omogoča večjo plovnost v mehkejšem snegu in celcu, zato so primerne tudi za smučanje izven urejenih prog.
  • Smuči, ki izvirajo iz tekmovalnega razreda – Za dobre rekreativce, ki uživajo v krajših zavojih, so primerne slalomske smuči pod oznako SL. Za tiste, ki uživajo v daljših zavojih pa veleslalomske smuči pod oznako GS.
  • Ženske smuči – Smuči, ki so narejene prav za ženske, so predvsem občutno lažje, poleg tega pa imajo vezi nameščene nekoliko bolj naprej, kar jim omogoča lažje manevriranje in boljšo vodljivost.

V sodelovanju z DEMO TEAM Slovenija predstavljamo izbrane modele smuči iz aktualne sezone

Na smučanje ne gremo brez …

Smučanje s svojo dinamičnostjo in energičnostjo omogoča neizmerne užitke, a hkrati prinaša tudi številne nevarnosti.

Slednjim se lahko izognemo tudi z uporabo zaščitne opreme kot so čelada, smučarska očala in zaščita za hrbet.

Čelada in očala ali čelada z očali?

 Ni naključje, da imajo čelade z integriranimi očali oziroma vizirjem vedno več privržencev. Če vsako zimo preživite nekaj vikendov ali dni na smučiščih, boste še kako cenili udobje, natančno izdelavo in ne nenazadnje tudi en kos opreme manj za prenašanje in shranjevanje.

V primerjavi s klasično čelado in očali, čelade z vgrajenimi očali ponujajo večje vidno polje, proizvajalci pa so poskrbeli tudi za ustrezen sistem prezračevanja ter za visoko kakovost stekel, ki se prilagajajo spreminjajočim svetlobnim razmeram.

Kaj moramo vedeti o smučarskih čevljih?

Ključnega pomena sta velikost in trdota smučarskega čevlja

Smučarski čevlji morajo biti prave velikosti. V prevelikih smučarskih čevljih noga ne bo trdno na svojem mestu, kar ni najbolj varno. V premajhnih pa bodo noge boleče in pojavili se bodo zoprni žulji.

Kako trde smučarske čevlje si izberemo, je odvisno predvsem od nivoja smučarskega znanja in teže. Trši čevlji so namenjeni smučarjem z bodisi zelo dobrim smučarskim znanjem bodisi z višjo telesno težo. Trdota čevljev se označuje s tako imenovanim fleksom, ki ga označujejo številke od 50 do 150. Večji kot je fleks, trši je smučarski čevelj.


Ženski smučarski kotiček

OTROCI NA SNEGU

Otroci obožujejo zimo in sneg. Le kaj je lepšega od brezskrbnih zimskih pustolovščin z rdečimi lici in iskrami v očeh. Prav zimska radost mora biti osnovno vodilo otrok, ki začenjajo spoznavati smučarske skrivnosti.

Prvi korak je seveda izbira prave opreme. S primerno izbrano opremo bodo otroci že ob uvodnih smučarskih korakih dobili tiste prave občutke, ki jih bodo v nadaljevanju učnega procesa le še nadgrajevali. Oprema mora ustrezati otrokovi starosti in telesni višini. Zato opreme nima smisla kupovati za sezono ali več vnaprej. Majhnim otrokom, ki se šele začenjajo učiti prvih zavojev na snegu, kupite čim krajše smuči. Kasneje (med 5. in 10. letom) pa naj smuči ne presegajo višine nosu.

Zimska revija Intersport Aktiv

Vrhunci smučarske ponudbe in številne zanimive teme – prinesite skodelico kave ali čaja, se udobno namestite in prelistajte našo zimsko revijo Aktiv!