Ostali športi

Gore so pozimi še posebej privlačna kulisa, zato zimske razmere niso ovira, da tudi pozimi ne bi obiskali katerega od naših vrhov. Res pa je, da takšne razmere zahtevajo nekoliko več načrtovanja, previdnosti, prav tako pa je potrebno preveriti, ali so pohodniške koče odprte, da ne naletimo na zaprta vrata.

Kako poskrbeti za varen zimski pohod?

Tudi za najbolj izkušene planince je zimski pohod lahko zahteven. Čeprav v nižje ležečih delih nimamo pravega občutka zime, pa je visokogorje v tem pogledu poglavje zase. Zasnežena in pomrznjena pobočja ter spremenljive vremenske razmere – to je le nekaj dejavnikov, na katere moramo biti še posebej pozorni in temu primerno prilagoditi tudi naš pohod:

•  Oprema: Zimski pohodni čevlji in kakovostna pohodna oblačila so sestavni del vsakega zimskega pohoda. Ne pozabite tudi na dereze, palice in cepin, ki so sploh v visokogorju nepogrešljivi, ter dovolj topla oblačila, saj se vremenske razmere lahko zelo hitro spremenijo. Vso opremo je potrebno znati uporabljati, zato jo vsekakor preizkusite pred odhodom v hribe.

•  Vremenska napoved: Za zimske pohode še posebej velja pravilo, da se v gore odpravljajte le, kadar je napovedano lepo vreme. Zato je nepogrešljivo tudi spremljanje vremenske napovedi, konkretno za sredogorje oziroma visokogorje, kamor se nameravate odpraviti.

•  Snežne razmere: Poleg vremenske napovedi ne pozabite preveriti še snežnih razmer. Pozanimajte se o trenutnem stanju planinske poti, višini snežne odeje in prehodnosti planinskih poti.

•  Načrtovanje pohoda: Ni odveč poudariti, da cilj vašega pohoda vedno prilagodite svojim izkušnjam in sposobnostim. Zahtevne vremenske razmere in podlaga zahtevata skrbno načrtovanje pohodniške ture. Poskrbite za ustrezno zaščito pred snegom in vetrom, vedno pa imejte s seboj nahrbtnik, v katerem ne smejo manjkati rezervna topla oblačila. Ker so številne planinske koče zaprte, je potrebno poskrbeti tudi za dovolj zaloge hrane in pijače. Pozimi so dnevi krajši, zato je obvezna oprema tudi čelna svetilka.

Odprtost pohodniških koč v zimskem času

Vsi izkušeni planinci dobro vedo, da niso vse planinske koče odprte preko celega leta. Praviloma so koče v nižje ležečih hribih odprte, pozanimati se je potrebno le, katere dni v tednu. Visokogorske koče pa običajno v zimskem času popolnoma zaprejo svoja vrata, vendar z določenimi izjemami, ki so lahko popolnoma odprte ali pa so odprte le ob določenih dnevih v tednu. Za vas smo preverili, katere visokogorske koče so odprte tudi pozimi.

Julijske Alpe

Če se odpravljate v Julijske Alpe, so stalno odprte planinske koče Dom na Komni, Koča pod Bogatinom, Kovinarska koča v Krmi, Planinska koča na Uskovnici in Planinski dom Tamar. Prav tako je stalno odprta Blejska koča na Lipanci, razen ob ponedeljkih in torkih, ter Erjavčeva koča na Vršiču, ki je zaprta ob ponedeljkih.

V soboto, nedeljo in ob praznikih se lahko brez skrbi odpravite tudi v smeri Mihovega doma na Vršiču, Krekove koče na Ratitovcu, Planinske koče na Vojah in Kosijevega doma na Vogarju, Orožnova koča na planini Za Liscem pod Črno prstjo in Koča v Krnici pa sta poleg vikenda odprti še v četrtek oziroma petek.

Kamniško-Savinjske Alpe

V Kamniško-Savinjskih Alpah se kadarkoli lahko odpravite v smeri Črnuškega in Domžalskega doma na Mali planini, saj sta oba odprta vse dni v tednu. Večina ostalih domov in koč je odprtih le ob koncu tedna in ob praznikih.

To so Koča na Klemenči jami pod Ojstrico, ki je odprta v soboto, nedeljo in ob praznikih, Dom pod Storžičem in Planinski dom na Kališču, ki sta poleg sobote in nedelje odprta tudi v petek, medtem ko je Koča na Kriški gori odprta od četrtka do nedelje. Kamniška koča na Kamniškem sedlu je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih, toda pozor – le, če je lepo vreme!

Karavanke

Večina koč v višjih legah Karavank je odprtih od petka do nedelje in ob praznikih. To so Roblekov na Begunjščici, Planinski dom na Zelenici, Valvasorjev dom pod Storžičem ter Dom na Peci in Dom pri izviru Završnice, ki sta odprta le v primeru lepega vremena.

Nižje ležeče koče so načeloma odprte, a z nekaj izjemami. Poštarski dom pod Plešivcem je odprt vse dni v tednu razen ob torkih, medtem ko sta Planinski dom na Boču in Koča na Ljubelju zaprta le v ponedeljek in torek, ostale dni v tednu pa sta odprta.

Kje lahko dobite podatke o odprtosti pohodniških koč?

V Sloveniji imamo kar 178 planinskih koč, zavetišč ter bivakov in nemogoče je na enem mestu izpostaviti vse pohodniške koče, ki so odprte pozimi.

Zato pa lahko odprtost vseh pohodniških koč kadarkoli preverite na spletnih straneh Planinske zveze Slovenije. Poleg ustrezne pohodniške opreme se brez tega podatka nikoli ne odpravljajte na zimski pohod. In seveda – ne pozabite tudi na vreme!