Povzetek

Pohodništvo in alpinizem

Hribe in gore moraš preprosto imeti rad. Vsakogar sprejmejo v svoje razkošje in le redko koga pustijo ravnodušnega. Če ne drugega, nas takšne in drugačne vzpetine učijo ponižnosti, iskrenosti in spoštovanja. Tovrstna spoznanja koristijo v domačem in poslovnem okolju. Pomagajo pri reševanju težav, da se jih ne ustrašimo kar tako, temveč vanje pošteno zagrizemo in se jih lotevamo reševati.

Nadutost, dvignjena brada, vzvišenost ne sodijo v gorski svet. Samo en zdrs, samo en kamen, en plaz je dovolj, da trezno premislimo. In ko nam končno uspe priti na cilj in z vrha opazovati drobne orise cest in majhnih hišk, se pričnemo zavedati svoje majhnosti. Zato sploh ni čudno, da je obisk gorskega sveta telovadba za telo in dušo. Ko se vrnemo, smo zmeraj bogatejši za izkušnjo.

V zimskem času so hribi lepi na poseben način. S posebnim žarom se svetlikajo na obzorju in nas iz toplega doma kličejo na nepozabno avanturo. A ravno v tem času, ko je gorska belina še posebej mamljiva, se je potrebno za njihov obisk še posebej premišljeno opremiti.

Navidezna udobnost in lepota sta v hribih pozimi varljivi. Gore, pokrite s snegom, narekujejo odlično poznavanje vremenskih razmer, veliko mero izkušenj in znanja o ustrezni rabi zimske gorniške opreme.  Če za seboj nimamo opravljenega vsaj tečaja zimskega gorniškega gibanja, je za obisk visokogorja bolje, da počakamo na kopno letno sezono. Poleg znanja in izkušenj so ključni še ustrezna oblačila, obutev, čelada, lavinski trojček in prva pomoč, če vendarle želimo visokogorje osvajati v času ledenega kraljestva.

Tudi v nižjih hribovskih predelih naj nas pozimi spremljata previdnost. Pohodne palice moramo opremiti z obročki za sneg, sicer se nam bodo udirale v sneg in nam ne bodo kaj dosti koristile. V nahrbtniku hranimo prvo pomoč, čelno svetilko in rezervna oblačila. Kapa in rokavice tako in tako sodijo poleg. Na nepremočljivo zimsko gorniško obutev si nadenemo verige, vse skupaj oplemenitimo še z nepremočljivimi gamašami. Več o pohodniški obutvi in verigah si preberite tukaj.

Pozimi v gorskem svetu vedno velja pravilo čebulnega oblačenja, ne glede na to, ali se odločimo za obisk visokogorja ali nižjih hribov, kjer morda ni snega. Kakovostno spodnje perilo naj za nas predstavlja osnovni sloj oblačil. V kombinaciji z drugimi izbranimi kosi oblačil vrhnjega in srednjega sloja smo lahko ves čas mirni, saj nam zima zlahka ne pride do kosti.

Človek je v gorah vedno majhen. Pozimi se to kaže še toliko izraziteje. Obisk zimskih gora pa nam seveda lahko pusti lep pečat, a le s primerno opremo, znanjem in veliko mero spoštovanja do narave.