Fitnes

Vsi imamo radi počitnice, ki so odlične za sprostitev ter pomlajevanje uma, telesa in duše, vendar se lahko včasih naberejo posledice prevelike količine poležavanja, uživanja alkohola, velikih obrokov v restavracijah, spanca (izgubljenega zaradi potovalnega zamika ali zabave) in premajhne količine gibanja.

Kakšen je torej najboljši način, da po vrnitvi domov spet pridete v formo? V nadaljevanju vam ponujamo sedem nasvetov oz. idej, ki vam bodo pomagale, da se vrnete na pravo pot in se tako izognete slabi volji in občutku nelagodja v svojem telesu.

1. Soočite se s številko

Če vas motivira to, da se počutite dobro, ko na tehtnici vidite določeno število kilogramov in ocenite škodo takoj, ko pridete domov, se tega držite in se redno tehtajte.

Če pa ste bolj nagnjeni k temu, da vas videno odvrača, si pred skokom na tehtnico privoščite nekaj tednov redne rutine aktivnosti.

2. Hidrirajte se

Pijte veliko vode, rehidrirajte se in pomagajte telesnim sistemom, da delujejo kar najbolje. Ni potrebe po posebnih čistilnih ali razstrupljevalnih dietah (vaša jetra, ledvice in koža so namreč sami že izjemno učinkoviti pri odvajanju odpadnih snovi).

Hidracija ne velja samo v času redne aktivnosti, še posebej pomembna je tudi v vročih dneh, zato nikar ne pozabite na kozarec vode medtem ko naročate naslednji gin tonik.

3. Zadosten vnos vlaknin

Uživajte veliko živil, bogatih z vlakninami. Med potovanjem verjetno niste upoštevali svojih običajnih prehranjevalnih navad, zato boste, če ste jedli veliko predelane hrane, želeli ponovno urediti svojo prebavo, vlaknine pa vam bodo pri tem zelo pomagale in olajšale neprijeten občutek napetosti.

4. Obroke si pripravljajte sami

Oddahnite si od prehranjevanja zunaj. Če po dopustu hrepenite po svojih najljubših domačih jedeh, izkoristite to motivacijo in se navadite kuhati, kadar koli lahko. Ko pripravljate svoje obroke, imate namreč nadzor nad sestavinami in se lahko izognete praznim kalorijam in odvečnemu sladkorju, ki jih vsebujejo številni obroki v restavracijah.

Svoje obroke že vnaprej načrtujte, če je potrebno, nekoliko popazite na dnevni vnos kalorij v svoje telo. Pozorni bodite na vnos predelane hrane in trans maščob, povečajte vnos beljakovin, vlaknih, OH in zdravih maščob.

5. Spanje

Na dopustu smo pogosto misli, da zamudimo vse najboljše dogodke in zabave, če spimo, zato je spanec naša zadnja skrb in velikokrat z dopusta pridemo še bolj utrujeni, kot smo bili, ko smo nanj odšli. Kljub temu da se na počitnicah mentalno in fizično spočijemo, se naše spalne navade skoraj vedno porušijo.

Upoštevajte svoj redni urnik spanja. Vsako noč si privoščite nekaj dodatnih dremežev, če morate še kaj postoriti, ob koncih tedna pa ne spite do poldneva. Vaše telo ima raje redni ritem, vaše počutje in stopnja energije pa bosta že v parih dneh spet narasla.

6. Sestavite svoj načrt redne vadbe

Če še nimate rutinske vadbe, h kateri bi se takoj po dopustu vrnili )seveda z nekoliko prilagojenim programom), je zdaj pravi čas, da jo začnete izvajati. Idealen načrt vadbe je odvisen od vašega zdravja, starosti, prehrane, urnika, ciljev in številnih drugih spremenljivk, vendar je za večino ljudi ključ do tega, da se nečesa držijo dlje časa, iskanje prijetne dejavnosti.

Vpišite se v plesni tečaj, pridružite se skupini vadečih telovadnici ali bazenu ali pa se preprosto odločite, da boste sami redno tekli, kolesarili ali trikrat na teden za eno uro obiskali fitnes. Če potrebujete dodatno motivacijo za ponovni zagon, preizkusite eno od številnih aplikacij, ki vam s pomočjo virtualnih trenerjev omogočajo, da izpolnjujete svoje vadbene cilje.

7. Poslušajte svoje telo

Po zasluženem dopustu in trdem povratku v realnost nikar ne bodite preveč strogi do sebe. Ne obremenjujte se s tem, kaj bi morali poleti storiti drugače, ne počutite se krivi, ker ste si med dopustom privoščili razvajanje.

Prevzemite odgovornost za vzpostavitev dobrih navad zdaj in imejte v mislih svoje cilje, ne da bi se mučili zaradi vsake odločitve. Pomembno je, da ste na dopustu uživali, sedaj pa se osredotočite na sedanjost in vztrajajte. Vaše vadbe vam bodo kmalu postale rutina, brez katere enostavno ne boste mogli.