Kampiranje

Kampiranje z otroki – kdaj se odločiti za tak korak in na kaj paziti?

Nikoli ni prezgodaj, da začnete kampirati z otroki. Narava vsem ponuja popolno čutno izkušnjo, družinsko kampiranje pa je odličen način, da tudi najmlajše seznanite z radostmi bivanja na prostem in njegovo preprostostjo.

Otroci vseh starosti, od dojenčkov do najstnikov, bodo na kampiranju našli veliko stvari, ki jih bodo očarale: zvezdnato nebo, oddaljen klic sove, najmanjše hrošče, ki vestno opravljajo svoje delo na zemlji. Taborjenje jim tako razširi obzorje, odpre oči in prebudi čute za skrb za našo zemljo. V nadaljevanju podajamo sedem nasvetov, kako začeti kampirati z otroki in kako poskrbeti, da bo kampiranje z otroki dobra in zabavna izkušnja za vse.

1. Kampiranje prakticirajte že doma

Če so vaši otroci začetniki kampiranja na prostem in je to zanje prvič, pred pravim kampiranjem najprej za vajo postavite šotor na dvorišču ali celo v hiši. Naj se v njem zadržujejo, igrajo in spijo, da se bodo dobro počutili v novem spalnem okolju. Nato lahko poskusite z družinskim izletom v parku v bližini doma, preživite približno pol dneva na obali jezera ali v parku in preverite, kako se bodo otroci odzvali na to izkušnjo.

Najprej izbirajte destinacije, bližje vašemu domu ter kratko kampiranje, ki ga stopnjujete – pol dneva, dan, nočitev, več noči. Lokacije kampiranje naj vam pomagajo izbrati otroci, saj se ga bodo raje udeležili, če jih bo tam v bližini čakalo nekaj, česar se veselijo, npr. vodni tobogan v jezero, rafting, prijatelji, ki kampirajo na isti lokaciji itd.

2. Otroci naj pomagajo pri pakiranju

Otrokom zaupajte odgovornost, da sami spakirajo opremo za kampiranje (na podlagi seznama, ki ste ga pred tem skupaj pripravili). Pred odhodom od doma dvakrat preverite, kako in kaj je otrok spakiral.

Ohranite organiziranost tako, da otrokom naročite, naj osebne predmete pakirajo v vrečko in jih spodbudite, naj te predmete vedno vrnejo nazaj v  isto vrečko. Torbica vsakega otroka naj bo drugačne barve, da jo boste lažje prepoznali. Priporočamo, da si oblikujete kontrolni seznam za taborjenje z najnujnejšimi stvarmi, ki vam bo pomagal začeti.

3. S seboj vzemite hrano in prigrizke, ki jih imajo otroci radi

Če bo otroke pestilo domotožje ali jim bo ob mraku nekoliko neprijetno, so jim njihovi najljubši prigrizki lahko zelo v tolažbo, prav tako pa se izleta in kampiranja veselijo tudi, če že vnaprej vedo, da boste kuhali in pripravljali slastne obroke.

Otrokom omogočite, da sodelujejo pri načrtovanju jedilnika, da bodo nad kampiranjem navdušeni. Vprašajte jih, kaj bi radi jedli in kakšne priboljške si želijo. Pakirajte hrano, za katero veste, da jim bo všeč. Kampiranje namreč zares ni pravi čas za preizkušanje novih kulinaričnih jedi. Vedno imejte pripravljene prigrizke, ki bodo dostopni med potovanjem in v kampu, za obroke pa izbirajte enostavne in hitro pripravljene jedi.

4. Organizirajte aktivnosti za kampiranje z otroki

Pozanimajte se, kateri dnevni pohodi ali druge dejavnosti so na voljo na vaši destinaciji kampiranja. Pripravite nekaj idej in aktivnosti načrtujte skupaj z otroki in njihovimi željami. Pohode in izlete vedno načrtujte vnaprej, da otrokom ne bo dolgčas, v primeru slabega vremena pa imejte v rokavu plan b z aktivnostmi v šotoru, npr. karte, družabne igre.

V bolj razvitih kampih so na voljo tudi oglasne deske, na katerih so označene nezahtevne poti v naravi in druge aktivnosti, ki jih v kampu ponujajo. Splača se pozanimati, ali si lahko sami izposodite čoln, je na voljo proga za vožnjo s kolesi, ali pa si preprosto najamete vodiča, ki vas bo vodil pri aktivnostih na vodi ali drugod.

5. Otroke oblecite v več plasti oblačil

Skrbno preverite vremenske razmere za čas vašega kampiranja in otroke oblecite za takšne razmere na prostem. Če obstaja možnost dežja, tako pripravite dežne jopiče. Temperature lahko ponoči padejo, tudi če je čez dan vroče in sončno.

Razmislite o plasteh oblačil, da se bodo otroci lahko po potrebi oblekli ali slekli in se tako prilagodili temperaturnim spremembam. Dojenčki in malčki se ne gibljejo toliko kot starejši otroci, zato običajno potrebujejo eno plast več, kot bi jo nosili vi.

6. Ustvarite udobno in domače okolje za spanje, spakirajte otrokovo najljubšo igračo

Mlajši otroci bodo morda želeli svoj blazino, na kateri spijo v postelji, najljubšo odejo ali plišasto žival. Ne varčujte pri stvareh, ki so za vas in otroke najpomembnejše. Če imate težave s spanjem, izberite debelejšo in razkošnejšo taborniško blazino. Od doma tudi vi prinesite blazine ali svojo najljubšo odejo. Za dojenčke uporabite igralo ali prenosno posteljico, če imate zanjo dovolj velik šotor.

Ni vam treba kupiti veliko nove opreme, saj le en ali dva posebna predmeta lahko resnično povečata otroško veselje do kampiranja. Razmislite o pakiranju svetlečih paličic, otroških taborniških stolov ali druge otroške taborniške opreme. Otrokom dajte njihovo lastno svetilko, čelno svetilko ali drugo taborniško razsvetljavo. Otroci bodo morda uživali, če bodo ponoči v šotoru imeli niz lučk na sončno energijo ali baterije.

7. Imejte pozitiven odnos do taborjenja

Zadnji nasvet je obenem tudi najpomembnejši: do taborjenja imejte pozitiven odnos, saj boste le tako zanj navdušili tudi otroke. Bodite entuziastični in spontani ter pripravljeni na vse, kar vam narava ponuja.

Več kot boste kampirali, bolj se boste naučili, kaj potrebujete (dojeli boste, da tega res ni veliko!) in brez česa lahko na kampiranju z lahkoto živite.