Povzetek

Pohodništvo in alpinizem

Med odraslimi je pohodništvo vse bolj priljubljeno, saj ponuja številne koristne prednosti. Slej ko prej pa s seboj na hrib želimo peljati še mlajše otroke, ki jih je treba na takšne podvige dobro pripraviti, in to ne samo kondicijsko. Otroka je treba za osvajanje gora tudi navdušiti, kar pa je skoraj gotovo nekoliko zahtevnejša naloga.

Menite, da je za otrokovo navdušenje nad gorami dovolj samo dober zgled staršev oziroma skrbnikov? Strokovnjaki so prepričani, da se je treba pri otrocih tega lotiti nekoliko bolj načrtno in sistematično ter da dober zgled bližnjih ni vedno dovolj. Za začetek je najbolje, da otroka peljete v gozd, se z njim sprehajate ob potokih, jih prečkate, vzpenjate po nižjem hribu, sestopate po krajših peščenih bregovih, skačete s kamna na kamen v suhi strugi ter podobno. Otroka ne silite v ničesar; najpomembneje je, da vse počne z užitkom in navdušenjem.

Otroku ponudite pestrost in dinamičnost

Otroka boste hitreje navdušili nad pohodništvom, če boste vsako turo začinili s pestrostjo in dinamiko. Med potjo naj se vseskozi dogaja kaj zanimivega. Pokažite mu razne veščine, ki se povezujejo s tehniko hoje. Navadite ga na osnove plezalnih prijemov. Ob tem mu pripovedujte zanimive zgodbe. V očeh naj otrok dobi poseben žar. To vam bo najlaže uspelo, če se boste spustili na otrokovo raven. Pogovor z njim naj bo popolnoma sproščen.

Otroka na vsakem pohodu primerno zaposlite. Dovolite mu, da turo nekaj časa vodi sam, da sam poišče kakšno bližnjico ali prehod. Pripovedujte mu o kamninah, ki jih srečujete med potjo. Naučite ga nova imena rastlin. Povejte mu, kakšna je razlika med jelko in smreko ter podobno.

Česa se pred in med planinarjenjem z otroki izogibajte

Hribolazenje za otroka lahko hitro postane tečno. Zahajanje v gore jim lahko priskutite s povsem banalnimi dogodki. Izogibajte se prezgodnjemu vstajanju ob sobotah in nedeljah, na hrbet jim ne polagajte pretežkega nahrbtnika, kupite mu ustrezne ter udobne pohodniške čevlje, ne odpravite se na turo, ki je nezanimiva, pretežka in se vleče v nedogled.

Izjemno pomembno je tudi, da se pred otroki na pohodu ne prepirate. Pazite, da z njimi ne boste hribolazili v preveliki vročini. Privoščite jim dovolj postankov ter jim v tem času ponudite nekaj sladkega in osvežilnega. Tečnarjenje pustite doma. Ne pridigajte jim, kaj smejo in česa ne. To jim povejte na nekoliko bolj prefinjen način. Prav tako ne vključujete svojih ambicij. Najpomembneje pa je, da so ture za otroka primerne in povsem varne. To pomeni, da ne boste potrebovali vodniške vrvi.

Otroka povabite s seboj v gore po petem letu starosti

Otroka je s seboj v hribe najbolj idealno povabiti med petim in sedmim letom. Vsekakor pa ni nikoli prepozno. Nekateri ljudje v gore pričnejo zahajati šele v srednji ali pozni starosti, a kljub temu naberejo več kot tisoč različnih tur.

Planinarjenje s petletnim otrokom naj na primer ne vključuje spanja pod smreko ali balvanom, ker je velika verjetnost, da se mu bo vse skupaj uprlo. Pri starejših, izkušenejših in že navdušenih otrocih si lahko privoščite tudi kaj takšnega. Pri najmlajših otrocih je bistveno, da jih na začetku v gore spremlja nekdo, ki zna navdušiti otroka, ki ima ne nazadnje smisel tudi za romantiko, dolge ter zanimive pogovore in ki hitro zna pogasiti tudi morebitni prepir med malčki.

Seznam opreme za mlade planince

Navdušenje otroka nad planinarjenjem je ena od obveznih sestavin, ki naj ga spremljala prav   na vsaki pohodniški turi. Prav tako pa je izjemno pomembno, s čim boste opremili svojega otroka. Pripravite skrbno in dosledno izdelan seznam. Kategorijo opreme za mladega planinca razdelite na štiri osnovne kategorije: planinska oprema, druga oblačila in obutev, ostala oprema ter dokumenti.

Planinska oprema praviloma vključuje spalno vrečo, nahrbtnik, planinske čevlje, planinske hlače, vetrovko ali bundo, pohodne palice, volnen pulover, kapo, rokavice, čutaro oziroma steklenico za pijačo, palerino. Kategorija druga oblačila in obutev vključuje spodnje perilo, dve trenirki, rezervne hlače, rezervne nogavice, rezervne majice in srajce, škornje, športne copate, natikače, kratke telovadne hlače, kopalke, brisačo za kopanje.

Ostala oprema lahko zajema tudi pribor za osebno higieno, žepno svetilko z rezervnim vložkom, dežnik, žepni nož za namaz ali potovalni jedilni pribor, armafleks, beležko in peresnico, obliže, družabne igre in športne rekvizite, pesmi za ob tabornem ognju.

Obvezni dokumenti na poti so planinska izkaznica, potrjena zdravstvena izkaznica in telefonska številka staršev.

Opremo boste seveda prilagodili glede na letni čas in glede na vremenske razmere. Poskrbite, da bo vsa oprema kakovostna. V prodajalnah Intersport vam je na voljo vrhunska oprema za vašega mladega nadobudnega planinca. Ponudbo si lahko ogledate tudi v spletni prodajalni intersport.si.

Priskrbite si še Planinski zabavnik v dveh delih

Za največjo mero navdušenosti nad hribolazenjem vašega malega junaka boste poskrbeli z nakupom Planinskega zabavnika, ki vam je na voljo v dveh delih. Prvi je namenjen najmlajšim hribolazcem; za otroke stare od štiri do devet let.

Planinski zabavnik je delovni zvezek o gorah z nalogami za ustvarjanje, učenje, vzgojo ter zabavo. Na zabaven način najmlajšim predstavlja planinstvo. V njem boste našli kar 44 različnih tipov nalog različnih težavnostnih stopenj. Opremljen je z duhovitimi ilustracijami ter nazornimi fotografijami.

Zabavnik je poln prisrčnih vzgojnih komentarjev. Najučinkoviteje deluje, če ga otrok predeluje skupaj z odraslim, bolj izkušenim planincem.