Povzetek

Fitnes

Čeprav so si vadbene podloge na prvi pogled zelo podobne, se med seboj precej razlikujejo. Različne vadbe zahtevajo različno podlogo.

Določena domača vadba vsebuje številne vaje, ki jih je treba izvajati v ležečem, sedečem ali klečečem položaju. Ker potekajo v glavnem na tleh, se lahko hitro znajdemo pred težavo, saj trda tla predstavljajo izjemno neudobno oviro za izvedbo določenih vaj. Prav zaradi tega si je pametno omisliti posebno vabeno podlogo, s pomočjo katere bomo vadili na mehkem, vadba pa bo v trenutku postala udobna.

Seveda je na trgu izjemno velika ponudba najrazličnejših vadbenih podlog, ki se razlikujejo glede na namembnost in način vadbe. Največje razlike so v debelini in površini pa tudi v strukturi vadbene površine.



Podloge za pilates

Za pilates so primerne nekoliko debelejše podloge. Njihova debelina se giblje med 1.5 in 1.9 centimetra, dolge so med 140 in 216 centimetri, široke 58 in 100 centimetri.

Spodnja površina se mora dobro prilageti tlem, medtem ko mora vasbena površina omogočati nemoteno drsenje.

Podloge za jogo

Za jogo so primerne tanjše podloge, katerih debelina znaša med 0.3 in 0.6 centimetra. Tudi dimenzijsko so nekoliko drugačne, saj v širino merijo med 55 in 80 centimetrov, v dolžino pa med 120 in 190 centimetrov. Večina podlog za jogo je iz PVC-ja, nekatere pa so tudi iz naravnih in recikliranih materialov.

Podlage za jogo se razlikujejo tudi glede na tip joge, ki jo izvajamo. Tipu vadbe mora biti namreč prilagojena zgornja površina.

Splošne vadbene podloge

Za splošno vadbo (raztezne in različne vaje, ki jih izvajamo na telh) so primerne podloge podobnih dimenzij kot za pilates. Pomembno, da je zgornja površina prekrita s plastjo vinila, ki omogoča lažje čiščenje.

Trpežne podloge

Tudi mnogi rekreativci prisegajo na trpežnejše podloge, kakršne sicer najdemo v fitnes studijih. So nekoloko debelejše in predvsem izdelane iz materialov, ki zagotavljajo daljšo življenjsko dobo.

Večina vadbenih podlog je enostavno zložljivih, ponavadi jih htranimo zvite v rolo, ki jo hranimo v suhem prostoru.