Povzetek

Trendi

Tokio bo letošnje poletje gostil olimpijske in paraolimpijske igre, ki bodo globalno občinstvo navdušile z japonskim gostoljubjem ter mešanico tradicije in sodobnosti. Olimpijske igre bodo na sporedu med 24. julijem in 9. avgustom, paraolimpijske igre pa med 25. avgustom in 6. septembrom.

V bogati zgodovini poletnih olimpijskih iger je le peščica mest, ki se lahko pohvalijo, da so večkrat gostila poletne olimpijske igre. Atenam, Parizu, Londonu in Los Angelesu se letos pridružuje še Tokio.

Mednarodna družina športnikov se je v japonski prestolnici prvič zbrala leta 1964. Takratne igre so si slovenski ljubitelji športa zapomnili predvsem po fantastičnem nastopu našega legendarnega gimnastičnega asa Miroslava Cerarja, ki je na konju z ročaji osvojil zlato medaljo. Takrat si je prislužil tudi vzdevka zlati konjenik in bog konja.

Japonska v času prvih tokijskih olimpijskih iger še ni bila ultramoderna država, kakršno poznamo danes. Zato so igre izkoristili tudi za infrastrukturno modernizacijo svoje države.  Tokio je v zelo kratkem času dobil več sto kilometrov sodobnih cest, zrasli so številni sodobni hoteli, letališče Haneda pa so povezali s sodobno enotirno železnico.

Poleg tega pa so po progi Tokaido začeli voziti ultrahitri vlaki Šinkansen, ki so prestolnico povezali z Kjotom in Osako.

Igre Tokio 2020

V dobrega pol stoletja se je marsikaj močno spremenilo. Japonska je ena najbolj razvitih sodobnih velesil. Tokio pa je megapolis, kjer živi več kot devet milijonov prebivalcev. A kljub vsemu bodo olimpijske in paraolimpijske igre zagotovo navdušile s svojo sodobnostjo, ki bo v svojem bistvu najava bližnje prihodnosti. Japonci so na mestu, na katerem so leta 2015 podrli stari stadion, zgradili novi osrednji oder iger, ki so ga tudi uradno preizkusili med lanskim svetovnim prvenstvom v ragbiju. Poleg tega so na novo postavili tudi številna druga prizorišča, obstoječa pa so obnovili in posodobili.

Ultramoderna bodo tudi prevozna sredstva, s katerimi bodo med olimpijskimi prizorišči prevažali športnike in gledalce.

Prevozi bodo urejeni z brezemisijskimi vozili, med katerimi bodo številna samovozeča vozila, ki bodo prilagojena tudi za invalide in ljudi s posebnimi potrebami.

ASICS – zlati partner olimpjskih iger Tokio 2020

Olimpijske igre so izjemen organizacijsko-logistični izziv, ki ga brez številnih partnerjev ne bi bilo mogoče realizirati.

Organizatorji iger v Tokiu sodelujejo z desetimi zlatimi partnerji, med katerimi je tudi svetovno priznani japonski izdelovalec športne opreme Asics. Pri znamki, ki je bila ustanovljena leta 1949 v Kobeju, bodo s svojo obutvijo in oblačili opremili člane organizacijskega odbora, funkcionarje, sodnike in prostovoljce. Obiskovalcem pa bodo namenili tudi posebno olimpjsko kolekcijo obutve in oblačil.

Ob tem velja omeniti zanimivo promocijsko akcijo japonske letalske družbe JAL, ki bo obiskovalcem iger namenila kar 50.000 brezplačnih letalskih vozovnic.

Posebna Asics kolekcija obutve za olimpijske igre v Tokiu 2020

Tudi športno plezanje bo športno tekmovanje na prihajajočih Olimpijskih igrah.

Novi športi

Pri Mednarodnem olimpijskem komiteju so na seznam tokijskih olimpijskih iger dodali pet novih športov. Tako bo prvič na sporedu turnir v baseballu, premierno pa se bodo za olimpijska odličja borili še karateisti, rolkarji, deskarji in športni plezalci.

Predvsem v slednjem športu imamo tudi Slovenci z Janjo Garnbret, ki velja za najboljšo športno plezalko na svetu, izjemno močno kandidatko za najvišja mesta.

Slovenski aduti

Na igrah v Riu de Janeiru 2016 so slovenski športniki osvojili štiri medalje – 1 zlato, dve srebrni in eno bronasto. Glede na izjemne uspehe slovenskega športa v zadnjih štirih letih pa si v Tokiu lahko obetamo še bogatejšo bero odličij.

Poleg Janje Garnbret bo imela naša odprava, ki jo bo v deželi vzhajajočega sonca vodil Miroslav Cerar, še nekaj drugih močnih kandidatov, ki si lahko glede na svoje uspehe zadnjih let obetajo boj za medalje.

Zagotovo je treba omeniti kolesarja Primoža Rogliča, pa veslače Petra Kauzerja, Nejca Žnidaršiča, Benjamina Savška, Luko Božiča, Evo Terčelj. Vedno so v igri tudi naše odlične judoistke na čelu s Tino Terstenjak in Anamari Velenšek …

Med kolesarji se bo pomeril tudi naš kolesarski as Primož Roglič.

Že sedaj je jasno, da bodo igre v Tokiu navdušujoč vsestranski multimedijsko-športni spektakel, ki bo brez dvoma postregel s številnimi superlativi. Vse skupaj pa bosta spremljali ves čas nasmejani maskoti Miraitowa in Someity.