Tek

Pravi tekači tečejo tudi v zimskih razmerah. To je dejstvo. A kljub tem tek pozimi zahteva nekoliko drugačne priprave na tek in tudi nekoliko drugačno opremo. Predvsem potrebujemo nekaj dodatkov, s katerimi poskrbimo, da nas med tekom ne zebe in da nismo izpostavljeni različnim nevarnostim.

Odsevniki

Pozimi so dnevi občutno krajši. V tistih najbolj zoprnih novemberskih in decemberskih dneh je že okoli pete ure popoldne trda tema. To pomeni, da tekači, ki hodijo v redne službe, tečejo v slabih svetlobnih pogojih. Če tečejo po cestah in poteh, kjer so izpostavljeni nevarnostim prometa, je priporočljivo, če se opremijo z različnimi odsevniki oziroma, ki voznikom omogočajo, da jih lažje opazijo. Obstajajo različne oblike odsevnikov, kot so na primer odsevni trakovi, ki si jih namestimo na telo. Lahko si jih nadanemo okoli vratu ali pa si jih pripnemo na gležnje, zapestja ali nadlakti.

Oblačila in obutev z odsevnimi detajli

Zelo priporočljiva je tudi uporaba oblačil in obutve, ki imajo vgrajene odsevne elemente. V mislih imamo predvsme tekaške jakne, ki imajo predvsem na hrbtnem delu nameščene odsevnike, ki se zasvetijo, ko jih obsije svetloba avtomobilskih žarometov. Obstajajo tudi posebni odsevni brezrokavniki ali pa oblačila, ki so zasnovana v fluorescentnih barvah.

Odsevni elementi so lahko nameščeni tudi na tekaške copate. Praviloma so odsevniki nameščeni na zadnji strani, nekateri proizvajalci pa so ta detajl učinkovito rešili tako, da so svoje zaščitne znake izvedli z odsevnim barvami (na primer Nikejeva kljukica ali Adidasove tri črte).

Zelo pomembno je, da so ti odsevniki čisti. Glede na to, da zimski tek pogosto poteka po vlažni podlagi, se lahko odsevniki hitro umažejo, zato je smiselno preverjati njihovo stanje in jih po potrebi obrisati z mokro krpo.

Naglavne svetilke

Nekateri tekači so postali pravi navdušenci nočnega teka. Njim so namenjene naglavne svetilke znamk McKinley, Mammut in Led Lenser, ki izjemno povečujejo vidljivost in varnost teka v slabših svetlobnih pogojih. Poleg tega pa so te svetilke primerne tudi za druge športne aktivnosti.

Toplotna izolacija

Glede na to, da se zimski tek odvija pri precej nižjih temperaturah, je potrebno poskrbeti tudi za toploto. To seveda zagotavljamo z izbiro primernih oblačil, ki so izdelana iz materialov, ki se hitro sušijo in dobro odvajajo vlago.

Ob tem pa si je priporočljivo omisliti tudi nekatere dodatke, ki lahko prinesejo odločilno razliko. Pozimi je priporočljivo teči z rokavicami. Velja namreč pravilo, da če nas zebe v roke, nas zebe v vse telo. Zelo uporaben dodatek je tudi čezglavni ovratnik, ki varuje vrat in dihala. V zares hladnem vremenu si lahko omislite celo obrazno masko. Kapa je tako in tako zimska klasika, nadomestimo pa jo lahko tudi s trakom, s katerim pred mrazom zaščitimo ušesa.

Upoštevati pa velja tudi staro zimsko-tekaško modrost, da začnemo teči pred vhodnimi vrati doma in tečemo brez postanka do doma. Predvsem moramo skrbeti, da se ob morebitnem postanku ne začnemo ohlajati. Ko pridemo domov, pa se seveda še kako priležeta vroč tuš in topel čaj.