Povzetek

Plavanje

Počitnice na morju ponujajo tudi številne priložnosti za različne oblike športnega odklopa. Ena izmed njih je zagotovo potop v svet morskih globin. S kopnega morje namreč deluje kar nekoliko skrivnostno, zato nas vse zanima, kaj se dogaja v njegovih globinah. In tudi pod morsko gladino je veliko življenja in dogajanja. Glavni junaki podvodnega sveta pa so privlačna bitja, ki nas vedno znova navdušujejo. Za dober vpogled v pisan naravni akvarij pa seveda potrebujemo nekaj osnovne opreme. Za začetek potrebujemo masko, dihalko in plavuti.

Potapljaške maske

Maska je seveda najbolj osnovni potapljaški rekvizit, ki nam omogoča jasen pogled pod vodo. Zavedati se moramo, da pogled pod vodo ni nikoli povsem pravilen, saj so zaradi kota, pod katerim se lomi svetloba, predmeti za približno tretjino večji in za približno četrtino bližje. Obstajajo maske različnih oblik, z enojnim in dvojnim steklom. A njihova najbolj bistvena lastnost je tesnjenje. To omogoča silikon, ki je osnovni material večine sodobnih mask. Obstaja preprost preizkus, kako preveriti, da je maska pravilne velikosti in da dobro tesni: masko si pritisnite na obraz (pri tem pazite, da s čela umaknite lase) in zajemite sapo. Če je maska pravilne velikosti, bi morala ostati na obrazu, tudi če pogledate proti tlom. Predvsem pa vas maska ne sme nikjer tiščati. Zelo uporaben dodatek je tudi neoprenski rokav za pašček, ki močno olajša nameščanje maske. Proizvajalci pa mislijo tudi na potapljače, ki sicer nosijo korekcijska očala. Njim so namenjene posebne maske z lečami, ki ustreza njihovi dioptriji.

Celoobrazne maske

V zadnjem času so predvsem pri rekreativnih potapljačih zelo priljubljene maske, ki segajo čez celoten obraz in imajo tudi integrirano dihalko. Te maske ponujajo občutno večje vidno polje, kar še dodatno približa lepote in zaklade podvodnega sveta.

Uporabni triki

Seveda velja upoštevati tudi nekaj trikov, s katerimi izboljšamo uporabnost maske in užitek pri potapljanju. Zelo pomembno je izenačevanje pritiska v maski. Če tega ne storimo, se to v najslabšem primeru lahko konča celo s počenimi očesnimi kapilarami. Poskrbeti je treba tudi, da se maska z notranje strani ne rosi. Rosenje ni težave maske, temveč razlike med zunanjo in potapljačevo telesno temperaturo. Izkušeni potapljači to rešijo s preprostim pljunkom na notranjo stran maske. Obstajajo pa tudi posebna razpršila, ki nadomestijo slino.

Dihalke

Dihalka je izjemno pomemben pripomoček pri takoimenovanem snorklanju, oziroma plavanju na vodni gladini in opazovanju podvodnega sveta. Pri tem načinu plavanja nam dihalka omogoča, da nam glave ni treba dvigniti iz vode za vsak vdih zraka. Glavni del dihalke je ustnik, ki ne sme biti prevelik. Priporočljivo je, da je izdelan iz kakovostnega silikona. Kakovostne dihalke so opremljene tudi s posebnim ventilom, ki pri potopu preprečuje vdor vode v dihalko. Če dihalka nima tega ventila, moramo vodo iz cevi spraviti s hitrim in močnim izpihom. Cev dihalke mora biti nekoliko ukrivljena, tako da se dobro prilega obliki glave in da lepo gleda iz vode, ko imamo obraz potopljen v vodo. Vrh dihalke je tudi najvišja točka potapljača, kadar plava na vodni gladini. Zato je ponavadi obarvana v živo barvo, ki opozarja na prisotnost potapljača.

Plavuti

Plavuti potapljaču pomagajo pri odrivanju vode in s tem pri bolj učinkovitem in hitrejšem plavanju. Obstajajo plavuti, ki so primerne za snorklanje, in plavuti, ki so primerne za resno potapljanje. Za rekreativce so praviloma primernejše plavuti z zaprto peto. V zadnjem času pa so se pojavile tudi posebne otroške plavuti z odprto peto in neoprensko blazinico na paščku in jih je možno prilagajati različni velikosti otrokovega stopala.

Pri nakupu jih morate obvezno pomeriti, saj imajo različni proizvajalci precej različne številke. Resnim potapljačem pa so namenjene plavuti z odprto peto, ki omogočajo uporabo potapljaških škorenjčkov. Ti namreč omogočajo tudi dostop do vode po bolj ali manj ostrih skalah. Poleg tega se plavuti razlikujejo tudi po dolžini, elastičnosti in trdoti. Razlike med posameznimi modeli pa bodo bolj zaznali resni potapljači. Načeloma velja pravilo, da daljše in bolj elastične plavuti omogočajo hitrejše in bolj učinkovito plavanje pod vodo.

Plavalci pogosto pri treningu (v bazenih) uporabljajo plavuti za trening, s pomočjo katerih plavalci krepijo mišice nog in tudi sicer služijo krepitvi plavalne kondicije. Tudi te najdete na policah Intersportovih prodajaln.

Klasične plavuti

Profesionalne plavuti

Plavuti s paščkom

Plavuti za trening