Plavanje

Potapljanje je verjetno najbolj mikavna morska aktivnost. Tam pod vodo je vse drugače, mešata se tišina in mir. V tisti neskončni modrini domujejo fascinantna bitja, ki vedno znova navdušujejo s svojo pojavo, lepoto in uigranim gibanjem. Prav zato je velika modrina v zgodovini navduševala največje pustolovce in raziskovalce. Kot magnet jih je vlekla k sebi in jih povsem začarala.

A za odkrivanje podvodnega sveta potrebujemo tudi nekaj kvalitetne opreme za potapljanje.

Maske

Sodobne maske morajo zagotavljati dobro vidljivost in majhen volumen. Sodobne maske so opremljene z dvojnim steklom in kvalitetnim gumijastim tesnilom, ki preprečuje vdor vode v notranjost. Boljši modeli so opremljeni s posebnimi plastičnimi vložki, ki jim pravimo reduktorji volumna. Le ti zapolnijo prosta mesta v maski, kjer bi bil sicer zrak. Pomembno je tudi vidno polje. Načeloma velja pravilo, da se le to povečuje z bližino stekla očem.

Dihalke

Dihalke na prvi pogled delujejo zelo enostaven pripomoček, ki nam med potapljanjem na gladini omogoča dostop do svežega zraka. Vendar je tudi izbira dihalke zahteva nekaj pozornosti. Dihalke s harmonikastim gumijastim delom niso najboljša izbira, saj se v pregibih lahko nabira voda. Zelo pomemben je premer cevi, saj se potapljač pri dihanju skozi preozko dihalko preveč napreza. Na drugi strani pa se pri preširoki dihalki preveč napreza pri praznjenju vode iz dihalke. Načeloma velja pravilo, da naj bodo dihalke dolge med 38 in 40 centimetri in naj imajo med 20 in 22 milimetrov premera. Ustnik mora biti udoben in ne sme povzročati alergij. Najbolj primerni so silikonski ustniki.

Plavuti

Plavuti povečujejo učinkovitost plavanja, kar je pri podvodnih aktivnostih pogosto odločilnega pomena. Prav plavuti namreč omogočajo potope v večje globine. Plavuti so različnih dolžin in trdot. Izdelane so iz gume, kvalitetne plastike, v zadnjem času pa tudi iz steklenih in ogljikovih vlaken. Poleg tega so plavutim dodane še različne ojačitve, ki povečujejo njihovo torzijsko stabilnost in izničujejo zvijanje po osi. Modeli iz mehkejše gume so namenjeni predvsem lažjim potapljačem, medtem ko naj si potapljači z večjo telesno maso izberejo trše modele. Načeloma velja pravilo, da bolj elastične plavuti omogočajo boljši potisk, vendar od potapljača zahtevajo nekoliko več energije.