Plavanje

Poletje obožujemo, ker ponuja toliko različnih možnosti za vodne športe na prostem – plavanje, snorklanje, potapljanje, kajak, kanu, deskanje, ne smemo pa pozabiti niti na vse bolj priljubljeno supanje. Če ste se tudi vi zaljubili v katero od teh aktivnosti, ste vmes verjetno opazili, da vaše klasične kopalke niso kos vsem izzivom – omejuje vaše gibe, ne držijo vsega na mestu, kot bi morale, in pogosto se zgodi, da po nekaj nošenjih že romajo v smeti. Razlog za to je preprost – klasične kopalke, namenjene uživanju na plaži in krajšim kopanjem v morju, niso primerne za ukvarjanje z vodnimi športi na prostem.
Izbira kopalk za vodne aktivnosti je lahko težka naloga, saj zahtevajo različno funkcionalnost in dizajn kopalk. A brez skrbi – naš vodič vam bo pomagal razumeti razlike med klasičnimi in »športnimi« kopalkami ter na kaj morate biti pozorni.

Kakšna je razlika med klasičnimi in športnimi kopalkami?

Kot smo že uvodoma poudarili, so klasične kopalke namenjene sproščenemu uživanju na morju, reki ali jezeru. Seveda so namenjene vodnim aktivnostim, vendar le, če se s temi aktivnostmi ukvarjate bolj sproščeno. Njihove glavne značilnosti so osredotočene na estetiko. V ospredju je dizajn, torej videz, udobje pa je pogosto na drugem mestu. Niso primerne za intenzivnejše vodne aktivnosti, predvsem zaradi pomanjkanja podpore in specifičnih funkcionalnosti.

Pri tako imenovanih športnih kopalkah so funkcionalnost, opora in udobje na prvem mestu, kar se ne odraža le v materialu, ampak tudi v dizajnu. Zasnovane so ergonomsko, kar zmanjšuje upor v vodi, nudi podporo in omogoča svobodo gibanja. Materiali so izbrani za optimalno delovanje, vzdržljivost in odpornost na klor, UV žarke in obrabo. Izstopajo z aerodinamičnim dizajnom z minimalnimi šivi za čim manj draženja in dodatnimi ojačitvami na ključnih mestih. Zagotavljajo oporo v predelu prsnega koša, pasu in bokov ter kompresijo mišic.

Materiali športnih kopalk

Kopalke za športne aktivnosti so izdelane iz posebnih materialov, ki zagotavljajo funkcionalnost, vzdržljivost in udobje.

Najpogosteje so ti materiali:
Poliester: odporen na klor, UV žarke in trenje. Hitro se suši in obdrži obliko, zato je idealen za kopalke, ki se pogosto uporabljajo v bazenih.

Elastan (Spandex/Lycra): znan po svoji elastičnosti in sposobnosti raztegljivosti od 5 do 7-krat svoje prvotne velikosti. Kombiniran je z drugimi materiali za zagotavljanje udobja in fleksibilnosti. Idealen za plavanje, potapljanje in druge vodne športe.

• Neopren: sintetični kavčuk, ki se uporablja za izdelavo potapljaških in deskarskih oblek. Zagotavlja izolacijo ter tako zadržuje toploto in je primeren za uporabo v hladni vodi. Debelina neoprena je odvisna od temperature vode.

Najlon: je lahek, odporen na trenje in se hitro suši. Pogosto se uporablja v kombinaciji z elastanom za športne kopalke, ki zahtevajo prožnost in vzdržljivost.

Polipropilen: odporen na kemikalije in vlago, uporablja se za dodatno izolacijo in zaščito v ekstremnih pogojih.

Športne kopalke za določene vodne aktivnosti

Tako kot pri nakupu klasičnih kopalk bodite tudi pri pomerjanju vedno pozorni, da vam je model udoben in vas nikjer ne ovira. Preizkusite več modelov in celo velikosti, da najdete pravšnjo zase. Upoštevajte, da vas izbrane kopalke ne smejo nikjer stiskati ali vezati. Pravzaprav bi se morali v športnih kopalkah počutiti, kot da nosite drugo kožo. Glede na posamezno vodno aktivnost boste izbrali modele, ki se med seboj razlikujejo po dizajnu, specifikah, pogosto pa tudi po materialu.

Kopalke za kopanje

Kopalke za plavanje so oblikovane tako, da zmanjšajo upor v vodi in omogočajo prosto gibanje. Pogosto so izdelane iz poliestra ali elastana, materialov, ki so odporni na klor in se hitro sušijo. Enodelne kopalke in kopalne kratke hlače so priljubljeni modeli, saj zmanjšujejo upor in omogočajo maksimalno svobodo gibanja. Namreč, bolj kot je zaprt dizajn, bolj pomaga zmanjšati trenje. Kopalke nudijo tudi dodatno oporo okoli prsi in pasu za zagotavljanje prileganja in udobja med plavanjem.

Kopalke za potapljanje

Potapljanje zahteva posebne kopalke, ki prenesejo pritisk in nudijo dodatno zaščito. Pravzaprav pri potapljanju govorimo bolj o »oblekah/kostumih« kot o »kopalkah«. Neopren je najpogostejši material za neoprenske obleke zaradi svoje izolacijske sposobnosti, ki pomaga ohranjati telesno temperaturo. Izbira debeline neoprena je odvisna od temperature vode. Za toplejše vode zadostuje tanjši neopren (približno 3 mm), za hladnejše vode pa debelejši neopren (5 mm ali več). Potapljaške obleke so lahko enodelne ali dvodelne s kapuco, rokavicami in škornji za dodatno izolacijo. Pogosto imajo tudi zadrge za lažje oblačenje. Zagotavljajo zaščito pred morskimi organizmi, obrabo in UV žarki.

.

Kopalke za snorklanje

Ko govorimo oblačilih za snorkljanje, je pomembno, da se materiali hitro sušijo. V toplejših vodah zadoščajo tanjši materiali, kot sta spandex ali lycra. Priporočamo enodelne kopalke in daljše kopalke za dodatno zaščito pred soncem, pa tudi pred morskimi organizmi, kot so meduze. Kopalke morajo zagotavljati zadostno podporo zlasti okoli prsi in pasu, ne da bi ovirale gibanje.

Kopalke za deskanje

Za deskanje potrebujete kopalke, ki so funkcionalne, udobne in nudijo potrebno zaščito. Neopren je najpogostejši material, saj zagotavlja toplotno izolacijo in zaščito. Tanjši neopren (1–2 mm) je primeren za toplejše vode, medtem ko je debelejši neopren (3–5 mm) boljši za hladnejše vode. Enodelne obleke (wetsuits) ali dvodelne obleke z »rashguard« majicami in kratkimi hlačami zagotavljajo optimalno kombinacijo zaščite in svobode gibanja. Obleke morajo zagotavljati dobro oporo, zlasti okoli prsi in pasu, da zagotovijo stabilnost med deskanjem.

Kopalke za kajak in kanu

Teh vodnih aktivnosti morda ne izvajate neposredno v vodi, a ker obstaja možnost padca vanjo, so zanje obvezne kopalke. Zelo pomembno je, da izberete kopalke, ki se hitro sušijo, za hladnejše vode izberite neopren, medtem ko je kombinacija spandexa in elastana dobra izbira za toplejše vode. Ker boste izpostavljeni soncu, sončni žarki pa se dodatno odbijajo od vodne gladine, priporočamo izbiro kopalk, ki pokrijejo čim večji del telesa. Izberete lahko tudi »rashguard« majice z dolgimi rokavi. Priporočamo izbiro daljših kratkih hlač iz zelo praktičnega razloga – zaradi nenadnih gibov in drseče podlage je manj možnosti, da bi se daljši modeli pri teh vodnih aktivnostih nabrali in povzročali nelagodje v spodnjem delu telesa.

.

Kopalke za SUP

Pri supanju potrebujete kopalke, ki so udobne, nudijo zaščito in omogočajo svobodo gibanja. Dvodelne kopalke so priljubljene, ker ponujajo večjo svobodo gibanja, dolge ali kapri hlače pa dodatno ščitijo pred soncem. Idealna izbira so tako imenovane »rashguard« majice, ki dodatno zaščitijo zgornji del telesa pred soncem.

Kako pravilno vzdrževati športne kopalke

Pravilno vzdrževanje športnih kopalk je bistvenega pomena za podaljšanje njihove življenjske dobe in ohranjanje funkcionalnosti. To je še posebej pomembno, ker so lahko pogosto dražje, zato želite, da vam služijo čim dlje.

• Ne glede na to, ali ste kopalke uporabljali v slani ali sladki vodi, je pomembno, da jo po vsaki uporabi sperete.

• Kopalk NE perite v pralnem stroju, vedno to počnite ročno. Pralni stroj namreč lahko poškoduje elastična vlakna.

• Vedno uporabljajte blage detergente in nikoli ne uporabljajte belil ali mehčalcev, saj oslabijo vlakna in se lahko oprimejo tkanine.

• Če je možno, kopalk ne sušite neposredno na soncu, da barva ne zbledi in sam material ne oslabi.

• Kopalk NIKOLI ne sušite v sušilnem stroju.

Z upoštevanjem teh nasvetov lahko izberete in vzdržujete kopalke, ki vam bodo nudile najboljšo podporo in udobje za vse vaše vodne avanture. Ne glede na aktivnost bodo pravilno izbrane in vzdrževane kopalke občutno izboljšale vašo izkušnjo v vodi, saj se boste lahko osredotočili na uživanje in doseganje svojih ciljev.