Kolesarjenje

Prvi spomladanski žarki hitro prebudijo željo po kolesarjenju. Če je kolo pozimi mirovalo, ga brez servisa ali vsaj pregleda zagotovo ni varno postaviti na cesto. Da na prvi vožnji ne bo nepotrebnih presenečenj, si kolo pripravite že pozimi in upoštevajte priporočila za pripravo kolesa.

Prvi korak: Očistite kolo

Na kolesu, ki ste ga pozimi pospravili v kot ali zaprašeno garažo, se je zagotovo nabralo nekaj umazanije. To velja še zlasti takrat, ko ste kolo pospravili, ne da bi se ga prej očistili. Preden se lotite dela na kolesu ga zato nujno očistite. Pripravite toplo vodo in vanjo dodajte nekaj neagresivnega čistila oz. najbolje čistila, ki je namenjeno čiščenju koles. Z gobico, ki ni groba, kolo očistite od vrha do tal.

Če boste želeli temeljito očistiti tudi pogonski sklop, uporabite razmaščevalec. Verigo, zobnike in menjalnika poškropite in pustite, da razmaščevalec začne delovati. Na koncu te dele očistite še s čistilom. Celotno kolo sperite tudi s čisto vodo.

Drugi korak: Preverite pnevmatike

Po dolgem mirovanju pnevmatike zagotovo nekoliko spustijo. Če je vaše kolo prek zime obešeno, je priporočljivo pnevmatike celo spustiti. Najprej iz pnevmatike spustite ves zrak in jih ponovno napolnite s priporočenimi bari, ki so glede na vrsto kolesa različni.

Preglejte tudi obrabljenost in dotrajanost pnevmatik. Vse pnevmatike imajo določen profil in mejo obrabljenosti. Ker vam kvaliteta pnevmatik narekuje tudi varno vožnjo, obvezno preverite tudi dotrajanost. Razpoke, raze in luknje v pnevmatiki so znak, da jih je potrebno zamenjati. Pri proizvajalcu preverite, katere pnevmatike so najustreznejše za vaš stil vožnje.

Tretji korak: Preverite delovanje in obrabljenost zavor

Ena najpomembnejših nalog pregleda kolesa je delovanje zavor, ki so v prvi meri odgovorne za varnost kolesarja. Pregledati je treba delovanje zavornih ročk in obrabljenost zavornih gumic. V kolikor so gumice obrabljene ali puščajo na obroču sled, jih je treba zamenjati. Če imate na svojem kolesu disk zavore, s pogledom od zgoraj navzdol preverite, koliko zavorne mase še imajo ploščice. Menjavo ploščic lahko opravite sami, ali pa se odpravite do bližnjega servisa.

Četrti korak: Preverite delovanje pogonskega sklopa

S priporočenimi mazili namažite verigo. Z eno roko kapljajte po verigi, medtem ko z drugo roko vrtite gonilko. Na koncu verigo obrišite še s krpo, da poberete odvečno mast oz. olje. Če je na verigi preveč mazil, nase še bolj vleče umazanijo.

Ko ste verigo namazali, preverite razmerje prestavnega sklopa. Z ročnim poganjanjem gonilke ves čas prestavljajte ročice tako na večjem kot na manjšem zobniku in opazujte, ali so menjave tekoče. V kolikor doma nimate stojala za kolo, se odpeljite en krog po dvorišču in med vožnjo preverjajte delovanje prestav.

Peti korak: Opremite kolo z dodatki za varno vožnjo

Preden se boste odpravili na cesto ali teren nikakor ne smete pozabiti na dodatno opremo, ki zagotavlja varno vožnjo. Če si ne želite ostati na cesti, ko vam bo počila pnevmatika, preverite, ali imate rezervo in tlačilko. Za varnejšo vožnjo podnevi, še posebej pa ponoči, na kolo dodajte odsevnike ter prednjo in zadnjo luč. Če je kolo vaše prevozno sredstvo v službo, dodajte nosilce za torbe ter blatnike, ki vas bodo zaščitili pred nepotrebnim škropljenjem.

Pred prvimi vožnjami obiščite športno prodajalno INTERSPORT in se opremite z ustreznimi oblačili in drugimi dodatki, kot so rezervne pnevmatike, tlačilke, luči, odsevniki, čistila in mazila za kolo, prevleke za sedež, opore in nosilci ter drugo opremo, ki vam bo zagotovo olajšala skrb za čisto in varno kolo.

Po tem ko ste kolo pripravili na sezono kolesarjenja in bili pozorni na vse zgoraj omenjene točke, pa nikakor ne smete pozabiti na najpomembnejše – nase. V zimskem mirovanju kolo počiva, vi pa kondicijo vseeno lahko pridobivate s številnimi drugimi dejavnostmi, kot je pohodništvo, tek na smučeh, smučanje, tek v naravi, plavanje … Zato traso prve spomladanske vožnje prilagodite telesni pripravljenosti.

V videu spodaj poglejte, kako se priprave kolesa na novo sezono loti Marko »Popi« Popovič, izkušen serviser koles iz servisa Bikehanic.