Kampiranje

Spomladi uradno odpiramo sezono kampiranja, Hrvaška pa je idealna destinacija za vse ljubitelje bivanja v naravi. Med tujci, pa tudi domačimi gosti, je za kampiranje najbolj priljubljena hrvaška obala in nekateri izmed številnih otokov. A Hrvaška ponuja veliko več kot to. Tudi notranjost Hrvaške ponuja čudovite kampe na nepozabnih lokacijah.

Na Hrvaškem je trenutno več kot 500 kampov po vsej državi. V to številko so vključeni različni tipi kampov – od večjih in družinskih, luksuznih oziroma tako imenovanih glamping kampov do manjših. Hrvaška je znana kot privlačna kamping destinacija, ki zadovolji potrebe vseh ljubiteljev narave in kampiranja. Večina kampov se nahaja ob obali, precej pa je tudi kampov v celinski Hrvaški, ki so idealna izbira, če želite ubežati večji gneči.

Kje je največ kampov na Hrvaškem?

Ko govorimo o številu kampov, zmaga čudovita Istra. To ni le najbolj priljubljena regija za kampiranje, ampak ima ta del države tudi največ kampov v vsej državi. Istra kot kamping destinacija ponuja številne prednosti – hkrati je blizu obale, a tudi notranjost nudi bogato kulturno-zgodovinsko izkušnjo, čudovite naravne znamenitosti, pozabiti pa ne smemo niti na fantastično gastronomsko ponudbo.

Kvarner je druga najbolj priljubljena regija za kampiranje, tu pa prednjačijo kvarnerski otoki, kot so Krk, Cres in Lošinj. Kvarner privablja goste s svojimi plažami in zalivi, kristalno čistim morjem in naravnimi lepotami. Ti otoki so znani tudi kot pohodniške in kolesarske destinacije, ki odlično dopolnjujejo bivanje v naravi.

V Dalmaciji je največ kampov v okolici Zadra in Splita, medtem ko Dubrovnik in njegova okolica nista tako osredotočena na kampiranje. Morda je tam manj kampov, a je pokrajina enostavno prečudovita.

Najmanj priljubljen del Hrvaške, pa tudi po številu kampov najmanj zastopan, je celinski del, ki pa se je v zadnjih letih začel počasi, a zanesljivo spreminjati. Lokacije okoli nacionalnega parka Plitvička jezera so vedno bolj priljubljene, Slavonija pa vse več pozornosti posveča tudi kampiranju.

Najbolj priljubljene, a tudi skrite lokacije za vaše sanjsko kampiranje

Priljubljeni kampi morda pritegnejo največ gostov, a pogosto z razlogom. Poleg odlične infrastrukture se te lokacije nahajajo ob ali v bližini številnih naravnih lepot, kar pomeni, da organizacija dejavnosti in izletov ne bo problem. Pravzaprav bo večji problem najti čas in dovolj dni dopusta za uživanje v vsem, kar ima ta predel Hrvaške za ponuditi.

Med najbolj priljubljenimi lokacijami v Istri sta Funtana in Poreč, ki sta odlična izbira, če želite bivanje na morju združiti z ogledom naravnih lepot Istre. Vsekakor obiščite Narodni park Brioni in Limski zaliv, kjer se lahko med kampiranjem podate tudi na kajakaško avanturo. V notranjosti raziščite istrsko podzemlje – čakata vas Pazinska jama in jama Baredine. Če ste ljubitelj pohodništva, vam Istra ponuja številne pohodniške in sprehajalne poti. Ne zamudite sprehoda po znameniti poti sedmih slapov, obiščite Žbevnico ali Naravni park Učka.

Izjemno privlačna lokacija v Kvarnerju je otok Krk, ki ponuja le najboljše od kampiranja. Ob obali celotnega otoka se raztezajo čudovite plaže, a tudi skriti zalivi. Raziščite jamo Biserujka, obiščite otoček Košljun in Jurandvor, kraj najdbe Baške plošče, številne pohodniške, sprehajalne in kolesarske poti pa odlično dopolnjujejo aktiven oddih.

Območje Zadra je eno izmed najbolj priljubljenih lokacij za kampiranje v Dalmaciji. Poleg nepozabnih plaž, ki preprosto kličejo po uživanju, obiskovalci z veseljem raziskujejo Narodni park Kornati in Narodni park Paklenica. In medtem ko Kornati s svojimi otoki in otočki navdušujejo vse ljubitelje morskih atrakcij, je Paklenica prava alpinistična in plezalna meka.

Kampiranje ob reki je posebno doživetje. Najbolj priljubljene lokacije so tiste ob obeh rekah – Korani in Mrežnici. Kampi v okolici so odlična izbira, če se želite popolnoma izklopiti. Ta del Hrvaške je znan tudi po kajakaštvu in pohodništvu.

Če imate raje kolesarjenje in pohodništvo, se odpravite v Slavonijo in Baranjo. Naravni park Papuk je znan po bogati flori in favni ter številnih pohodniških poteh, ki vas bodo prepričale, da Slavonija ni »ravna«. Vsi ljubitelji ptic boste uživali v Baranji v neposredni bližini Kopačkega rita, enega največjih mokrišč v Evropi.

Pred kampiranjem preverite svojo opremo

Ne glede na to, ali se boste letos preizkusili v kampiranju prvič ali že imate izkušnje, pred prvim letošnjim kampiranjem preverite vso potrebno opremo.

Osnova opreme za kampiranje je kakovosten šotor, ki je nepremočljiv, stabilen in primeren številu ljudi, ki nameravajo v njem spati. Spalna podloga zagotavlja toplotno izolacijo, a tudi udobje, da bo spanje čim bolj brezskrbno. Spalna vreča je obvezna, saj nikoli ne veš, do kam se bodo ponoči spustile temperature, tudi če prenočiš na obali. S seboj prinesite posteljnino za kampiranje, ki je odlična alternativna možnost, če vam v spalni vreči postane prevroče. S seboj lahko vzamete tudi vzglavnik, če pa se ne želite obremenjevati s preveč stvarmi, so dobrodošla alternativa napihljive blazine za kampiranje.

Ne smete pozabiti na prenosno kuhinjo, torej kuhalnik in potrebno posodo. Vsekakor pred potjo preverite, ali je »kartuša« polna oziroma ali imate dovolj bencina. Zložljivi in ​​praktični kompleti posode zavzamejo malo prostora in zadovoljijo vse potrebe. Za popolno izkušnjo »kamp restavracije« ne pozabite na zložljivo mizo in stole.

Ne smemo pozabiti tudi na sicer malenkosti, a nepogrešljive, ki v kampu naredijo veliko razliko – svetilko, pa naj bo naglavna ali ročna, prvo pomoč ter zaščito pred mrčesom in soncem. In ne pozabite na visečo mrežo – kasneje se nam boste zahvalili.

Kampiranje zahteva nekoliko več organizacije in načrtovanja na samem začetku kot na primer bivanje v hotelu. A po drugi strani se nikjer ne boste tako odklopili od vrveža sodobnega življenja kot v kampu, kjer se boste ponovno povezali z naravo. Prebujati se ob žvrgolenju ptic in žuborenju vode ter spati pod zvezdami – nič ni lepšega!