Ostali športi

Podobno kot ljudje tudi psi potrebujejo veliko gibanja na prostem. To pripomore k njihovi večji sproščenosti, kar se hitro pozna tudi na obnašanju živali. Ker gre za aktivnosti, ki jih običajno pes izvaja skupaj z lastnikom ali širšo družbo, je šport s psom odlična priložnost, da se poveže z ljudmi.

Danes je na voljo ogromno možnosti, s katerimi lahko v vseh letnih časih popestrite gibanje na prostem tako za vas kot tudi za vašega najboljšega kosmatega prijatelja. Preko celega leta ga lahko vzamete s seboj na tek ali pa na pohod v hribe, pozimi so vam na voljo zimski športi, kot je tek na smučeh, poleti pa nekateri drugi športi, kot so kolesarjenje, rolanje, supanje…. Izbira je seveda odvisna tudi od telesnih zmogljivosti in karakterja psa, ki sta v največji meri pogojena z njegovo pasmo. Zato je pri doziranju intenzitete športa pomembno predvsem, da svojega psa dovolj poznate, da lahko ocenite, koliko gibanja in kako intenzivno in dolgo lahko zdrži. Proces odraščanja psa je hkrati tudi proces spoznavanja zanj in za njegovo družino, prav tako pa se telesna pripravljenost štirinožcev razvija predvsem tekom prvega leta. Načeloma ni priporočljivo, da bi pse obremenjevali z dolgotrajnimi, fizično napornimi aktivnostmi pred prvim letom, saj lahko pride do poškodb. Prav tako moramo količino in stopnjo fizične aktivnosti omejevati v primeru, da je pes že v letih.

Načeloma velja, da nižje pasme niso nujno primerne za intenzivne športne aktivnosti, vendar tudi to ni nujno pravilo.  V vsakem primeru pa je najpomembnejše, da aktivnosti s psom stopnjujete postopoma, izberete takšne, ki ustrezajo tudi njegovemu karakterju in jih prilagodite njegovi starosti.

Nekatere pasme so pozimi bolj dovzetne za prehlade, zato lahko v zelo hladnem vremenu nanj namestite tudi pasji plašč, vendar ne pretiravajte, saj tudi psu med tekom lahko hitro postane vroče in se pregreje. Do pregrevanja lahko pride tudi v poletni vročini, zato se podobno kot za ljudi, odsvetuje intenzivno gibanje na vročem soncu.

Pohodništvo

Pohodništvo je odličen konjiček tako za psa kot tudi človeka. Seveda pa je priporočljivo, da vašega štirinožnega prijatelja postopoma pripravite na daljše pohodniške podvige. Preden se odpravite s psom na pot, pa se ne pozabite ustrezno opremiti.

Tako kot sta pohodna jakna in pohodne hlače obvezen del vaše opreme, sta bidon in posoda za vodo nepogrešljiv del opreme za psa. Nikakor pa ne pozabite vzeti tudi priboljška, ki se bo na vrhu osvojenega hriba prilegel tako vam kot tudi vašemu štirinožnemu spremljevalcu.

Tek

Tako za človeka kot tudi za psa je tek najbolj osnovna oblika gibanja. Seveda pa je potrebno k uvajanju športne aktivnosti pristopiti postopoma. Da bo tek s psom obema prijeten in zabaven, začnite s krajšim tekom in se na daljši tek odpravite šele, ko boste prepričani, da jih vaš štirinožni prijatelj zmore. Ne pozabite, da morate poskrbeti za vodo in priboljšek tudi za psa.

Pri navajanju psa na tekaške aktivnosti je priporočljivo uporabiti povodec za tek s psom, ki je nekoliko raztegljiv in lažji od običajnih povodcev. Pripnete ga na poseben pas za tek s psom, ki poskrbi, da neovirano tečete in nanj pritrdite bidon, hrano, ključe ali mobilni telefon navajanju psa na tekaške aktivnosti je priporočljivo uporabiti povodec za tek s psom, ki je nekoliko raztegljiv.

Kolesarjenje

V toplem poletnem vremenu je kolesarska tura s štirinožnim ljubljenčkom še posebno zabavna. Vendar, če želite, da je tudi varna, je potrebno upoštevati nekaj osnovnih nasvetov. Psa je potrebno na kolo najprej navaditi. Kolo najprej potiskate ob sebi, hišnega ljubljenčka pa pripnite na kratki povodec tako, da je kolo med vami in psom.

Po uspešnem začetku sedite na kolo in počasi začnite z vožnjo. Kolesarite po manj prometnih poteh. Pri tem naj pes vedno teče na tisti strani, ki je obrnjena stran od prometa. Ne pozabite tudi na vodo za psa in ustrezen počitek, ki ga tudi žival potrebuje.

Tek na smučeh

Hladno vreme in sneg nista nobena ovira, da se z vašim psom ne bi odpravila tudi na smuči. Tek na smučeh je vedno bolj priljubljena zimska aktivnost in zakaj je ne bi izvajali skupaj s svojim štirinožnim prijateljem?

Podobno kot za tek je potrebno tudi v tem primeru psa postopoma pripraviti, da uboga ukaze. Če pes ni navajen na tek in vaše ukaze, uporabite povodec za tek s psom, s katerim bo vaša varnost na smučeh bistveno večja. Seveda pa morate aktivnosti s psom prilagoditi terenu, kjer izvajate aktivnost. Če se nahajate na urejeni tekaški progi z veliko obiskovalci, morate presoditi ali je za ostale udeležence varno, da z vami teče pes.

Nordijska hoja

Tudi nordijska hoja velja za športno aktivnost, ki je med ljudmi vedno bolj priljubljena, saj ima številne pozitivne učinke na naše telo. Če pa jo izvajate z vašim hišnim ljubljenčkom, je lahko še toliko bolj zabavna in prijetna.

Čeprav v rokah držite palice za nordijsko hojo, pa še vedno lahko s seboj vzamete pasjo igračko kot je žogica in jo mečete vašemu psu z namenom, da jo prinese nazaj. Pasja igračka je odličen način za popestritev katerakoli aktivnosti v naravi, zato bo tudi nordijska hoja za psa hitro postala zabavna.

Poskrbite, da je šport s psom varen

Ne glede na to, katero od naštetih aktivnosti izberete, v nobenem primeru ne pozabite na ustrezno opremljenost tako vas samih kot tudi vašega štirinožnega ljubljenčka. Ta pomembno vpliva na večjo varnost in zmanjša tveganje za poškodbe. Kadar pa se odpravite s psom na pot z avtomobilom, uporabite prtljažnik, ki poskrbi za večjo varnost in varen prevoz v prtljažniku avtomobila. Gibanje v naravi je za psa zmeraj posebna avantura, saj poleg tega s svojimi čutili raziskuje novo okolico, skoraj zagotovo pa se bo na poti razveselil pasje družbe.