Kolesarjenje

Dopust na kolesu

Potovanje skozi nove kraje in države je zmeraj svojevrstno doživetje. Še posebej, če želimo to izkusiti na lasten pogon. Kolesarjenje je tudi šport, s katerim lahko potešite svoje popotniške ambicije. Vožnja s kolesom je pravzaprav vožnja z nepretrganim razgledom, vožnja, pri kateri so naša čutila nenehno na delu, vožnja polna doživetij.

Naša zelena dežela nam ponuja nešteto zanimivih lažjih in zahtevnejših, družinskih in adrenalinskih kolesarskih poti. A njena majhnost nas tudi motivira, da želimo pokukati onkraj njenih meja. Kolo je odlično prevozno sredstvo, s katerim lahko spoznavamo lepote sosednjih ali bližnjih držav. Obiščemo vse tiste skrite kotičke, občudujemo odtenke narave, uživamo v spevu novih jezikov in razvajamo brbončice z edinstvenimi okusi.

Čeprav zahteva to nekaj več fizične pripravljenosti, pa je prednost dopusta, ki ga boste preživeli na kolesu tudi ta, da si ga lahko povsem prilagodite lastnim željam.

Donavska kolesarska pot

Najprej se popeljimo na kolesarsko avanturo skozi šest držav in med njihove raznolike kulture, ki razkrivajo lepoto veličastne reke Donave v vsem njenem sijaju. S kolesom boste tako obredli kar štiri prestolnice ob Donavi: Dunaj, Bratislavo, Budimpešto in Beograd.

Na Donavski kolesarski poti boste odkrili dih jemajočo naravno pokrajino kanjona v Romuniji, t.i. Iron Gates (Železna vrata), ene najspektakularnejših sotesk v Evropi z dvema jezoma ter zgodovinskimi trdnjavami na obrežju prostrane Panonske nižine. Kolesarite po velikem donavskem ovinku na Madžarskem, mimo prostranih žitnih polj Hrvaške in Srbije skozi idilične vinorodne regije ter mimo poveljujočih trdnjav, zgrajenih visoko nad reko.

Na donavski kolesarski pustolovščini boste tako obiskali tudi Beograd, se zagotovo zaljubili v očarljivo Budimpešto, se čudili baročnim palačam v slikovitem starem mestnem jedru Bratislave in se prepustili elegantnemu čaru Dunaja. Slikoviti in kulturni poudarki in odlična hrana še dodatno zagotavljajo, da bodo vaše kolesarske počitnice edinstveno in nepozabno doživetje.

Budimpešta

Donavska kolesarska pot je zelo dolga, zato si svoj dopust s kolesom lahko prilagodite po vaših željah. Za celotno pot s kolesom z normalnim in nekoliko dopustniškim tempom potrebujete približno 15 dni. Tako si v miru lahko ogledate tudi prestolnice in čudovite pokrajine ter mestna jedra, ki jih prečkate. Na pot se lahko odpravite sami, če pa organizacijo raje prepustite drugim, je na voljo veliko agencij, ki za vas pripravi načrt kolesarjenja in vas skupaj v družbi ostalih kolesarjev na poti tudi vodi.

Beograd, glavno mesto Srbije, kar kliče po tem, da si na poti vzamete nekaj prostih trenutkov, ki jih izkoristite za počitek in raziskovanje središča mesta, kjer vlada mladostna in boemska vibracija. Tik pred mestom Tekija boste v gori na nasprotni (romunski) strani reke zasledili mogočno in impresivno skalno skulpturo Decebalusa – kralja, ki se je boril v času Rimskega imperija.

Pot pretežno poteka po znani in priljubljeni kolesarski stezi Eurovelo 6. V Avstriji, na Slovaškem in Madžarskem vodi po asfaltiranih poteh po ravnem terenu, na Hrvaškem in v Srbiji so državne ceste z malo prometa in kolesarske steze, ki pa niso vse asfaltirane. Zgolj ena etapa poteka po hribovitem terenu.

Poudariti je potrebno še, da je vožnja s kolesom ob Donavi varna in primerna tudi za mlade družine, starejše kolesarje, izkušene mojstre, kakor tudi tiste, ki šele spoznavajo čare kolesarjenja.

Piran

Kolesarska pot Parenzana

Parenzana je dovršena in zanimiva kolesarska pot, saj poteka po poti bivše železnice, vse od Trsta pa do Poreča.

Kolesarjenje po Parenzani je edinstveno doživetje v naravi, glede na svoje osebne preference in fizično zmogljivost pa se lahko odločite za dva, tri ali petdnevni izlet. Na poti bodo vaše oči požirale številne znamenitosti in mesta, svež zrak in neokrnjena narava pa bosta poskrbela, da se vaše čakre napolnijo ter osvobodijo vsakršnega stresa.

Skupna dolžina poti znaša 130 km (Milje – Poreč), medtem opravite 1800 višinskih metrov. Najvišja točka je na 310 m v Grožnjanu, najnižja pa na obali (Koper, Izola, Poreč), in sicer zgolj 2 m. Približno tri četrtine proge je makadamske, ostalo je asfaltirano, zato je za kolesarsko odpravo priporočljivo in primerno gorsko kolo. Trasa je srednje težavnosti, primerna tako za družine in neizkušene kot tudi za stare mačke kolesarstva, saj si tempo in postanke prilagajate sami. Svoj kolesarski dopust si lahko prilagodite tudi tako, da prekolesarite zgolj del Parenzane.

Čudovita primorska narava vas bo navdušila, saj Parenzana ponuja pogled na morje iz različnih nadmorskih višin, pot pa pelje tudi v neposredno bližino starih Strunjanskih solin, ki so odlično mesto za postanek in balzam za naše oči, ko jih opazujemo ob sončnem vzhodu ali zahodu. Za enim od tunelov, ki po dobro označeni kolesarski poti vodijo proti Portorožu, vas bo pričakal tudi nekoliko bolj strm spust po asfaltu vse do znanega Avditorija v Portorožu.

Dravska kolesarska pot

Pot, ki jo spremlja reka Drava, vinorodni griči, ravnice in številne zanimivosti.

Če si za svoj dopust želite bolje spoznati severovzhodni del naše dežele in njeno okolico v sosednjih državah, je za vas prava izbira ta kolesarska pot. Kolesarska pot ob reki Dravi poteka skozi Slovenijo in naše tri sosednje države, Italijo, Avstrijo in Hrvaško. V celoti obsega približno 710 km. Začne se v Italiji, zelo blizu izvira reke Drave na toblaškem polju (Toblach) ter se nadaljuje po avstrijski Koroški (Kärnten), Sloveniji in na koncu seže še na Hrvaško. Pot je urejena in označena, le na Hrvaškem je potrebne nekoliko več pozornosti, saj oznak še ni povsod.

Kolesarska avantura se začne v Vzhodni Tirolski in čez 65 km ste že na v Avstrijski Koroški, kjer prekolesarite še približno 225 km. Nato vas pot vodi proti Slovenji, ki jo v približno 150 km prevozite ter svojo pot končate na Hrvaškem, kjer vas do končnega cilja loči le še dobrih 70 km. Pokrajina na hrvaškem delu poti je večinoma nižinska, z več gorami in griči, ki jih sekajo najdaljše reke na Hrvaškem.

Drava

Med kolesarjenjem Dravske kolesarske poti na avstrijskem Koroškem lahko opazujemo veliko zanimivosti, kot sta Miltštatsko in Belo jezero, v katerih se lahko tudi osvežimo. Če vas zanima puškarska umetnost, je vaš obvezen postanek v najjužnejšem mestecu Avstrije, v Borovljah, kjer si lahko ogledate muzej, namenjen tej posebni tradiciji.

S postankom na Ptuju, najstarejšem slovenskem mestu in Varaždinu v nadaljevanju, se boste lahko sprehodili oz. zapeljali skozi zgodovino teh dveh mest. Če je le streljaj iz Ptuja muzej Janeza Puha, slovenskega izumitelja, ki je koncem 19. stoletja izdelal nov prototip kolesa in spodbudil razvoj koles, pa je baročno mesto Varaždin, znano kot mesto, ki je prav tako naklonjeno kolesom, saj že leta 1897 s svojim kolesarskim društvom promovira kolesarjenje. To mesto ob Dravi je bilo celo glavno mesto Hrvaške od 1767 do 1776. Zapeljete se lahko skozi dravski park-gozd in poleti osvežite v Varaždinskem jezeru. Najbolj znana kolesarska pot na tem območju je krožna Toplica (t.i. kružna Toplička ruta), ki vodi skozi Varaždinske Toplice in nad vinorodnimi griči z najlepšimi razgledi na mesto.

Še nekaj napotkov pred vašo kolesarsko odpravo

Poleg osnovne kolesarske opreme in ostalih osebnih stvari – obvezen je osebni dokument, saj prečkate meje, prav tako ne pozabite na kolesarsko prvo pomoč – imejte s seboj vedno tlačilko, ker sredi ničesar vaše zračnice nikakor ne boste mogli drugače napolniti. Obvezen je tudi set za krpanje gum ter rezervna zračnica, zaradi izrazitejše izpostavljenosti gum na bolj grobih makadamskih predelih.

Na vašo kolesarsko pot ne pozabite vzeti svetilke, pa naj bo ta pritrjena na kolo ali naglavna, saj nekatere poti (npr. Parenzana) vodijo skozi daljše tunele, ki niso osvetljeni. Lučka pride prav tudi ob krajših dnevih jeseni ali v zgodnji pomladi, ko je ura še zgodnja in želite pred večerom še opraviti nekaj kilometrov.

Opremite se za nepozaben kolesarski dopust

Poiščite vse, kar potrebujete za brezskrben športni oddih v kolesarskem kotičku.