Kolesarjenje

Čeprav mnogi kolesarji svoja kolesa že postavljajo v kot, sta lahko tudi jesen in zima prijetna letna časa za nove kolesarske podvige. Na to se je treba le dobro pripraviti, pri čemer je izbira kolesarskih oblačil ključnega pomena.

Kakšna oblačila izbrati za kolesarjenje pri nizkih temperaturah?

Kako se obleči za kolesarjenje v hladnejših jesensko-zimskih dnevih je vprašanje, s katerim se spopada mnogo kolesarjev, ko pomislijo na kolesarjenje v hladnejšem delu leta. Pri tem je zagotovo ključnega pomena izbira primernih oblačil.

Pomembno je, da so kolesarska oblačila izdelana iz hitro sušečih materialov, ki učinkovito odvajajo vlago. S tem boste preprečili, da bi se vaš pot hladil na vaši koži, zato vam na kolesu ne bo mokro in hladno. Nikakor ne smete pozabiti, da so kolesarska oblačila za ta letni čas odporna proti mrazu, vetru in vlagi, saj boste le tako ostali popolnoma suhi.

Večslojno oblačenje zgornjega dela telesa

Vendar pa ni pomembno le to, da vam je na kolesu toplo, ampak tudi udobno. Zato izbirajte elastična oblačila, ki se popolnoma prilegajo vašem telesu, pri čemer sledite čebulnemu načinu oblačenja. Pravilno večslojno oblačenje vam zagotavlja, da se boste najbolje zoperstavili najrazličnejšim temperaturam:

Osnovni sloj

Pravilno izbran osnovni sloj kolesarskih oblačil je lahko ključni dejavnik pri tem, ali vas bo na kolesu zeblo ali ne. Zato za jesensko-zimsko kolesarjenje izberite tanek, koži oprijet in lahek osnovni sloj, ki bo učinkovito odstranjeval vlago s površine vaše kože. Najbolje je, da je to oprijeta majica
z dolgimi rokavi, ki je izdelana iz materialov, kot so poliester, poliamid ali polipropilen.

Srednji sloj

Če ste izbrali kakovosten osnovni sloj, z izbiro srednjega sloja kolesarskih oblačil ne boste imeli velikih težav. Glavna funkcija tega vmesnega sloja kolesarskih oblačil je v tem, da se z njim prilagajate trenutnim temperaturam. Glede na to lahko izberete zgornji del klasičnega kolesarskega dresa, srednje težek dres z dolgimi rokavi ali srednje težke kolesarske jakne.

Zunanji sloj

Zunanji sloj kolesarskih oblačil za jesensko-zimsko kolesarjenje nam zagotavlja zaščito pred zunanjimi vremenskimi vplivi. Zato sta najpomembnejši funkciji zunanjega sloja zaščita proti vetru in vodoodpornost, pri čemer je izbira primernega oblačila odvisna predvsem od trenutnih vremenskih razmer.

  • v suhih in vetrovnih dneh bo zadostovala že jakna, ki vas bo zaščitila pred vetrom, v mnogih primerih zadostuje že brezrokavnik
  • za spremenljive in ekstremne pogoje je priporočljivo izbrati tehnične jakne z dodatnimi zaščitnimi membranami kot je Gore-Tex
  • v dežju so primerne jakne iz vodoodporne tkanine

Večslojno oblačenje spodnjega dela telesa

Noge so tisti del telesa, ki jih pogosto spregledamo, ko gre za pravilno večslojno oblačenje kolesarskih oblačil. Preveč slojev ali napačne tkanine lahko precej vplivajo na naše pedaliranje, zato moramo biti pri tem še posebej previdni.

Za nizke temperature so torej zimske kolesarske hlače nepogrešljiv del vaše garderobe. Poseben poudarek je treba posvetiti zaščiti kolen in sprednjih stegenskih mišic, saj so ti deli najbolj izpostavljeni nizkim temperaturam. V ta namen izberite kakovostne zimske kolesarske nogavice, ki na teh predelih nudijo dodatno zaščito pred vremenskimi vplivi, hkrati pa tako ustvarite dvojni sloj oblačil.

Kako najbolje zaščitite izpostavljene dele telesa?

V jesensko-zimskem času zlasti ne smete pozabiti na najbolj izpostavljene dele vašega telesa, kot so dlani, stopala in glava oziroma ušesa. Ti so ob nizkih temperaturah še toliko bolj podvrženi tveganju za ozebline, zato jih dobro zaščitite.

Dlani

Kakovostne zimske rokavice, ki so odporne proti vetru in vlagi, so ključnega pomena za udobno jesensko-zimsko kolesarjenje. Vaše roke bodo bolj tople tudi že, če boste pred tem upoštevali vsa pravila pravilnega večslojnega oblačenja, ki smo jih omenili. Kljub temu ne bo odveč, če boste ob ekstremnih temperaturnih nihanjih pod zunanjimi rokavicami nosili tanjše rokavice za dodaten sloj zaščite.

Stopala

Kolesarji pogosto trpijo zaradi mrzlih ali celo otrplih stopal. Da bi to preprečili, imate na voljo različne možnosti zaščite. To so termo nogavice, kolesarski čevlji in različne galoše, ki jih lahko izberete glede na trenutne vremenske razmere. S temi izdelki si zagotovite tri zaščitne sloje, ki vam pridejo prav v primeru nizkih temperatur.

Glava in ušesa

Ali ste vedeli, da se 20 % toplote lahko izgubi skozi glavo? Zato je več kot očitno, da je dobra zaščita glave in ušes ključnega pomena v primeru nizkih temperatur. V ta namen pod čelado namestite naglavni trak ali podkapo, okoli vratu pa šal ali buff.

Jesensko in zimsko vreme je poleg nekoliko nižjih temperatur in krajših dni lahko zelo nepredvidljivo. In če želite tudi v tem delu leta preživeti nekaj časa na kolesu, izberite kakovostna kolesarska oblačila.